K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Introvertti vai ekstrovertti

Kristiina Kanervo | 30.04.2015

Kävin puhumassa Lahden seudun opinto-ohjaajille kaupan liiton tilaisuudessa kauppiasyrittäjyydestä. Puheessani otin esille mitä kauppiasyrittäjyys on ja kuinka erilaiset ihmiset hakeutuvat K-kauppiaiksi. Monet koulussa huonommin pärjäävät nuoret saattavat loistaa työelämään tutustumisissa alalla ja yllättäen myöhästelevistä, hiljaisista ja saamattomista nuorista nouseekin esiin aivan uusia piirteitä kun päästään kaupan hektiseen elämään mukaan. Kuinka takarivin pulpetissa venyvästä nuoresta voi kasvaa menestyvä kauppiasyrittäjä? K-kauppiaan uralle pyrkivältä vaaditaan motivaation lisäksi määrätietoisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta, halua viihtyä ihmisten parissa ja olla johtaja. Aikoinaan hakeutuessani kauppiasvalmennukseen kymmenisen vuotta sitten kävin muiden tavoin psykologisissa testeissä, samanlaisissa joita nykyään tehdään moniin johtotehtäviin pyrkiville. Testissä kävi ilmi, että “sosiaalinen liittyvyyteni” on heikko. Tiesin kyllä mitä sana tarkoittaa ja siihen tarttui myös Ruokakeskon rekrytointipäällikkö. Kuinka voit olla hyvä kauppias mikäli et viihdy porukassa? Olen toki aina tiennyt olevani introvertti ihminen, mutta voiko kauppiasuralla silloin menestyä?

YLE ja Helsingin sanomat tarttui asiaan ruotsalaisen yhteiskuntakonsultin Linus Jonkmanin uutuuskirjan “introvertit, työpaikan hiljainen vallankumous” myötä: “vähemmän itsestään meteliä pitävät introvertit ovat jääneet varsinkin työelämässä ekstroverttien kollegojensa jalkoihin, väittää kirjailija Linus Jonkman”. Tämä johtuu Jonkmanin mukaan siitä, että sisäänpäinkääntyneisyys on koettu negatiivisena asiana kun taas ulospäinsuuntautuneisuus positiivisena. Tunnetusti ekstrovertit ihmiset ovat ulospäinsuuntautuneita, avoimia ja sosiaalisia. Introvertit taas hiljaisia yksinpuurtajia. Johtajana introvertti ihminen on parhaimmillaan sellaisten ihmisten parissa jotka ovat itsenäisesti toimivia ja itsestäänohjautuvia. Extrovertit johtajat ovat parempia ohjaamaan alaisia jotka tarvitsevat tarkkoja yksityiskohtaisia ohjeita ja idearikasta motivoijaa.

Kauppiasurasta haaveilevan on oltava ainakin “itseoppinut ekstrovertti”. Heikko sosiaalisuus tuo haasteita myös asiakasrajapinnassa ja saattaa näkyä alaisille etäisenä ja kylmänä johtajana. Toinen ääripää idearikas, kovaääninen ja puhelias kauppias jyrää mielipiteillään helposti porukan alleen kun taas introvertin kauppiaan analyyttinen, pitkäjänteinen ja sinnikäs tapa toimia saattaa viedä parempaan lopputulokseen. Introvertille ominainen hiljainen taustalta johtaminen sopii K-kauppaan yllättävän hyvin, osastoja, sesonkeja ja muita “liikkuvia osia” on niin paljon, että kovin ekstrovertilla kauppiaalla ei enää pysy palaset hallussa vaan aika menee touhuamiseen ja ideointiin mutta ei asioiden loppuunsaattamiseen. Introvertti kauppias painaa duunia sinnikkäästi loppuun asti ja antaa ekstroverttien työntekijöidensä loistaa. Introvertti kauppias myös todennäköisesti toimii ketjukonseptissa ketjun ohjeistustuksia noudattaen.

Vaati aikoinaan rohkeutta sanoa olevansa introvertti ja nykyisin tunnen että se piirre sopii tähän uraan. Tämä työ on silti päivittäistä esiintymistä, puheiden pitoa ja vaihtuviin tilanteisiin reagoimista jotka itselleni ovat mieluisia asioita, jos nämä tuntuisivat vaikeilta niin kauppiasura ei ole oikea valinta. Huipulla tuulee ja siellä on joskus yksinäistä, mutta nekin ovat pelkästään positiivisesti motivoivia tekijöitä tässä työssä.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös