Pieni suuri teko: Kauppiaan kekseliäs ratkaisu sai näpistelyaallon taittumaan

Kun turkulaisen K-Market Vasaramäen kauppias Anni Puhakka havahtui alkuvuodesta 2021 lisääntyvään näpistelyyn kaupallaan, hän päätti tarttua ongelmaan omalla tavallaan. Hyvä yhteistyö lähikoulun ja alueen vanhempien kanssa sai näpistelyaallon nopeasti taittumaan.
K-Market-kauppias Anni Puhakka keksi uuden positiivisen keinon puuttua nuorten näpistelyyn.

Teksti: Jaakko Mäntyranta
Kuva: Lennart Holmberg / Turun Sanomat

 

 Alkuvuodesta lapsia alkoi tulla pieninä porukkoina kauppaan, ja mukana oli selvästi uudenlaista haastamishenkeä ja jännityksen hakemista. Vaikka näpistelyä tapahtuu aina silloin tällöinnäin laajana ilmiönä ja nuorten lasten tekemänä se oli uutta, kolmea K-Marketia Turussa luotsaava Anni Puhakka kertoo. 

Kun muutama alakouluikäinen lapsi jäi näpistelystä kiinni, veti se kauppiaan mietteliääksi. Puhakka päätti ensi töikseen ottaa yhteyttä lähialueen koulun rehtoriin. Koulussa kauppiaan huoli otettiin vakavasti, ja asia nostettiin esiin jo seuraavana päivänä vanhemmille järjestetyssä virtuaalisessa kahvitilaisuudessa. 

Pian Puhakalle alkoi sadella viestejä ja puheluja vanhemmilta. Tunnelma oli järkyttynyt: vanhempien mukaan osalla lapsista olisi ollut taskurahaa ostosten maksamiseen, mutta silti he olivat päätyneet näpistämään. Jotkut lapset olivat tunnustaneet teon vanhemmilleen, ja seuraavina päivinä kaupalla vieraili muutamia lapsia vanhempineen pyytämässä anteeksi ja maksamassa näpistetyt tuotteet. 

 Kävi ilmi, ettei moni lapsi tiennyt, mistä kaupan tavarat tulevat ja mistä kaikesta se on pois, kun tuotteita viedään maksamatta. He eivät tienneet, että rahoilla maksetaan esimerkiksi työntekijöiden palkat. 

Yhteistyö koulun kanssa ei jäänyt tähän. Kauppias ryhtyi pohtimaan, voisiko koronan aiheuttama tauko harrastustoimintaan olla osaltaan johtanut ilmiöön ja voisiko ongelman juurisyihin tarttua. 

 Lehdistä sai jatkuvasti lukea, miten lapset voivat pahoin koronan takia. Silloin keksitään kaikkea tyhmää, kun harrastuksissa ei voi käydä eikä ystävien kanssa leikkiä ja liikkua, kuten lasten kuuluu, hän pohtii. 

 Itsellänikin on lapsia, ja tiedän, että he kaipaavat onnistumisen ja merkityksellisyyden tunteita. Ehdotin, että mitä jos lahjoittaisin koululle piha- ja liikuntavälineitä, jotta lapsilla olisi välitunneilla mielekästä tekemistä. 

Koulun oppilasparlamentin edustajat vastaanottivat välineet ja lupasivat pitää niistä hyvää huolta. Myös vanhempaintoimikunta osallistui ideoimalla koululle liikuntapassin, jonka avulla lasten liikkumista voitaisiin mitata. 

Kesän jälkeen näpistelyä ei ole enää esiintynyt, ja kauppiaan tietojen mukaan liikuntavälineet ovat olleet koululla hyvässä käytössä.  

Aihe on puhuttanut paljon myös kaupan henkilökunnan kesken. Henki on ollut kaikilla sama: tällaisiin asioihin täytyy puuttua heti. 

 Koko työporukallemme on ollut tärkeää se, että jos kyseessä on lapsi, asiaan tartutaan vielä tavallista herkemmin. Olemme tehneet meillä myös päätöksen olla myymättä energiajuomia alle 15-vuotiaille – tilalle voi ehdottaa vaikka limpparia ja omenaa, Puhakka sanoo. 

Anni Puhakka kannustaa vastaavasta tilanteesta itseään löytäviä kauppiaita ja yrittäjiä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä lähialueen kouluihin. 

Hän korostaa pitävänsä näpistelyjä ja varkauksia erittäin vakavana asiana ja noudattavansa niiden suhteen nollatoleranssia. Alkuvuoden näpistelyaallossa oli Puhakan mukaan kuitenkin selvästi kyse tyhmästä sosiaalisesta kokeilusta, minkä vuoksi hän päätti lähestyä ongelmaa viranomaistien sijaan omalla tavallaan, koko yhteisöä osallistaen. 

 Nykyisin tuntuu siltä, että jokainen asia pitäisi hoitaa heti virallisesti viranomaistahon kautta. Se ei kuitenkaan sulje pois muita keinoja: koskaan ei voi toimia väärin soittaessaan lähialueen kouluun huolestaan. Rehtori tai koulukuraattori voivat sitten lähteä tekemään omaa tärkeää työtään koululla. 

 Kun kyläyhteisö voi hyvin, se on kaikkien etu. Uskon todella, että tämänkaltaisella pienellä teolla voi olla suurempikin merkitys, kunhan pidetään keskusteluyhteydet auki jatkossakin, Puhakka sanoo. 

> Vuonna 2017 K-kauppiasuransa aloittanut Anni Puhakka toimii Vasaramäen, Vähä-Heikkilän ja Kivikartion K-Marketien kauppiaana Turussa. 

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös