K-kauppiaat riensivät pienyrittäjien tueksi: kaupoista saa nyt ravintolaruokaa ja montaa muuta erikoisherkkua

Moni ravintola-alan yrittäjä on ajautunut viime päivinä vaikeaan tilanteeseen, kun normaalit jakelukanavat ovat hetkellisesti tyrehtyneet. K-kauppiaat eri puolilla Suomea ovat tarjonneet yrittäjille auttavaa kättään, ja uusia toimintamalleja ja paikallisia yhteistyökuvioita on rakennettu ennätysvauhdilla. Yrittäjät ovat nyt uudella tavalla löytäneet toisensa, sanoo kuopiolaisen K-Market Pirtin kauppias Keijo Ollikainen.

Kun myynti romahtaa yhdessä päivässä 80 prosenttia, ei voi jäädä toimettomana katselemaan sivusta. Tuusulalaisen konditorian pH7:n yrittäjä Toni Rantala päätti toimia nopeasti, ja keksi ottaa yhteyttä muutamaan K-kauppiaaseen. Klaukkalan, Tammiston ja Ruoholahden K-Citymarket-kauppiaat päättivätkin kaikki tarjota auttavan kätensä ja ottaa pH7:n tuotteita nopealla varoitusajalla myyntiin.

– Kauppiaat halusivat tuotteitamme jopa suurempia määriä kuin olimme itse ajatelleet. Saimme tuotteet kauppoihin parissa päivässä, vaikka odotin että siinä menisi vähintään viikko, Rantala kiittelee.

Valtakunnallisesti toimiva konditoria pH7 työllistää yli 50 henkeä ja toimittaa normaalioloissa tuotteitaan esimerkiksi juniin, hotelleihin ja lentoyhtiöille. Rantala pitää alan tilannetta vakavana, koska monella pienellä yrityksellä ei ole kertynyt puskuria tällaisia aikoja varten.

– Tilanne on kuitenkin yhdistänyt meitä aivan älyttömästi. Porukka puhaltaa yhteen hiileen ja haluaa keksiä ratkaisuja. Olemme vahvistaneet tuotekehitystiimiämme ja käynnistäneet jo joulun ja ensi vuoden tuotteiden valmistamisen. Nyt kannattaa ottaa innovatiiviset ideat käyttöön, Rantala sanoo.

K-Citymarket Klaukkala rakentaa toimintamallia pienyritysten auttamiseksi: ”Nyt on asioita, jotka täytyy hoitaa, ja ne hoidetaan”

Yksi pH7:n yhteydenottoon tarttunut kauppias oli K-Citymarket Klaukkalan Tomi Huuho, jonka kauppaan konditorian ensimmäiset tuotteet saapuivat jo perjantaina. Kauppias ymmärsi nopeasti, että ideaa skaalaamalla olisi mahdollisuus ojentaa auttava käsi myös muille vaikeassa tilanteessa oleville pientuottajille.

– Suomi on täynnä hienoja pienyrityksiä, joiden jakelukanavat ovat nyt hetkellisesti poistuneet. Meillä on lattiapinta-alaa ja jakelukanava, minkä voimme nyt tarjota näille tuotteille, Huuho sanoo.

Huuho on julkaisemassa viikonloppuna paikallislehdessä ilmoitusta, jonka avulla hän etsii uudessa tilanteessa olevia pientuottajia, joille kauppa voisi tarjota myyntipaikan.

– Kyseessä on elämäni ensimmäinen lehti-ilmoitus, jossa ei ole tuotteen tuotetta. Laitoin ilmoitukseen oman sähköpostiosoitteeni, joten odotan yhteydenottoja suurella mielenkiinnolla ja jännityksellä.

Huuho kertoo aloittaneensa oman kauppiasuransa laman kourissa vuonna 1991, joten kokemusta vaikeista ajoista on.

– On tärkeää pitää pyörät pyörimässä. Jos minulla on K-kauppiaana mahdollisuus olla mukana auttamassa, niin tottakai olen mukana. Nyt on asioita, jotka täytyy hoitaa, ja ne hoidetaan, Huuho painottaa.

K-Market Pirtti Kuopiossa pisti pikavauhtia pystyyn yhteistyön paikallisen ravintoloitsijan kanssa: ”Pienyrittäjät ovat uudella tavalla löytäneet toisensa”

Kuopiossa sijaitsevan K-Market Pirtin kauppias Keijo Ollikainen oli jo pitkään miettinyt yhteistyökuvioita kaupan lähistöllä asuvan tutun ravintoloitsijan, Nina-Marika Lahnavik-Hoffrenin kanssa. Aivan tällaista alkua yhteistyön konkretisoitumiselle ei kuitenkaan osattu ennakoida.

– Näin yrittäjää alkuviikosta ja pohdimme yhdessä ravintola-alan vaikeaa tilannetta. Hetken tuumailtuamme keksimme, että K-Market Pirtti voisi toimia tässä tilanteessa loistavana jakelukanavana ravintolalle, Ollikainen kertoo.

Yhteistyö ponkaistiin käytiin huippunopeasti ja ensimmäiset annokset King’s Crown -ravintolan ruokia noudettiin K-Market Pirtistä jo torstaina. Asiakkaiden ”Keken kaupaksi” nimeämä kyläkauppa sijaitsee yli 10 kilometrin päässä Kuopion keskustan ravintolatarjonnasta, joten yhteistyön avulla saadaan tuotua ravintolaruokaa lähiöön. Ruoat tilataan ravintolan kautta, joka toimittaa ne kaupalle noudettavaksi. Tarjolla on nyt perheitä helpottavia vuokaruokia, joilla taltuttaa isommankin nälän, King’s Crown -ravintolan yrittäjät Niina-Marika Lahnavik-Hoffren ja Anni Hoffren kertovat.

Koronavirustilanne on kauppias Ollikaisella jatkuvasti mielessä. Kauppias on seurannut ilolla niitä lukuisia kekseliäitä tekoja, joita K-kauppiaskollegoilta eri puolilla Suomea on näinä hetkinä nähty.

– K-kauppiaana tällaisessa tilanteessa kyse on ihan välttämättömästä vastuullisuustyöstä. Se vaatii vain sen, että tehdään asioita, joita ei välttämättä normaaliarjessa tehtäisi.

Ollikainen on vakuuttunut siitä, että poikkeustilanteen aikana solmitut monet yhteistyökuviot tulevat vielä kantamaan pitkälle tilanteen palattua normaaliksi.

– Nyt tuntuu että pienyrittäjät ovat uudella tavalla löytäneet toisensa ja lähteneet verkostoitumaan entistä syvemmin. Kun tilanne tästä normalisoituu, ensisiemenet monille aivan uudenlaisille yhteistyökuvioille K-kauppiaiden ja muiden pienyrittäjien välillä on kylvetty.

K-Citymarket Tammisto ja huippukokki Pekka Terävän Olo-ravintola yhdistävät voimansa: ”Tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista”

Tiistaiaamuna K-Citymarket Tammiston kauppias Kimmo Sivonen sai tunteen, että jotain olisi nyt tehtävä kun ravintolat hiljenevät. Ravintolan ja kaupan lähentymisestä on viime aikoina puhuttu paljon, ja yhtäkkiä oltiin tilanteessa jossa ravintolassa käyntiä vältellään. Sivonen oli jo tiistaiaamuna sopinut yhteistyöstä konditoria pH7:n kanssa.

– Lähdin nopeasti miettimään, missä kaikessa muussa voisimme olla mukana ja kuinka voisimme auttaa ravintoloitsijoita, Sivonen kertoo.

Pohdinta ja soittokierros tuottivat nopeasti tulosta, ja vain pari tuntia myöhemmin Sivonen oli sopinut yhteistyöstä huippukokki Pekka Terävän Olo-ravintolan kanssa. Ensimmäiset Terävän suunnittelemat tuotteet saapuivat kauppaan myyntiin torstaiaamuna. Ensi viikolle on suunnitteilla kolmen ruokalajin ratkaisuja, kun kauppa ja huippuravintola yhdistävät osaamisensa.

– Minulta yrittäjänä tämä on vaatinut aktiivisuutta, puheluita ja järjestelyä, mutta se on oikeastaan sitä kauppiaan jokapäiväistä arkea ja siitä pidän! Normaalisti kehitystyötä tehdään pidemmällä aikavälillä, mutta poikkeukselliset tilanteet vaativat nopeita toimia ja rohkeutta hypätä liikkuvaan junaan.

Sivonen on seurannut yrittäjien tilannetta huolestuneena. Mahdollisuus auttaa kauppiaana muita yrittäjiä ja kehittää uusia yhteistyökuvioita on kuitenkin tuonut pientä onnistumisen iloa ja virkistänyt mielialaa, kun voi tehdä kauppaa ja samalla hyvää.

– Ahdingossa olevia yrittäjiä on nyt paljon. Tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista, jotta pääsemme tästä kansakuntana yhdessä läpi.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös