Muovilinjaus

Vähennämme muovin käyttöä ja edistämme muovin kierrätystä.

Tavoitteenamme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki omien tuotemerkkiemme pakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä.

Tavoitteenamme on vähentää muovin määrää omien tuotemerkkiemme pakkauksissa 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä.

Vähennämme muovin käyttöä hallitusti. Monelle elintarvikkeelle muovi on kuitenkin edelleen erinomainen pakkausmateriaali, joka suojaa tuotteen tehokkaasti ja vähentää ruokahävikkiä. Keveytensä puolesta muovi pienentää logistiikan ympäristökuormaa. Muovi on myös hyvä materiaali monissa kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä vaativissa käyttötavaroissa, kuten esimerkiksi tietyissä rakennustarvikkeissa tai trooppista puuta korvaavissa ulkohuonekaluissa.

Luomme toimintamalleja, jotka estävät muovin päätymisen vesistöihin ja muualle luontoon.

Opastamme asiakkaitamme muovin vastuullisessa käytössä ja kierrätyksessä.

Muovi ei kuulu luontoon. Muovijäte aiheuttaa merkittäviä ongelmia päätyessään vesistöihin ja muualle luontoon. Erityisenä huolenaiheena Keskon toimintaympäristössä on Itämeren ja suurten järvistöjen roskaantuminen.

Muovijäte pitää saada uusiokäyttöön. Tehokkaasti kierrätettynä muovin kokonaisympäristökuorma voi olla jopa pienempi kuin sitä korvaavien materiaalien. Haemme jatkuvasti yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa uusia malleja helposti kierrätettävien tai uudelleen käytettävien pakkausten sekä kiertotaloustuotteiden saamiseksi valikoimiimme. Autamme asiakkaitamme tekemällä kierrätyksen vaivattomaksi.

Kierrättäminen

 • K-ryhmä tarjoaa asiakkailleen Suomen kattavimman RINKI-ekokeräyspisteverkoston. Muovia kerätään 193:ssa K-ruokakaupan yhteydessä olevassa muovinkeräyspisteessä. Tavoitteenamme on saada muovikeräys kaikkien muiden K-ruokakauppojen yhteydessä oleviin RINKI-ekopisteisiin vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • K-ruokakaupat ottavat vastaan ja kierrättävät vuosittain noin 138 miljoonaa PET-muovipulloa. Pirkka-sarjassa on 43 PET-pulloihin pakattua tuotetta.
 • Kasvatamme jatkuvasti kierrätysmuovista valmistettujen tuotteiden määrää omissa tuotemerkeissämme. Valikoimissamme on jo Pirkka ESSI-kiertotalouskassi sekä Pirkka-jätekassi.
 • Kasvatamme jatkuvasti kierrätysmuovista valmistettujen pakkausten käyttöä omissa tuotemerkeissämme. Valikoimissamme on jo kierrätysmuovista valmistettuja Pirkka-pesuainepulloja.
 • Kehitämme omien tuotemerkkiemme monimateriaalipakkauksia siten, että eri materiaalit on helppo irrottaa toisistaan, joten ne ovat mahdollisimman helposti kierrätettäviä.
 • K-ryhmän tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 100 % sen oman toiminnan muovijätteestä kerätään hyötykäyttöön kaikilla toimialoilla.
 • Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimiala on ensimmäisenä kaupan alalla liittynyt vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka tavoitteena on, että rakennusalalla pakkaamiseen ja suojauksiin käytetty ns. kalvomuovi päätyy nykyistä tehokkaammin kierrätykseen uusiomuovin raaka-aineeksi ja takaisin markkinoille. Lisäksi tavoitteena on lisätä kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä. Rakentamisen kalvomuoveja ovat esimerkiksi lavojen muovikääreet, kuplamuovit ja muu rakennustarvikkeiden pakkaamiseen käytetty muovi. 
 • Kesko käyttää hankinta- ja jakelulogistiikassaan yli kymmentä miljoonaa muovista uudelleenkäytettävää kestokuljetuspakkausta. Tämä vähentää pahvipakkausjätettä noin 4000 tonnia vuodessa.
 • Myös verkkokauppansa osalta Kesko kantaa tuottajavastuunsa huolehtimalla muovisen ja muun pakkausmateriaalin keräämisestä RINKI-ekopisteissä sekä maksamalla pakkaustensa tuottajavastuumaksut.

Vähentäminen

 • EU:n pakkausjätedirektiivin (94/62/EY, 2015/720/EU, 2018/852/EU) tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä muovikasseja kulutetaan vuosittain korkeintaan 40 kassia/asukas. Suomessa tämä tarkoittaa noin 40 %:n vähennystä vuoden 2017 tasoon verrattuna. Kesko on sitoutunut edistämään tämän tavoitteen toteutumista.
 • Muovikassit ovat maksullisia kaikissa K-ryhmän kaupoissa. Muovi-, paperi- ja biohajoavat kassit ovat samanhintaisia kaikissa K-ruokakaupoissa. Pirkka Parhaat -paperikassin ja harmaan Pirkka ESSI -muovikassin hintaan on lisätty yksi sentti, joka tilitetään suomalaiselle alkutuotannolle K-ryhmän Tuottajalle kiitos -toimintamallin mukaisesti.
 • Kesko tarjoaa valikoimissaan vaihtoehtoja muovikasseille: kestokasseja, puuvillakasseja, juuttikasseja, paperikasseja ja kiertotalouskasseja.
 • Ohuille hedelmä- ja vihannespusseille tarjotaan vaihtoehtoina kestopusseja, biohajoavia pusseja ja paperipusseja.
 • Ohuita pikkupusseja ei ole K-ruokakauppojen kassalinjastoilla esillä. Pyydettäessä ohuen pikkupussin saa esimerkiksi vettä valuvaa kukkakimppua tai lihasnestettä valuvaa lihatuotetta varten.
 • Seuraamme aktiivisesti biohajoavien ja/tai kasviperäisten kassien kehitystä. Elokuussa 2018 K-ruokakauppojen valikoimiin tuli sokeriruo’osta (75 %) valmistettu Pirkka jätekassi 25 l, joka tuotetaan tuulienergiaa käyttäen.
 • Kehitämme omien tuotemerkkiemme muovipakkauksia siten, että niissä käytetään mahdollisimman vähän muovia.  Tavoitteemme on vähentää muovin määrää 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä.

Välttäminen

 • Rajoitamme mikromuovipartikkeleiden pääsyä jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin, jolloin on vaarana, että ne päätyvät ravintoketjuihin ja kotitalouksien juomavesiin.
  • Kosmetiikan omissa tuotemerkeissämme ei ole mikromuovirakeita.
  • Pesuaineiden omista tuotemerkeistämme mikromuovirakeet poistettiin vuonna 2018.
  • K-Citymarketien ja Intersportin valikoimissa on pesupussi, joka kerää talteen jopa 99 % keinokuitutekstiileistä pesussa irtoavista mikromuoveista ja kuiduista. Syksyllä 2018 pesupussit ovat myös K-Rautojen valikoimissa.
  • Keskon valikoimissa ei ole oksohajoavia muovikasseja ja pikkupusseja, koska ne pilkkoutuessaan hajoavat mikrorakeiksi.
 • Korvaamme kertakäyttöiset muovituotteet uusiutuvista materiaaleista valmistetuilla vaihtoehdoilla.
  • Vuonna 2019 K-kauppojen valikoimiin tulee muoviton Pirkka Eko -kertakäyttökattaussarja ja kaikkien Pirkka vanupuikkojen muovivarret vaihdetaan kartonkivarsiksi.
  • Kesprolla on valikoimissaan Menu Eco -kertakäyttökattaussarja, jonka tuotteet ovat kompostoituvia, eikä niiden pinnoitteessa ole käytetty muovia. Tuotevalikoima laajenee jatkuvasti.
  • Haemme kauppojen palvelutiskien ja takeaway-pisteiden kertakäyttöaterimille, pilleille ja kertakäyttöastioille muovia korvaavia materiaaliratkaisuja.
 • Kesko etsii PVC:lle korvaavia materiaaliratkaisuja. Keskon omien merkkituotteiden pakkauksissa ei ole PVC:tä. Myöskään Keskon lahjakorteissa ei ole PVC:tä.

Tiedottaminen

 • Autamme K-ryhmän asiakkaita muovin käytön vähentämisessä ja muovin kierrätyksessä viestimällä muoviteemasta aktiivisesti K-ryhmän mediakanavissa ja myymälöissä.

 • Kaikissa Keskon omien tuotemerkkien pakkauksissa on materiaalikierrätysmerkinnät opastamassa pakkausmateriaalien lajittelua ja kierrättämistä. Lisäksi Kespron oman tuotemerkin (Menu) pakkauksissa on selkokieliset lajittelu- ja kierrätysohjeet. Tavoitteena on, että vähittäisruokakaupan omissa tuotemerkeissä (Pirkka ja K-Menu) materiaalikierrätysmerkinnät vaihdetaan selkokielisiksi lajittelu- ja kierrätysohjeiksi vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • Järjestämme K-Raudoissa ja K-ruokakaupoissa kotitalouksiin kertyneen muoviromun kierrätyskeräyskampanjoita.

Muovilinjaus on julkaistu 16.10.2018

Muovilinjauksen tavoitteiden edistyminen 2023

Vuoden 2023 loppuun mennessä olemme vähentäneet muovia Keskon päivittäistavarakaupan omien tuotemerkkien pakkauksissa 13 % ja Kespron oman tuotemerkin pakkauksissa 6 % vuoden 2019 lähtötasosta. Vuonna 2023 vähensimme muovia päivittäistavarakaupan omien tuotemerkkien pakkauksissa yhteensä 21 tonnia ja Kespron oman tuotemerkin pakkauksissa 8 tonnia.

Vuoden 2023 toimenpiteistä kerrotaan lisää Keskon vuosiraportissa.

Edistyminen 2019-2023:

  2023 2022 2021 2020 2019
Muovia vähennetty Keskon päivittäistavarakaupan omien tuotemerkkien pakkauksissa vuoden 2019 lähtötasosta, % 12 12* 12 8 3

*luvussa ensimmäistä kertaa mukana Kespro

Takaisin ylös