Pieni suuri teko: Talkootyötä tuleville sukupolville

Järvitaimen on Keski-Suomen maakuntakala, mutta siihen nähden lajin tilanne on vakava. Jyväskyläläisen K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila lähtivät mukaan rakentamaan kutusoraikkoja uhanalaisille vaelluskaloille.

Syyskuisena lauantaina Äänekoskella sijaitsevalla Kapeenkosken alueella käy kuhina ja loiske. Kivillä täytetyt ämpärit kolisevat ja sora leviää koskeen. Käynnissä ovat K-ryhmän ja WWF:n viisi vuotta jatkuneen K-Kalapolut-hankkeen viimeiset talkoot, joissa rakennetaan uusia elinympäristöjä erittäin uhanalaisille vaelluskaloille.

– Järvitaimen on näillä seuduilla harvinaisuus. Kun tässä käy kalastajia, saattaa käydä niin että kymmenestä kalasta vain yksi on luonnonvarainen ja loput istutettuja. Suhde pitäisi saada kääntymään toisinpäin, jyväskyläläisen K-Rauta Palokan kauppias Jari Kaurila kertoo talkootyön lomassa.

Suojelluille rannoille ei pääse edes kaivinkoneilla, joten tällä kertaa kutusoraikkoja rakennetaan käsityönä. Työ on tehtävä syyskuussa, koska kuukautta myöhemmin kutu on jo hyvässä vauhdissa.

K-ryhmän ja WWF:n viisi vuotta jatkuneessa ja tähän syksyyn päättyvässä yhteistyössä on jo saatu lupaavia tuloksia, ja kunnostetuissa kohteissa uhanalainen taimen on monin paikoin tehnyt näyttävän paluun. Sama on toiveena myös Kapeenkoskessa.

– Aiemmin on tehty virheitä, kun asioiden vaikutusta vaelluskaloihin ei ole ymmärretty, mutta tässä niitä virheitä nyt korjataan. Usko on kova, että taimenella olisi täälläkin edessä loistava tulevaisuus. Toivottavasti Kapeenkoskeen ilmaantuu pian poikasia, jotka pääsevät kivien taakse harjoittelemaan uintia ja kasvamaan isoiksi, kauppias Jari Kaurila sanoo.

Kauppiaille luonnon monimuotoisuudella on iso merkitys, ja talkootyö lähialueen luonnon vahvistamiseksi tuntui luontevalta.

– Haluamme että lapsemme ja lapsenlapsemmekin pääsisivät nauttimaan Suomen upeasta luonnosta ja sen moninaisuudesta. Työn puolesta olemme muutamia kertoja muuttaneet uudelle paikkakunnalle, ja uusi kotiseutu on tullut tutuksi usein juuri luonnon kautta. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuisi tällaisesta vapaaehtoistyöstä. Mikäs sen parempaa kuin tehdä tärkeää talkootyötä yhdessä mukavien ihmisten kanssa upeissa maisemissa, kauppias Sari Kaurila sanoo.

Katso videolta tunnelmia talkootunnelmia: 

WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen muistuttaa, että taimenet ja muut vaelluskalat saattavat tehdä jopa useiden satojen kilometrien vaelluksia. Vaellusreittien on oltava auki, jotta kalojen elinalue ei rajaudu ja geenivirta turvataan.

– Myös reittivesissä pitää olla kutu- ja poikasalueita, jotta kalat voivat pysähtyä matkoillaan kudulle, Vihtonen sanoo.

Kapeenkosken alue käsittää neljä erämaisessa maisemassa virtaavaa koskea. Koskialue on säilynyt vesivoimarakentamiselta ja on tärkeä kulkureitti ja lisääntymisalue erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. Järvitaimenella on maakuntakalana Keski-Suomessa erityisen tärkeä rooli.

– Tänään kuohkeutimme talkoissa kosken reunalla olevia taimenten kutupaikkoja ja täydensimme niitä uudella soralla. Kunnostusajankohta näin syyskuussa oli hyvä, sillä lokakuussa taimenen kutu on jo käynnissä Keski-Suomen koskilla. Soraikoilla tulee välttää kahlaamista aina lokakuulta alkukesään asti, koska hedelmöittynyt mäti ja kuoriutuvat poikaset vielä kehittyvät sen suojissa, sanoo Vihtonen.

Yhtenä K-Kalapolut-hankkeen keskeisistä tavoitteista on ollut lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. Vihtosen mukaan muun muassa leikkisästä ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista tutuksi tullut hanke onkin osaltaan auttanut suomalaisia heräämään vaelluskalojen ahdinkoon.

– Koko valtakunnassa on herätty aiheelle, ja iso pyörä on pyörähtämässä. Tämä hanke on ollut ihan huikea matka ja seikkailu, jokainen kohde on ollut uusi elämys ja vuosien aikana on syntynyt jopa ystävyyssuhteita.

Entä minkälaista romantiikkaa taimen kaipaa?

– Syksyistä ruskaromantiikkaa! Puitteiden pitää olla kunnossa ja olosuhteiden otolliset. Kun illat pimentyvät ja viilentyvät, taimenet hakeutuvat sellaisille paikoille, joissa syvyys, veden virtausnopeus ja pohjan raekoko ovat optimaaliset, Vihtonen sanailee.

> Eri puolilla Suomea järjestettyihin K-Kalapolut-talkoisiin on osallistunut yli 70 K-kauppiasta ja K-kauppaa ja jopa 1000 vapaaehtoista. Talkoissa on avattu vaelluskaloille 100 kilometriä esteetöntä elinympäristöä. Kapeenkosken talkoissa lapion varressa ahersivat K-Rauta Palokan kauppiaiden Jari ja Sari Kaurilan lisäksi K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola ja K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen.

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös