Varastotyöntekijä Elias ottaa vastaan uudet tulijat - Perehdyttäjänä hän tuntee varastotyön onnistumisen edellytykset

Vantaan Hakkilan keskusvarastolla työskentelevä Elias Tölli on viihtynyt varastotyöntekijänä jo 13 vuotta. Uusia tulijoita vastaanottavana perehdyttäjänä hän näkee millaisin ominaisuuksin varastotyössä pärjää.

Elias Tölli aloitti työt Vantaan Hakkilan keskusvarastolla vuonna 2008, heti varastonhoitajaksi valmistuttuaan. Osasto, teolliset tuotteet, on pysynyt alusta lähtien samana, mutta työtehtävät ovat vaihdelleet ja vastuut kokemuksen myötä lisääntyneet. Viimeiset seitsemän vuotta valtaosan työpäivistä on vienyt uusien työntekijöiden perehdyttäminen; perustyö eli tuotteiden keräileminen tuo siihen tervetullutta vaihtelua.

 Kenties merkittävin tekijä sille, että hän on pysynyt työssä niin pitkään, on ollut kilpailukykyinen palkka, jonka suuruuteen on voinut alusta lähtien vaikuttaa omalla työpanoksellaan.

 – Pohjapalkka on kaupan alan työehtosopimuksen mukainen. Tämän päälle voi tienata ekstraa henkilökohtaisen suoritteen mukaan. Omalla osastollani tienataan keskimäärin 3-4 euroa tunnissa peruspalkan päälle; lisäksi kiireaikoina on mahdollisuus tehdä ylitöitä. Kolmentuhannen euron bruttopalkka ei ole meillä ollenkaan harvinainen.

Ykkösedellytys hyvä fyysinen kunto

 Hakkilassa varastoa pyöritetään kolmessa vuorossa. Aamu- ja iltavuoroja tehdään vuoroviikoin, yövuorolaiset ovat oma porukkansa. Täysipäiväisten tekijöiden lisäksi listoilla on niin sanottua joustavaa työvoimaa: osa-aikaisia tekijöitä sekä tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä.

 – Omalla osastollani työskentelee kiireaikoina yhdessä vuorossa toistasataa keräilijää sekä 20–30 trukkikuskia. Joustavaa työvoimaa otetaan mukaan tarvittaessa – heitä on listoilla pari, kolme sataa.

 Uusia tekijöitä haetaan jatkuvasti, ja hyvistä tyypeistä halutaan Eliaksen mukaan pitää myös kiinni. Aloituskynnys on matala: koulutusta sen paremmin kuin aikaisempaa työkokemustakaan ei tarvita. Lisäksi työsuhteen laadusta ja työtuntien määrästä voidaan sopia joustavasti, tekijän elämäntilanteen mukaan, mikä sopii esimerkiksi opiskelijoille ja alanvaihtoa harkitseville.

 – Työstä selviämiseen riittää hyvä fyysinen kunto, suomen kielen taito ja kyky ottaa toiset huomioon. Toki asenteellakin on merkitystä. Olen itse päättänyt ottaa kaikki minulle osoitetut työt, ne vähemmän mieluisatkin, haasteena, ja tehdä ne kerralla niin hyvin, ettei asiaan tarvitse enää palata.

Perehdyttämisjaksolla pehmeä lasku

Kaikki uudet työntekijät käyvät läpi kahdeksan päivää kestävän perehdytyksen. Perehdytys alkaa perusasioista ja etenee pikkuhiljaa konkreettiseen tekemiseen. Avainsanoja ovat työturvallisuus, ergonomia ja laatu.

 – Me opastajat aloitamme tulokkaiden perehdytyksen hakemalla yhdessä heidän kanssaan työvaatteet, turvakengät ja pukukopin avaimet. Näytämme pukuhuoneet ja esimiesten huoneet, käymme läpi keskeiset reitit, tutustumme tuotantotiloihin ja keräilykoneisiin, tallennamme tärkeät puhelinnumerot ja niin edelleen.

Kun perusasiat ovat hallussa, siirrytään ryhmissä varsinaiseen työhön: ensin niin sanottuun tarrakeräilyyn ja, kun tämä alkaa sujua, ääniohjauksella tapahtuvaan keräilemiseen.

Ääniohjauksella tapahtuvassa keräilyssä auttavat Talkman-laite ja mikrofoni, jotka jokainen töihin tulija kuittaa itselleen vuoron alkaessa.

–  Laitteeseen kirjaudutaan sisään, ja sille kerrotaan oman työvuoron päättymisaika. Laite alkaa tarjota tekijälle uusia keräilyeriä käytettävissä olevan ajan mukaan ja ohjaa tämän työtä. Töitä tehdään pääasiassa juuri tällä ääniohjauksella; tarrakeräyksessä vastaava ohjeistus saadaan päivän alussa tulostettavilla tarroilla.

Kun tulokkaat siirtyvät itsenäiseen keräilemiseen, Elias ja muut opastajat ovat heidän tukenaan.

–  Tsemppaamme, annamme vinkkejä ja kannustamme ihmisiä kyselemään. Tämä on tärkeää sekä oppimisen että perehdytysprosessin kehittämisen kannalta.

Isossa talossa monia mahdollisuuksia

Kolmetoista vuotta samalla työnantajalla on kulunut nopeasti, eikä loppua ainakaan toistaiseksi näy.

– Olen viihtynyt, koska työ on monipuolista ja itsenäistä ja työilmapiiri hyvä. Suhde kollegoihin ja esimieheen on mutkaton, ja ainakin oma esimies on ottanut ideani ja ehdotukseni hyvin huomioon. Isossa talossa on ison talon edut, ja korona-aikana on korostunut myös jatkuvuuden, työn riittävyyden, merkitys.

Sosiaalisena ja puheliaana ihmisenä Elias on nauttinut uusien tulokkaiden ja perehdyttäjien perehdyttämisestä sekä perehdyttämiseen liittyvien käytäntöjen ja ohjeistusten kehittämisestä. Uudet haasteet ovat nekin tervetulleita.

–  Kyllä esimiestehtävät minua kiinnostavat. Iso talo tarjoaa mahdollisuuden myös etenemiseen – katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan keskusvarastolle Vantaan Hakkilassa sekä Onnisen keskusvarastolle Hyvinkäällä haetaan jatkuvasti uusia työntekijöitä. Varastotyöntekijäksi voit hakea ympäri vuoden avoimella hakemuksella. Tutustu varastotyöhön K:ssa ja hae!


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös