Rautavaaran Jysmänpurolla talkoiltiin uhanalaisen taimenen hyväksi

K-ryhmä, WWF ja joukko vapaaehtoisia talkoilivat perjantaina Rautavaaran Jysmänpurolla uhanalaisen taimenen hyväksi.

Tämän kesän K-Kalapolut-kausi sai arvoisensa päätöksen perjantaina Rautavaaran Jysmänpurolla. Päivän aikana puroa kunnostettiin käsityönä taimenille ja muille virtavesilajeille sopivaksi esimerkiksi lisäämällä veteen kivi- ja puuainesta, joista muodostuu taimenten kaipaamia lisääntymis- ja poikasalueita.

Nilsiän reitin suojeluyhdistys on aloittanut kunnostustyöt alueella jo muutama vuosi sitten, ja talkoot olivat kaivattu piristysruiske yhdistyksen tekemään työhön.

”Nämä talkoot olivat loistava yhteistyökohde, ja oli hienoa saada lisää arvokkaita käsipareja virtavesiluonnon suojelutyöhön. Nilsiän reitin vesiensuojelu on monille lajeille elintärkeää. Vaelluskalojen luontaisen lisääntymiskierron palauttaminen nähdään täällä yhtenä kalatiestrategian kärkikohteenakin”, kertoi talkoita ohjannut WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Mukana 40 innokasta talkoolaista

Yksi lapion varressa huhkineista oli paikallinen K-kauppias Juuso Savolainen, joka kertoi olevansa innokas perhokalastaja. Hän kuuli K-Kalapolut-yhteistyöstä ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta sitten, ja ilmoitti heti Keskolle olevansa kiinnostunut järjestämään virtavesikunnostustalkoot lähiseudullaan. Nyt toive vihdoin toteutui.”Kalastusintoni syttyi lukioikäisenä, ja nykyisin etenkin perhokalastus on lähellä sydäntäni. Mahtavaa olla mukana parantamassa kalojen elinympäristöä ja sitä kautta turvaamassa myös tulevaisuuden kalastusmahdollisuuksia!”, hän iloitsi työn ohessa.

Talkoissa ahkeroi myös K-Rauta Masan kauppias Heikki Vinni.”Virtavesikunnostus on ollut todella palkitsevaa, sillä työn tulokset voi nähdä konkreettisesti. Olen myös erittäin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka paljon ihmisiä on lähtenyt mukaan talkoilemaan hyvän asian puolesta. Talkoopäivä on ollut huikea ja lähden ehdottomasti vastaisuudessakin mukaan, kun virtavesikunnostuksia järjestetään lähipaikkakunnilla”, Heikki sanoo. 

Mukaan talkoisiin oli lähtenyt myös joukko Savon ammattiopiston ympäristönhoidon opiskelijoita. Talkoolaisille oli tarjolla maukasta lohisoppaa.

’’Näimme Facebookissa mainoksen Rautavaaran K-Kalapolut-talkoista ja ehdotimme opettajalle, että lähtisimme porukalla mukaan talkoohommiin. Koulussa olisi tänään ollut pelkkää teorian opiskelua, mutta kyllä käytännön työ aina teoriatunnit voittaa!’’, kertoo Sonja Partonen (kuvassa oikealla).

’’Ennen tätä meillä ei ollut oikeastaan minkäänlaista ajatusta siitä, millaista virtavesityö käytännössä on. Ollut aivan ihana päivä’’, hehkuttaa Marjaana Näresalmi (kuvassa vasemmalla). 

Talkoot uhanalaisten vaelluskalojen puolesta jatkuvat taas ensi kesänä

Jysmänpuron K-Kalapolut-talkoot olivat samalla tämän vuoden viimeiset, ja seuraavan kerran taimenten elinympäristöjä kunnostetaan jälleen kesällä 2020.

”Jysmänpuron talkoot päättivät hienon K-Kalapolut-kauden!” summasi K-Kalapolut-kohdekoordinaattori Inka Karjalainen.

Takaisin ylös