K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Laita hyvä kiertämään

Kristiina Kanervo | 14.09.2015

Meillä on täällä kaupan aulassa ollut tyhjä liiketila johon oli aikoinaan suunniteltu apteekkia. Lupia ei saatu, joten tila on ollut nyt monta vuotta tyhjillään. Tullessani tänne kauppiaaksi aloin heti miettimään liiketilalle käyttöä. Lähdin selvittämään saisimmeko sen meidän omien asiakkaiden käyttöön, ikäihmisten tapaamispaikaksi. Tästä aloitettiin rakentamaan Ainon tupaa, senioreiden omaa olohuonetta!

Kaupassa käy ikäihmisiä joille kaupan myyjä saattaa olla ainoa juttukaveri, myyjillä taas ei välttämättä ole aina aikaa jäädä juttelemaan. Sosiaaliset kontaktit näille yksinäisille olisivat kovin tärkeitä, meitä ihmisiä kun ei ole tehty olemaan yksin. Ajatus senioreiden tapaamispaikasta lähti siitä, että luin talvella Helsingin Sanomista laajan jutun yksinäisyydestä ja siitä kuinka kovin monelle se ei ole vapaaehtoinen valinta, yksin olo ei ole sama asia kuin yksinäisyys. Miten voisimme tuoda tänne suuriin kauppoihin sitä vanhan ajan kyläkaupan henkeä, sitä että tunnemme asiakkaamme ja he kohtaavat tuttuja niin kuin kyläkaupan portailla ennen vanhaan aina kohdattiin. Tämä meidän aulan tyhjä liiketila sopii loistavasti kohtaamispaikaksi jossa voi käydä tapaamassa tuttuja ja tuntemattomia, lukaista vaikkapa päivän lehti.

Otin keväällä yhteyttä Päijät-Hämeen muistiyhdistykseen ja kysyin olisiko heillä kiinnostusta lähteä vapaaehtoisvoimin toimintaan mukaan. Yhteistyön seurauksena meillä on nyt myös omaishoitajien ja läheisten yhdistys Ainon tuvassa mukana ja tätä kautta vapaaehtoiset aina perjantaisin juttelemassa tuvassa kävijöille. Katselin viime perjantaina kun taas avasimme tuvan ovet niin paikalle tuli ensiksi mies ja sen jälkeen pian nainen. He istuivat tuvassa hetken hiljaa toisiaan tuijotellen ja sitten juttu alkoi luistamaan. Puolen tunnin päästä palasin ja puheensolina jatkui iloisena, lähtiessään huikkasivat että ”nähdään taas ensi perjantaina”. Yksikin pappa sanoi nähneensä jonkun tutun ensimmäistä kertaa 15 vuoteen vaikka käyvät samassa kaupassa viikoittain – ei vaan ole tullut törmättyä ennen Ainon tupaa. Nämä ovat niitä syitä miksi tällaista on mahtavaa tehdä!

K-kauppiaalla on valtava mahdollisuus vaikuttaa. Oli se sitten tämän tyyppistä sosiaalista tekemistä joka itselleni on luontevaa tai vaikkapa urheiluseurojen tukemista. Lahjoitan ruokaa joka ikinen arkipäivä hyväntekeväisyyteen eri järjestöille ja diakoniaan. On meillä jopa kummipentu opaskoirakoululta jonne hankitaan leluja ja herkkuja toiminnan tueksi. Meillä kauppiailla on mahdollisuus muuttaa jonkun nuoren elämä antamalla se ensimmäinen työpaikka tai palkata tuettuja työntekijöitä joiden on vaikea työllistyä jonkun vamman tai rajoitteen vuoksi. Sidosryhmäyhteistyö on juuri niin laajaa kuin jokainen kauppias haluaa itse sen olevan.

Ainon tupa taas on yksi esimerkki siitä, kuinka kupillinen kahvia ja juttuseura saattavat muuttaa jonkun yksinäisen elämää, laitetaan hyvä kiertämään!

Lue myös Etelä-Suomen Sanomien kirjoittama juttu Ainon tuvan avajaisista.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös