Kauhajoen Paholuomalla kunnostettiin talkootyönä uhanalaisen taimenen elinympäristöjä

Kaikki vaelluskalakantamme ovat uhanalaisia ja tarvitsevat apuamme. Siksi K-ryhmä, WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Freshabit-hanke ja Suupohjan ympäristöseura sekä joukko vapaaehtoisia yhdistivät voimansa ja kunnostivat Paholuomaa taimenille sopivaksi.

Läpi vuoden virtaava Kauhajoen Paholuoma on taimenelle sopiva puro, mutta taimenkanta on siitä huolimatta niukka etenkin puron pohjoisosassa.

”Purossa on erityisen vähän virta-alueita, joten siksi niiden kunnostukseen on panostettava. Kauan sitten ojitetut purouomat ovat kyllä hiljalleen palautumassa luonnontilaisen kaltaiseksi, mutta tätä prosessia voidaan edesauttaa kunnostuksilla. Elinympäristöjen monipuolistaminen kunnostuksilla on tärkeää, jotta uhanalaistunut virtavesiluontomme voisi paremmin”, talkoita ohjannut WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoi.

Päivän kestäneissä talkoissa kohennettiin taimenten elinympäristöä ja lisääntymismahdollisuuksia Paholuoman yläosassa. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin Teemu Tuovinen kertoi, että yläosassa on taimenille riittävä virtaus kuivimpaankin aikaan, sillä alueella on runsaasti lähteitä ja pohjavesipurkaumia.

”Hyvä veden laatu on taimenpurojen kunnostuksessa kenties tärkein kriteeri, sillä elinympäristöjä voidaan rakentaa ja kunnostaa kovalla työllä, mutta vedenlaatuun vaikuttaminen on paljon vaikeampaa”, hän totesi.Kunnostus tehtiin käsityönä esimerkiksi muodostamalla kivistä taimenille suoja- ja kutupaikkoja sekä monipuolistamalla joen perattua uomaa puuaineksella. Puumateriaalin käyttö on melko uusi ja monipuolinen vesiluonnon eliöstölle sopiva kunnostusmenetelmä, joka hyödyntää monia eri lajiryhmiä.

”Puuaineksella voidaan ohjata virtaa, rakentaa pieniä kynnyksiä sekä hidastaa tai kiihdyttää veden kulkua halutulla tavalla. Lisäksi puuaines antaa konkreettista suojaa kaloille sekä mahdollistaa vesisammaleiden kasvamisen rungolla. Hitaasti lahotessaan puunrunko lisää huomattavasti vesihyönteisten elinympäristöjä, mistä taas hyötyvät alueen kalat”, Vihtonen selvensi.

Talkoovahvuutena toistakymmentä luonnonystävää

Myös alueen K-kauppiaat lähtivät innolla mukaan taimenen pelastustalkoisiin. Paikalla olivat K-Market Lastulan kauppias Jari Lastula (kuvassa vasemmalla) ja K-Market Toivontien kauppias Jari Paavola (kuvassa oikealla).

''Tämä oli mahtava kokemus! Hienoa päästä itse konkreettisesti edesauttamaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kalakantojen elpymistä'', sanoo Jari Lastula.

K-Market Toivontien kauppias Jari Paavola on samaa mieltä:

''Talkoopäivä oli erittäin mukavaa vaihtelua työpäiviin. Voin suositella kaikille mukaan lähtemistä virtavesikunnostuksiin.''Talkoissa ahkeroi myös Rauno Hemminki Seinäjoelta.

''Olen kalastanut 50 vuoden ajan, mutta nämä olivat ensimmäiset virtavesikunnostustalkoot, joissa olen ollut mukana. Aivan mahtava päivä takana ja aion osallistua kunnostuksiin myös jatkossa'', iloitsee Rauno. 

Takaisin ylös