K-Kalapolut-yhteistyö jatkui Jyväskylässä Keljonpurolla, kun uhanalaisille taimenille kunnostettiin kutualueita

WWF ja K-ryhmä kunnostivat yhteisvoimin torstaina 20.8. Jyväskylän Keljonpuroa. Kunnostuksilla parannettiin taimenten lisääntymis- ja poikasalueita.
Kuvassa vasemmalla K-kauppias Tero Lehtonen ja oikealla Keljon osakaskunnan puheenjohtaja Risto Mankonen

K-Kalapolut-kunnostuksissa K-ryhmä, WWF ja paikalliset toimijat kivesivät Keljonpuron uomaa ja toivat paikalle lisää kutusoraa, jotta taimenilla olisi sopivia paikkoja laskea mätimunansa ja poikasilla alueita kehittyä. Yli kolmen kilometrin mittainen osin luonnontilainen Keljonpuro saa alkunsa Kaijanlammesta ja laskee Päijänteeseen. Kunnostettuna purosta voi kehkeytyä hyvä kutujoki taimenille. 

”Keljonpurossa on aiemmin ollut vahvempi luontaisesti lisääntyvä taimenkanta. Kantaa pyritään saamaan näillä kunnostustoimilla elinvoimaisemmaksi, jotta taimenet voisivat lähteä Keljonpurosta järvivaellukselle”, WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen sanoo.

Järvivaellus parantaa taimenten lisääntymismahdollisuuksia. Järvivaelluksella taimenilla on enemmän ravintoa tarjolla ja isoiksi kasvaneet kalat tuottavat paremmin jälkeläisiä.

Keljonpurolla parannettiin vaelluskalojen kulkumahdollisuuksia. 

Puron alemmista osista tehtiin kulkukelpoisia vaelluskaloille. Kulkuesteenä oleva tierumpu tullaan korvaamaan sillalla yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa, mikä on tarkoitus toteuttaa lähitulevaisuudessa. Lisäksi rummun alapuolisella osuudella parannettiin vaelluskalojen kulkumahdollisuuksia jyrkässä koskessa.

Paikalliset K-kauppiaat osallistuivat Keljonpuron kunnostustöihin

’’Luonto ja eläimet ovat tärkeitä ilon tuojia elämässäni, joten mielelläni lähdin tähän talkooporukkaan mukaan. Suomen kalakannat tarvitsevat apua ja K-Kalapolut on tehnyt tässä upeaa työtä’’, kertoo kunnostuksiin mukaan lähtenyt K-Market Kotiväylän kauppias Kati Vanninen.

K-kauppiaat kunnostamassa lisääntymis- ja poikasalueita uhanalaisille taimenille. Kuvassa vasemmalla Kati Vanninen ja oikealla Tero ja Kirsi Lehtonen.

Keljonpuron kunnostustöissä urakoivat myös viiden K-Marketin kauppiaat (Kekkolantie, Lohikoski, Kangaslampi, Ainola ja Kuokkalanpelto) Tero ja Kirsi Lehtonen.

''K-Kalapolut-kunnostuksiin osallistuminen on ollut mielenkiintoinen kokemus, ja talkoopäivä on käynyt ihan kuntoilusta. Olemme tehneet tärkeää työtä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi ja saaneet myös mukavaa vastapainoa omalle työllemme kaupalla'', kertovat Tero ja Kirsi. 

Kunnostustyöt Keljonpurolla jatkuvat

Vaikka taimenten lisääntymisalueet ja kulkumahdollisuudet purossa paranevat, riittää töitä tehtäväksi myös tulevaisuudessa. Puron keskivaiheilla sijaitsee Myllylampi, jonne kalat eivät nykyisten esteiden vuoksi pääse nousemaan. Näitä esteitä on tarkoitus kunnostaa ja purkaa vaelluskalojen tieltä.

Nyt järjestettävien K-Kalapolut-kunnostusten lisäksi Keski-Suomen kalatalouskeskus kunnostaa puroa laajemmalla alueella. Jo tehtyjen ja suunniteltujen kunnostusten toivotaan vahvistavan vaeltavien taimenten tilaa Pohjois-Päijänteellä.

Takaisin ylös