Isojoen kunnostus taimenelle jatkui – tekijöinä K-ryhmä, WWF ja paikallinen osakaskunta

K-ryhmä, ympäristöjärjestö WWF ja paikallinen osakaskunta talkoilivat perjantaina 25.9. Äänekosken Isojoella. Talkoilla jatkettiin aiemmin tehtyjä kunnostuksia. Tavoitteena on parantaa erityisesti joessa luontaisesti lisääntyvän taimenkannan tilaa.

Talkoissa tehtiin uusia lisääntymis- ja poikasalueita taimenelle. Uomaan lisättiin puumateriaalia monipuolistamaan uomaa ja virtausta sekä luomaan lisää suojapaikkoja kaloille. 

Paikallinen osakaskunta ja Keski-Suomen Kalatalouskeskus ovat aiemmin tehneet Isojoella taimenille kutusorakoita ja poikasalueita, lisänneet jokeen puumateriaalia ja purkaneet perkuukivivalleja.

”Isojoelta löytyy paikoin luonnontilaisen kaltaisia virtapaikkoja, mutta jokiuomassa on vielä nähtävissä vanhojen perkausten jäljet. Isojoella on tehty perkauksia myös maan kuivattamiseksi paremmin viljelyskäyttöön sopivaksi”, kertoo Markku Isoviita Liimattalan osakaskunnasta. 

Isojoki on usean kilometrin mittainen, paikoin erämainen pieni joki, joka laskee Ala-Keiteleeseen Pyyrinlahteen. Sieltä vedet laskevat usean kosken ja järven kautta edelleen Vaajavirran kautta Päijänteeseen. 

Uhanalainen taimen lisääntyy tällä hetkellä Isojoessa luontaisesti ja taimenen poikastiheydet ovat olleet paikoitellen erittäin hyvät. Joessa esiintyy myös jossain määrin harjusta.

Isojoki saa osan vedestään pohjavedestä, joten veden laatu ja lämpötila pysyvät hyvinä lämpiminäkin kesinä. 

”Taimenilla on vaellusmahdollisuus aina Päijänteeseen asti. Mahdollisuutta on parantanut se, että tänä kesänä Ala-Keiteleen alapuolella sijaitsevalle Mämmenkoskelle valmistui kalatie ja koskea kunnostettiin muutenkin”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen. Myös WWF oli mukana Mämmenkosken kalatiehankkeessa.

Talkoovahvuutta Äänekosken K-Citymarketista

K-Citymarket Äänekosken kauppias Mika Lankinen lähti innolla mukaan Isojoen talkoisiin.

’’Partiolaisena luonto on minulle tärkeä paikka, jossa tulee vietettyä paljon aikaa – siellä pääsen lataamaan akkuni. Oli hienoa päästä mukaan Isojoen kunnostuksiin edesauttamaan uhanalaisten kalakantojen elpymistä ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä’’, kertoo Mika.

Talkoissa mukana urakoi myös Äänekosken K-Citymarketin kalamestari Niko Pasanen.

''Olen ollut aiemminkin mukana virtavesikunnostuksissa Perniön Lohiojalla. Talkoopäivät ovat hienoja kokemuksia. On mieltä ravitsevaa päästä tekemään tärkeää työtä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi'', kertoo Niko.

Isojoen talkoot päättivät  K-ryhmän ja WWF:n tämän vuoden K-Kalapolut -kauden.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös