K-ryhmä ja WWF kunnostivat Polvijärven Rauanjoella erittäin uhanalaisen järvitaimenen elinympäristöjä

Viikonlopun aikana tehty kunnostus on vasta alkusysäys Höytiäiseen laskevien vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. K-Kalapolut-talkoiden myötä Vuoksen taimenelle vapautui lähes kaksikymmentä kilometriä vaellusreittiä.

Rauanjoella, Kansalanmyllyn kohdalla on jo vuosia ollut pylväistä tehty puinen pato, joka on estänyt erittäin uhanlaisen taimenen vaeltamisen ja lisääntymisen alueella. Nyt asiaan on saatu muutos, sillä pato on poistettu ja viikonloppuna historiallista jokialuetta kunnostettiin talkootyönä Vuoksen taimenelle ja muille virtavesilajeille sopivaksi kutu- ja elinympäristöksi. Joella ahkeroi WWF:n ja K-ryhmän edustajien lisäksi joukko vapaaehtoisia talkoolaisia, Pro Höytiäinen sekä Martonvaara-Ruvaslahden osakaskunta.

”Rauanjoessa on havaittu taimenen luontaista lisääntymistä, mutta kanta on heikko. Keskeisenä syynä voi olla laadukkaiden kutupaikkojen puute, kalastus sekä joessa ollut vaelluseste, joka nyt poistettiin”, WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoo.

Talkoojoukossa kolme K-kauppiasta

K-Market Nuotan kauppias Sami Vartiainen halusi olla mukana, kun hänen kotijokensa vihdoin vapautui kahleista ja kunnostettiin K-Kalapoluksi.

’’Lähdimme innolla mukaan talkoisiin, sillä vastuullisena toimijana haluamme kantaa kortemme kekoon ja antaa oman panoksemme yhteisen hyvän eteen”, hän perusteli.Kutusoraikkoja uhanalaisille vaelluskaloille oli kunnostamassa myös K-Market Ylämyllyn kauppias Mikko Jaskari.  

''K-Kalapolut on hieno yhteistyö ja halusin ehdottomasti lähteä mukaan talkoisiin, etenkin kun ne järjestettiin kotikylässäni. Talkoopäivä oli mahtava kokemus, jota voin suositella kaikille.'' kertoo Mikko. Myös K-Market Muskotin kauppias Miia Päivinen saapui Lieksasta kunnostamaan kotipaikkakuntansa virtavesiä. Miialle virtavesikunnostus oli jo tuttua, sillä viime kesänä hän oli mukana Nurmeksen K-Kalapolut-talkoissa.

''Mielestäni on hienoa, että voimme edesauttaa kalakantojen elpymistä. Talkoopäivä oli jälleen mahtava, kiitos kauniiden maisemien ja huikean talkooporukan.'' Miia sanoo.Keskon vastuullisuuspäällikkö Minna Saari oli jo kolmatta kertaa mukana K-Kalapolut-talkoissa.

''On aina yhtä mahtavaa huomata, kuinka innostunutta porukkaa paikalle saapuu. Tarmokkaiden talkoolaisten ansiosta parissa päivässä saatiin paljon aikaiseksi.'' Minna kiitteli. Talkoiden nuorin osallistuja oli 8-vuotias Alvar, joka ahkeroi talkoissa kahtena päivänä.

''Kivointa talkoissa oli päästä heittelemään kiviä jokeen. Kivistä muodostui kutusoraikkoja uhanalaisille vaelluskaloille.'' Alvar kertoo.

Kunnostuksia tarvitaan jatkossakin

Esteen poiston myötä taimenille saatiin avattua lähes kaksikymmentä kilometriä uutta vaellusreittiä Höytiäisestä Rauanjoen Kansalan yläpuoleisiin koskialueisiin. Rauanjoki voi kunnostettuna olla hyväkin taimenten kutujoki, joka tuottaa vaeltavia taimenia ja jokipoikasia, koska siinä on runsaasti koskipinta-alaa ja pudotuskorkeutta.

Kunnostuksella on suuri vaikutus taimenten elinoloihin, mutta kannan elpyminen edellyttää myös kunnostusten jatkamista. Talkoiden tavoitteena onkin aloittaa pitkäjänteiset tukitoimet Höytiäiseen laskevien jokien vaelluskalakantojen kehittämiseksi.

Takaisin ylös