Miten sähköasentajan koulutus ja vihreä siirtymä liittyvät toisiinsa? – Emman tarina tuoreesta sähköasentajasta aurinkosähkötuotteiden tekniseksi myyjäksi

Jyväskylän Onnisella talotekniikkatuotteiden teknisenä myyjänä työskentelevälle Emma Hautaselle, 26, ei riitä, että töihin vain tullaan. Hän haluaa ottaa vastuuta ja edistää tärkeäksi kokemiaan asioita.

Emma Hautaselle, 26, ei riitä, että töihin vain tullaan. Hän haluaa ottaa vastuuta ja edistää asioita. Jyväskylän Onnisen talotekniikkatuotteiden teknisenä myyjänä työskentelevä Emma kohtaa asiakkaiden haasteet ratkaisukeskeisesti ja yhteistyötä korostaen.

Uran alku yhdistelmä omatoimisuutta ja mahdollisuuksia

Emman tarina polkaistiin käyntiin kaksoistutkinnolla, jossa yhdistyivät sähkö- ja automaatiotekniikan ammattitutkinto ja ylioppilastutkinto. Sähkö- ja automaatioasentajan taustasta on ollut hyötyä työhön lähtiessä, mutta juuri myynnin tehtäviin ja juuri Onniselle työllistyminen oli osittain sattumaa. Vielä Emman opiskellessa, kehotti Onnisen asiakkaana ollut isä häntä hakemaan kesätöihin yritykseen.

– Ajattelin, että no miksikäs ei. Marssin kysymään, että saisinko täältä kesätöitä, Hautanen muistelee naurahtaen.

Tulevina kesinä hän työskenteli ammattirakentajia ja asentajia palvelevassa Onninen Express -myymälässä hyllyttäjänä ja myöhemmin myyntitiskillä. Valmistuttuaan Emma kokeili siipiään hetken myös Onnisen ulkopuolella – kunnes Onninen lähestyikin jo uudella uramahdollisuudella!

Traineesta teknisen myynnin ammattilaiseksi

Emma rekrytoitiin Onniselle traineeksi yhdessä muiden potentiaalisten lahjakkuuksien kanssa. Trainee-paikka tarjosi mahdollisuuden suorittaa myynnin ammattitutkinto työn ohella yhdessä muiden Onnisen työntekijöiden kanssa.

– Toteutus työn ohessa ei ajallisesti vienyt liikaa, vaan pääsääntöinen oppiminen tapahtui työpaikalla. Koulutusjakso ryhmäytti meitä tosi hyvin talon sisällä, Emma kuvailee.

Trainee-paikasta Emma ponnisti nykyiseen positioonsa talotekniikkatuotteiden teknisenä myyjänä, missä hän vastaa konsultoivasta sähkötarvikkeiden myynnistä erikokoisille yrityksille aina pienurakoitsijoista valtakunnallisiin rakennushankkeisiin. Monipuoliset työtehtävät pitävät sisällään myyntineuvotteluja, hinnoittelua, tarjousten tekoa sekä tapaamisia tavarantoimittajien ja yritysasiakkaiden kanssa.

Emmalle tärkeää työssä on saada aikaan muutosta ja hän onkin päässyt vaikuttamaan myyntiryhmänsä toimintaan sekä kehittämään myynnin ja aurinkosähköpuolen osaajien yhteistyötä talon sisällä. Lisäksi hän on kerryttänyt laajan kontaktikentän alalta.

– Tämä työpaikka on mahdollistanut enemmän asioita kuin edellinen paikka olisi ikinä mahdollistanut. Olen päässyt kehittymään uralla, työssä ja ihmisenä.

Edistämässä itselle tärkeitä asioita

Vuosien aikana Emman työn vastuualueet ovat lisääntyneet ja osaksi työnkuvaa on tullut aurinkosähkötuotteiden myyntitoiminnan kehittäminen. Aurinkosähkötuotteiden asiantuntijaksi Emma kasvoi työssä asiakasprojektien ja koulutusten myötä.

– Trainee-jakson jälkeen aloin saada vastuuta aurinkosähköön liittyvistä tuotteista ja niistä kiinnostuneista asiakkaista. Osuin ihan hyvään kultasuoneen sen kanssa, koska kestävään kehitykseen ja vihreään siirtymään on alalla kova buumi päällä, Emma toteaa.

Alalla vihreällä siirtymällä viitataan muutokseen kohti ekologisesti kestävämpää kehitystä. Kehityssuunta näkyy tuotteiston muuttumisena energiatehokkaammiksi ja Emman mukaan esimerkiksi aurinkosähkötuotteiden kysyntä on moninkertaistunut. Kestävyyden lisäksi omavaraisuus on juuri nyt monelle asiakkaalle merkittävä tekijä.

Osa Emman ammattitaitoa onkin tarjota asiakkaille tietoa viimeisimmistä tuotteista, mahdollistaen kestäviä ratkaisuja. Luonnonvarojen säästäminen on Emmalle myös henkilökohtainen arvo, jonka parissa työskentelyn hän kokee merkitykselliseksi.

Onninen on Suomessa alansa markkinajohtaja, jonka asiakkaita ovat suuret rakennusliikkeet ja jonka tuotteita käytetään niin kotien, kuin teollisuuslaitosten ja suurten infrahankkeiden rakentamisessa. Emma kokeekin pääsevänsä Onnisella aidosti vaikuttamaan vihreän siirtymän edistämiseen.

Jatkuvaa itsensä kehittämistä

Emma on edennyt nopeasti rakentamisen ja teknisen tukkukaupan alalla, joka on perinteisesti miesvaltainen. Omannäköisen uran rakentaminen on ollut yhdistelmä oma-aloitteisuutta ja työnantajalta saatua luottamusta.

– Kun on näyttänyt että tekee, on saanut sitten luottamusta. Luottamuksen saaminen on kuin sanaton kiitos. Se antaa uusia näkökulmia työhön ja kehittää, Emma sanoo.

Onninen on tarjonnut Emmalle koulutusmahdollisuuksia, joihin hän on rohkeasti tarttunut. Viimeisimpänä Emma on suorittanut lähiesimiehen ammattitutkinnon ja saanut sen myötä lisää vastuuta. Tulevaisuudessa eräs työn suoma mahdollisuus olisi myös osallistuminen Young Professionals -ohjelmaan ja kansainvälisen sähköstandardointiryhmän työhön.

Tällä hetkellä Emma näkee olevansa juuri omanlaisessaan työssä, missä yhdistyvät hänen sähkötekninen osaamisensa ja myyntityö sekä mahdollisuus tehdä työtä tärkeäksi kokemiensa asioiden puolesta. Palkitsevinta työssä ovat onnistuneet kaupat, jotka miellyttävät kaikkia osapuolia. Työntekoa tukee huumori hyvässä työyhteisössä.

– Työhön on osattava suhtautua tosissaan, mutta ei liian vakavasti. Minun ei tarvitse aina onnistua kaikessa, enkä kaikkeen voi itse vaikuttaakaan, mutta haluan aina tehdä parhaani, Emma kuvaa.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös