Tarjousten suosio ennätyskorkealla – tällaisiin tarjouksiin suomalaiset tarttuvat

Suomalaiset ovat perinteisesti aina olleet hanakoita tarttumaan tarjouksiin, mutta elinkustannusten nousu on kasvattanut tarjousten painoarvoa entisestään. Tarjouskäyttäytymisessä on kuitenkin alueellisia eroja: kaikkein innokkaimmin tarjouksiin tartutaan Kaakkois-Suomessa. Myös tarjousostoskorin tuotteissa on eroavaisuuksia: pääkaupunkiseudulla ostetaan tarjouksesta valmiimpia vaihtoehtoja, kun taas Pohjanmaalla halutaan tehdä itse. Monelle klassisin tarjoustuote on kahvipaketti, muita suosittuja tarjoustuotteita ovat hedelmät ja vihannekset, kala ja liha. Henkilökohtaiset, omaan ostokäyttäytymisen perusteella räätälöidyt tarjoukset eivät ole uusi juttu, mutta nyt niiden lunastus on noussut ennätyksellisen korkealle. Kaikkiaan K-ruokakaupoissa on tuhansia tarjouksia vuosittain.

Täsmäiskuna tai kerralla enemmän
Tarjousten merkitysten kasvaessa asiakkaat ovat tarttuneet todennäköisemmin nipputarjouksiin, eli ostaneet suuremman määrän tai useamman tuotteen kerralla. Tämä korostuu erityisesti lapsiperheiden osalta. Samanaikaisesti kuluttajat ovat aiempaa tietoisempia kotona syntyvän ruokahävikin määrästä, eikä välttämättä haluta ostaa suurempaa määrää kerralla. Tämä kehitys näkyy erityisesti pienten kotitalouksien ostokäyttäytymisen kehittymisessä. Kaikkiaan yli neljännes asiakkaiden ostoksista K-ruokakaupoista on tarjouksessa. Tästä määrästä noin puolet on lyhytkestoisia kampanjatarjouksia ja toinen puolisko pitkäkestoisempia etutuotteita.

Osassa K-ruokakauppojen tarjouksista asiakas saa alennusta ostamalla isomman määrän kerralla, mutta isossa osassa tarjouksista tuote on tarjouksessa yksittäishinnalla. Usein tarjoustuotteiden joukossa on molempia tarjousvaihtoehtoja hieman tuoteryhmästä riippuen. Tarjousten suunnittelussa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan alueellisestikin hieman vaihtelevat talouksien koot, jotta tarjoukset olisivat jatkossakin sopivia kaikille asiakkaille.

Henkilökohtaisten tarjousten suosio on kasvanut
Henkilökohtaiset edut ovat nimensä mukaisesti hyvin henkilökohtaisia: ne muodostuvat K-Plussa-asiakkaille heidän oman ostokäyttäytymisensä perusteella ja ovat näkyvissä K-Ruoka-sovellukseen ja -verkkosivuille kirjautuessa. Henkilökohtaisia tarjouksia voi olla niin kissanruoasta kuin gluteenittomista tuotteista tai herkuttelujuustoista – kullekin oman ostokäyttäytymisen mukaisesti. Henkilökohtaisissa tarjouksissa korostuvat harvinaisemmat tuotteet, joiden yleinen kysyntä ei välttämättä ole erityisen suurta, mutta kyseisen henkilön tai perheen ostamisessa niillä on merkittävä rooli. Eniten henkilökohtaisiin etuihin tartutaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Kohdennettujen etujen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, kun asiakkaat ovat alkaneet aktiivisesti käyttää K-Ruoka-sovellusta kauppakäynneillään. Koska tarjoukset perustuvat asiakkaan omaan ostokäyttäytymiseen, mahdollistavat kohdennetut tarjoukset toisinaan sen, että asiakas pääsee yllättymään kassalla iloisesti, kun muutenkin ostoskorissa ollut tuote lähteekin mukaan normaalihintaa edullisemmin.

Nuoret kokeilevat tarjouksesta uutta, iäkkäämmät etsivät vanhoja suosikkeja
Asiakasryhmien ostokäyttäytymisen välillä näkyy eroavaisuuksia myös tarjouksien osalta. Tarjoukset ohjaavat asiakaskäyttäytymistä jonkin verran, mutta on kuitenkin huomioitava, että asiakkaat tarttuvat erilaisiin tarjoustuotteisiin erilaisin perustein: osa valitsee tarjoustuotteen sen erityisen edullisen hinnan takia, kun osa etsii tarjouksesta itselleen uusia, inspiroivia tuotteita.

Nuoret asiakkaat näkevät toisinaan tarjoukset mahdollisuuksina uuden ja erilaisen kokeiluun, kun taas lapsiperheet näyttävät pitäytyvän tarjousostoksissa jo aiemmin hyväksi havaituissa tuotteissa. Lapsiperheet tarttuvat erityisen usein tarjouksiin arjen perusruuanlaiton pääraaka-aineista, kuten broilerin lihasta sekä herkuttelutuotteista kuten jäätelöistä sekä virvoitusjuomista.

Iäkkäämpien asiakkaiden taloudet suosivat erityisesti kuumien juomien, kuten kahvin, huipputarjouksia. Myös nuoret asiakkaat ostavat tarjouksista kahvia, mutta huomionarvoista on, että nuoret asiakkaat tarttuvat iäkkäämpiä todennäköisemmin tarjouksiin esimerkiksi erilaisista kylmistä kahvijuomista. Muita nuorten asiakkaiden tarjoussuosikkeja ovat muun muassa Ben&Jerry’s-jäätelöt sekä erilaiset leffaherkut. Kaikkiaan yli puolet Ben&Jerry’s-kampanjamyynnistä kohdistuu nuoriin kotitalouksiin ja n. 5 % iäkkäämpiin.

Sesongit näkyvät myös tarjousostamisessa
Vuodenvaihteen jälkeen lukuisten suomalaisten mielessä on ruokavalion keventäminen, ja K-ruokakauppojen data osoittaakin asiakkaiden ostavan tarjouksesta tammikuussa runsaasti esimerkiksi sitrushedelmiä. Vuoden alussa korostuvat perinteiset raaka-aineet, kuten erilaiset jauhelihat ja juurekset. Keveyden lisäksi kiinnostaakin helppous: moni kuluttaja haluaa tarttua ruokajuhlan jälkeen myös valmisruokaratkaisuihin.

Terveellinen syöminen ja tarjoukset
Historiassakin on viitteitä siitä, että epävarmat ajat lisäävät jonkin verran impulssimaista syömistä, johon liittyy olennaisesti myös herkuttelu. K-ruokakaupoissa halutaan kuitenkin tarjota erilaisia tarjoustuotteita monipuoliseen ruokavalioon. Tämän vuoksi tarjouksiin nostetaan esimerkiksi erityisesti vihanneksia, juureksia sekä hedelmiä.

Mitä päätyy tarjoukseen?
K-ruokakaupoissa tarjouksessa on sellaisia tuotteita, joita monet asiakkaat muutenkin ostavat, ja erilaiset sesongit toistuvat tarjouksissa. Tarjouksissa huomioidaan niin erilaiset juhlapyhät, kotimaisen kalan saatavuus, vihannesten ja hedelmien satokaudet kuin odotettavissa olevat säätilatkin. Esimerkiksi eri ruokasesonkeina, kuten esimerkiksi jouluna tai pääsiäisenä, on tarjouksessa niin paljon ajankohtaisia tuotteita, että erityisen aktiivisesti alennuksia hyödyntävä asiakas voi isolla ostoskäynnillä säästää K-ruokakaupassa tarjousten avulla helposti jopa kaksikymmentä euroa.

Tarjouksia suunnitellessa pyritään tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja laajasti kaikille eri asiakasryhmillemme. Tarjousten suunnittelussa huomioidaan asiakkaiden kulutuskäyttäytymisen muuttuminen, ja tarjoustuotteistusta täsmennetään vallitsevien kulutuskäyttäytymistrendien pohjalta. Viime aikoina suomalaiset ovat olleet aiempaa kiinnostuneempia naudanlihan sijaan jauhelihoista ja jalostusarvoltaan korkeampien kalatuotteiden, kuten graavikalojen, sijaan kokonaisista lohikaloista, mikä on huomioitu K-ruokakauppojen tarjouksissa. Myös yksittäiset kaupat vastaavat oman asiakaskuntansa mieltymyksiin mm. hankkimalla tuote-eriä ja pystyttävät näin omia, kauppakohtaisia tarjouksiaan.

Kahvipaketti tai kolmekin - klassikko pitää pintansa
Kahveja ostetaan yhä tarjouksista isompia määriä kerralla: kahvi on tuote, jota varastoidaan perinteisesti kotiin. Tarjouksesta kokeillaan mielellään itselle uutta kahvia: kuluttajat ovat etsineet uusia hinta-laatu-suhteeltaan hyviä vaihtoehtoja samaan aikaan kun kahvien hintataso on noussut. Uudeksi kuluttajien suosikiksi perinteisten kahvibrändien rinnalle onkin viime aikoina noussut Costa Rica -kahvi.


Kovimmat tarjouksiin tarttujat asuvat Kaakkois-Suomessa
Osassa maakuntia ostopäätökset tehdään keskittyen enemmän hintaan kuin toisissa: erityisen paljon tarjoustuotteita K-ruokakaupoista ostetaan Kaakkois-Suomessa. Suurempi ero on kuitenkin asutuksen tiheydessä: tarjoukset kiinnostavat asiakkaita enemmän harvemmin asutuilla alueilla kuin kasvukeskuksissa.

Pohjanmaalla tehdään alusta alkaen itse – kaupungeissa valitaan todennäköisemmin valmista
Tarjoustuotteiden ostoinnokkuuden perusteella näyttää siltä, että erityisesti Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa halutaan valmistaa ruoka alusta alkaen itse. Näillä alueilla tarjouksesta ostetaan erityisen paljon ruokien pääraaka-aineita, kuten perunoita, lihaa, kalaa sekä lihajalosteita. Kaupunkialueilla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla valitaan tarjouksesta valmiita ruokaratkaisuja, kuten valmiita rahkoja tai smoothieita: näillä alueilla voidaankin puhua välipalaistumisen suosiosta. Myös hedelmät ja marjat kiinnostavat kuluttajia erityisesti pääkaupunkiseudulla.  

Valmistautumista myös kaupan päässä
Kaupan päässä tarjouksiin varaudutaan huolellisella tilausmäärien arvioimisella – kuten kuluttajatkin, myös kauppiaat keskittyvät ruokahävikin minimoimiseen. Arviointia helpottaa järjestelmällinen datan ja tekoälyn hyödyntäminen. K-ruokakaupoissa tarjoukset ovat oleellinen osa asiakkaille tarjottavaa kokonaisuutta ja tilausmäärien huolellisella arvioimisella pyritään myös siihen, että kaikkia tarjoustuotteita riittää kaupassa niitä haluaville asiakkaille koko tarjouksen voimassaoloajan.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös