K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Nyt on hyvä aika lähteä K-kauppiaaksi!

Matti Vornanen | 01.02.2018

Olen tavannut ja haastatellut parin viime vuoden aikana yli 200 henkilöä, jotka ovat lähettäneet hakemuksensa Keskon ruokakauppiasvalmennukseen tavoitteenaan K-kauppiasura. Tämä määrä on moninkertainen verrattuna tilanteeseen muutama vuosi sitten.

Mitä on tapahtunut?

Ensinnäkin Keskossa puhaltavat uudet tuulet. Esiinnymme ulospäin entistä avoimemmin, uskottavammin ja sitä myötä myös kiinnostavammin. Vahvasti esiin tuomamme ajatus siitä, että jokainen kauppa on erilainen mielletään ihan oikein niin, että jokainen kauppiaskin voi olla erilainen. Tämän taas on selvästi madaltanut kynnystä hakea mukaan kauppiasvalmennukseen myös K-ryhmän ulkopuolelta.

Toiseksi - Suomen Lähikauppa Oy:n liiketoiminnan ostaminen verkostoineen suorastaan räjäytti mielenkiinnon kauppiasyrittäjyyttä kohtaan.

Kolmanneksi – perinteisen kauppiasmallin rinnalle tullut mahdollisuus toimia usean vaikkapa pienemmänkin kauppapaikan ”nippukauppiaana” on koettu olevan joissain tapauksissa itselle luontevampi yrittäjärooli kuin perinteinen yksi kauppias yhdessä kaupassa.

Ja vielä neljänneksi – valitsemamme erilaistumiseen ja kauppiaan tuottamaan lisäarvoon perustuva strategia ja sen tinkimätön toteutus on johtanut myös kilpailullisesti hyvään tulokseen – kauppiaskentässä usko tulevaisuuteen on tällä hetkellä vahvempi kuin muistan sen pitkään, pitkään aikaan olleen! K-kauppiasliiton puheenjohtajan kauppias Toni Pokelan sanoin ”K-kauppiailla on entistä enemmän liikkumatilaa”.

Virkistynyt kysyntä tuo meille yrittäjiä rekrytoiville tietysti lisää valinnanvaraa. Se taas tarkoittaa, että kauppiasvalmennukseen lähtevien osaamisen ja kokemuksen taso nousee koko ajan. Kyse ei ole kuitenkaan pelkistä faktoista vaan myös inhimillisestä puolesta - ihmisestä ja persoonasta. Jokainen hakija on tekemässä elämässään isoa ja merkittävää päätöstä, joka vaikuttaa kaikkeen - myös parisuhteeseen ja perheyhteisöön. Tämän vuoksi tunnemme suurta vastuuta varmistaa, että  päätöksen teolle on oikeat perusteet ja odotukset K-kauppiasyrittäjyydeltä ovat realistiset. Kollega Heikki Mustila on omassa blogikirjoituksessaan viime joulukuulta kuvannut hienosti hakijoita, kauppoja, kauppiasmalleja ja valinnan perusteita.

Vaikka hakemuksia kauppiasuralle tulee meille edelleen runsaasti ovat alueelliset erot kuitenkin merkittävät. Muun muassa pääkaupunkiseudulle haluavista hakijoista on tällä hetkellä  ylitarjontaa jolloin hyviäkin tyyppejä jää valitsematta. Toisaalta esim. Kaakkois-Suomen alueelta ei luontaista hakijaruuhkaa ole – jos satutkin lukemaan tämän ja haluat toimia siellä päin kauppiaana ole ihmeessä aktiivinen. 

Muualla Suomessa tällä hetkellä erityistarvetta on Satakunnan ja Pohjanmaan alueilla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa varsinkin isojen asutuskeskusten ulkopuolella. Mutta homma pyörii vauhdilla koko ajan ja uusia kauppiaita tarvitaan tasaisesti ympäri maatamme.

Moni ei muuten ole varmasti mieltänyt, että myös uuden hienon Neste K-konseptin kauppiasyrittäjäksi haetaan ja tullaan tätä samaa kautta…

 

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös