K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Kuinka tähän tultiin

Hanna Gråhn | 16.02.2018

Yrittäjähenkisyys on periytynyt minulle jo äidinmaidosta. Isälläni ja äidilläni oli kummallakin oman alansa yritykset luotsattavinaan ollessani pieni ja kolmesta vanhemmasta sisaruksestani tuli kuin tulikin ansioituneita yrittäjiä. Minä kuitenkin innostuin ensimmäisenä päivittäistavarakaupan maailmasta. Se oli selvästi se minun juttu. Sosiaalinen ympäristö, hyvä meininki ja menevä ilmapiiri sopivat persoonalleni aika täsmällisesti. Mitä enemmän nyansseja - sen motivoituneemmaksi tulen. 

Kuinka sitten päädyin kauppiasuralleni, siinähän tarvittiin sisua, sinnikkyyttä ja kovaa opiskelua - sekä motivoitunut mieli, joka halajaa edelleen lisää. Jo yläastelaisena kävin siivoamassa terveysasemaa päivittäin ja ansaitsin taskurahani itse. Kevytmoottoripyörällä päräytettiin jalkapallotreeneistä suoraan töihin ja välillä takaisin toisen ikäluokan treeneihin. Siinä se yrittäjähenkisyys kasvoi oman tekemisen kautta. Jalkapallossa toimin kapteenina, mikä luotsasi minua jo nuorena toimimaan tiiminä ja huomioimaan jokaisen yksilönä. Vahvuuksiini onkin muodostunut vahvasti henkilöstöjohtaminen.

Lukion ohella kävin yötöissä siivoamassa lentokoneita öisin. Siellä jo parin viikon jälkeen pyydettiin minua ryhmänjohtajaksi ja ajamaan lentokentän sisäinen ajokortti. Siinä sitä sitten sai jo vastuuta ja ihmisiä johdettavakseen. Tietenkään yötyö ja lukio yhdistettynä ei ollut paras mahdollinen kombo, joten oli löydettävä jotain aivan muuta. Vaikka kokemusta minulle elämän aikana oli jo karttunut aika lailla ennen yrittäjyyttä, olen kuitenkin huomannut, että vaikka kuinka olisi kokemusta ja koulutusta, ei se kata kaikkia yllätyksiä, joita urasi aikana eteesi tupsahtaa. Tulee myös oivaltaa ettemme koskaan ole valmiita tai täydellisiä, vaan joka päivä tuo uudet haasteet ja mahdollisuudet. Tämän kun sisäistää on mahdollisuudet elämässä ja yrittäjyydessä rajattomat.

Kaupan alan kokemusta minulla ehti kertymään ennen kauppiasuraa 18 vuotta Helsingissä K-Supermarket Hertassa jossa toimin suurimman osan juusto- ja maito-osaston päällikkönä. Tietenkin lukiolaistyttönä kolusin kaikki kaupan osastot kauttaaltaan läpi. Se oli hyvä koulu se. Siinä tuli tutuiksi kaikki kaupan alan osa-alueet ja niiden sisällöt, mahdollisuudet ja kompastuskivet. Eri osastoille pääsi viikon eri päivinä ja kassalla sai tällainen supersosiaalinen tyyppi kuin minä loistaa. Siellä ostotapahtuman yhteydessä saa konkreettisesti levitettyä positiivisuutta. Koenkin, että juurikin kassa on se kauppojemme tärkeimpien työtehtävien joukossa väheksymättä muita. Kassalla saat omalla tekemisellä ja positiivisuudella sen tärkeimmän aikaan, tyytyväisen ja hyvillä mielin poistuvan asiakkaan. Vaikka suosikkituote olisi jäänyt saamatta, mihin emme tietenkään pyri, mutta olemme kuitenkin ihmisiä emme velhoja tilatessamme tuotteita joten tiedoksi, että tämäkin skenaario on tahatonta - silti aivan mahdollista. Ja näin vastaan tulee asiakaskierron viimeinen oljenkorsi: tuo palvelualtis kassahenkilö, joka omalla osaamisellaan saa epäkohdat unohtumaan asiakkaalla ja näin on taas luotu positiivinen asiakaskokemus ja tämän kokemuksen omaavana, haluaa hän varmasti palata uudelleen ostopaikkaan, joka yrittäjän näkökulmasta onkin se tärkein juttu. Tähän minä ainakin pyrin itse päivittäisessä tekemisessä. Ylittämään asiakkaan odotukset ja vielä vähän enemmänkin!

Työn ohella opiskelin K-instituutissa myyjän ammattitutkinnon ja esimiehen erikoisammattitutkinnon josta luontainen siirtymä oli Keskon kauppiasvalmennus joka suoritin K-Supermarket Hertassa mahtavan kasvattajakauppiaan Markus Ranteen luotsaamana. Kasvattajakauppiaan roolia on tärkein koko kauppiasvalmennusta ja onkin hyvä tarkastella koulutuksen alussa, että koet saavasi tarvittavat tiedot ja taidot tulevaisuuteesi. Jos et pääse tarkastelemaan oikeita lukuja ja raportteja on urasi alku vaiheessa vieläkin vaikeampaa. Varmista siis, että pääset harjoittelukauppasi toimintaan kiinni täysvaltaisesti se antaa sinulle tarvittavat eväät onnistumiseen ja ennen kaikkea itsevarmuutta. Muista aina luottaa itseesi ja myönnä virhearviot. Virhearvioita tulee, se on varma, mutta niistä opitaan ja ollaan taas yksi asia viisaampia.

Vuosien varrella olen ollut mukana Keskon projekteissa kuten kehittämässä tavarapeliä ja pakkausmateriaaleja. Ilo on ollut myös olla auttamassa tavarantoimittajia yhteisissä projekteissa.

Olenkin erittäin kiitollinen, että olen päässyt moneen mukaan sillä tällä hetkellä kaikkien tapaamieni tavarantoimittajien, yhteyshenkilöiden ja keskolaisten puhelinnumerot ovat kallisarvoisia arkea pyörittäessä. Ja mikä tärkeintä: kauppiaiden oma tukiverkosto. Yhteen hiileen puhalletaan ja aina saat apua kun pyydät. Ja sen voin vakuuttaa apua tulet varmasti jossain vaiheessa tarvitsemaan. Omakohtainen kokemus on, että saa olla kiitollinen auttavaisista ihmisistä ympärillään. Ystäväpiirissäni on eri alojen yrittäjiä ja olen huomannut kuinka kallisarvoista ketjun tekeminen ja tuki uraansa aloittaville kauppiaille on. Tieto jonka koulutuksesta saat ja opintojen jälkeen on kallisarvoista. Yleensä negatiiviset asiat puhututtavat, mutta kyllä ketjun tekeminen, hintojen tarkastelu, analysointi ja markkinointi ovat suuri apu hektisen arjen keskellä.

No sitten se kauan odotettu soitto sitten tulla tupsahti, Kauppapaikkana K-Market Mellunmäki Helsingissä.

Kauppapaikka oli täydellinen meille sillä asumme itse alueella ja yhdistysten yhteyshenkilöt olivat jo lasten harrastuksien kautta tuttuja. Lasten koulut pysyivät samana ja tukiverkosto oli lähellä. Tukiverkosto onkin ollut kallisarvoista yrittäjyyden alkumetreillä ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Täytyykin tässä joku päivä viedä mummot syömään ja hemmotteluun kiitokseksi. Kauppapaikka sijaitsee Mellunmäessä Itäväylän ja Mellunmäentien risteyksessä. Voisi sanoa, että lintukodossa saamme siellä asustaa sillä ympärillä ei ole ravintoloita eikä pahemmin kauppojakaan. Lähin kauppa sijaitsee parin kilometrin päässä metroasemalla, jossa hulinaa sitten riittääkin. Kuten joku fiksu on sanonut - tunne alueesi ja asiakkaasi. Kuuntele ja toimi. Ja mikä tärkeintä: kerro asiakkaille, kuinka heitä on kuunneltu. Tähän saimme siis hieman etumatkaa alueen ja asiakkaiden ollessa tuttuja.

Kauppapaikka oli entinen lähikauppa Siwa, joka toimi 24h. Tämä aukiolo teetti jo töitä ennen kauppapaikan vastaanottoa sen kannattavuuden laskemisessa. Yötunnit eivät olleet laskennallisesti kannattavia ja näin siitä luovuttiin numeroiden perusteella heti kättelyssä. Ikävämpäähän oli se, että aukiolojen muutos ja kauppiaspariskunnan työpanos tarkoitti kuuden ihmisen irtisanomista. Joten hetkellisestä ilon ja onnen tunteesta hypättiin sitten ahdistaviin ja ihmisten elämiin vaikuttaviin ikäviin asioihin. Ja voin luvata, ettei mikään elämän koulu valmistele sinua irtisanomaan heti kättelyssä ihmisiä ja luomaan heidän elämäänsä kaaosta. Se epätietoisuus ja pelkotila, joka henkilöstössä vallitsi sinne saapuessa, oli käsin kosketeltavissa. He kyllä tiedostivat, ettei yöaukioloa jatkettaisi ja mitä se heille tarkoittaisi. Päätökset olivat tehtävä nopeasti vailla tietoa henkilöiden historiaa.  Ikävästä alusta selvittiin ja kiitoksen sanan haluankin sanoa irtisanotuille, joista jokainen teki työnsä kunnialla loppuun ja hienolla asenteella. Kauppapaikka oli siisti ja valoisa. Kaupan henkilökunta reipas ja motivoitunut. Täytyy sanoa, että saa kyllä olla onnekas, että sattui niin hyvä tiimi johdettavaksi. Näimme mieheni Eeron kanssa kaupassa potentiaalia. Meidän molempien vahvuudet yhdistettynä ja hurja usko omaan tekemiseen vahvistivat päätöstä, että tässä se nyt oli kauppapaikka josta uramme tulisimme aloittamaan.  Lisäksi merkit olivat kyllä jo ilmassa budjettia laatiessamme. Olenhan syntynyt 3.3 ja kauppapaikan tunnuksemmehan on L333, jos tiedätte mitä tarkoitan.

29.5.2017 sitä sitten aloitettiin ja puolisen vuotta jo takana. Miten se aika juokseekin niin nopeasti? Varmasti siksi, kun on niin mukavaa ja nauttii työstä, jota saa tehdä. Helppoahan tämä ei ole ollut, kaikkea on sattunut ja tapahtunut, mutta on se silti ah, niin antoisaa 😊

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös