Pieni suuri teko: Juhis on tärkeä lenkki K-Market Lohikosken työporukassa

Juha-Pekka Rautiainen, tuttavallisemmin Juhis, on tärkeä osa jyväskyläläisen K-Market Lohikosken työporukkaa. Kauppiaspari Kirsi ja Tero Lehtoselle Juhiksesta on tullut vuosien varrella melkein kuin perheenjäsen. Lehtosten mielestä kehitysvammaisille työnhakijoille kannattaa antaa rohkeasti mahdollisuus.

Kun Tero ja Kirsi Lehtonen aloittivat kauppiasuransa Palokan K-Market Jälkkärissä vuonna 2007, he saivat pian vieraita. Vieras oli Juha-Pekka Rautiaisen isä, joka tiedusteli pojalleen mahdollisuutta jatkaa hommia tutussa talossa. K-Market Jälkkärin tilalla oli sijainnut aiemmin Spar-kauppa, jossa Rautiainen oli työskennellyt vuosikausien ajan. 

 Ajattelimme, että mikä ettei. Juhis aloitti hommat työkokeilulla ja teki vaikutuksen, ja otimme hänet sitten palkkalistoillemme, Tero Lehtonen muistelee. 

Vuonna 2013 Lehtosten matka jatkui kauppiaaksi Imatralle, ja Rautiainen jatkoi Jälkkärissä uuden kauppiaan palveluksessa. Kun reilun viiden vuoden jälkeen Lehtoset palasivat viiden K-Marketin kauppiaiksi Jyväskylään, he ottivat pian yhteyttä vammaisten työpalveluihin ja tiedustelivat Rautiaisen tilannetta. Mutkien kautta Rautiainen päätyikin uudestaan töihin Lehtosille, tällä kertaa K-Market Lohikoskeen.  

Rautiaisella on säännöllinen työaika ja hän on vakituisessa työsuhteessa Lehtosten yrityksessä. Osatyökykyisenä Rautiainen on myös oikeutettu palkkatukeen. 

 Juhis ilahduttaa mahtavalla asenteellaan niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Hän on työssään tarkka, ahkera ja asiakaspalveluhenkinen, Kirsi Lehtonen kertoo. Mieluisimpiin työtehtäviin kuuluu muun muassa kauppias Teron avustaminen viikoittaisille kotiinkuljetusreissuilla suurtalousasiakkaille. 

Kauppiaspari jakaa aikansa viiden K-Marketinsa kesken, joten Lohikosken muun työporukan rooli on iso. Rautiainen löysikin nopeasti paikkansa osana kaupan tiimiä.  Juhiksesta on tullut kaupassa korvaamaton apu, eivätkä työkaverit luopuisi hänestä enää milläänKirsi iloitsee. 

Suomessa on Kehitysvammaliiton mukaan noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista henkilöä, joista kuitenkin vain noin 500–600 tekee työsuhteista palkkatyötä. Tero Lehtonen arvelee turhien ennakkoluulojen toimivan tulppana kehitysvammaisten henkilöiden työllistämiselle. 

– Uskon, että moni epäilee kehitysvammaisen henkilön palkkaamiseen ja töiden oppimiseen sitoutuvan paljon aikaa. Meidän kokemuksemme on, että kun ihmisen vain ottaa rohkeasti työhön mukaan, niin hommat lähtevät sujumaan nopeastiJuhiksen palkkaaminen on päätös, jota emme ole hetkeäkään katuneet, Tero Lehtonen sanoo. 

Kokenut kaupan alan monitaitaja Juha-Pekka Rautiainen on työskennellyt Kirsi ja Tero Lehtosen yrityksessä vuosina 2007–2013 ja uudestaan vuodesta 2018 lähtien. Diplomikauppias Tero Lehtonen ja Kirsi Lehtonen toimivat kauppiaina Lohikosken, KuokkalanpellonKekkolantien, Ainolan ja Kangaslammen K-Marketeissa Jyväskylässä. 

 

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös