K-ryhmä mukana kuudetta kertaa järjestettävässä Kinkkutempussa

Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 paistinrasvan keräyspistettä.

Tänäkin vuonna kaikkien jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan, kalan tai juuresten, paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Paistinrasvan keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti lähes 300, esimerkiksi kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä sekä joidenkin kuntien jätepisteiltä. Keräyspisteet ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui ennätykselliset lähes 240 000 suomalaista kotitaloutta ja paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Tästä määrästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla jopa 17 kertaa maapallon ympäri. Joulun 2021 tavoitteena on kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen. 

’’Kinkkutempusta on tullut jo monelle suomalaiselle jouluperinne ja tätä perinnettä olemme yhdessä K-kauppiaidemme kanssa ilolla jatkamassa. Haluamme tehdä vastuulliset valinnat helpoksi ja tuoda kiertotaloutta lähemmäksi asiakkaidemme arkea konkreettisella tavalla. Kinkkutemppu on yksi hieno esimerkki tästä’’, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa. Kinkkutempussa ovat mukana K-ryhmän lisäksi Kemianteollisuus, Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry.

Ilmastokeskustelu ei näy merkittävästi suomalaisten joulun vietossa

Tuoreen kyselyn* mukaan ilmastokeskustelu ei merkittävästi näy suomalaisten joulun vietossa. Nuorten, 18‒24 -vuotiaiden keskuudessa ilmastoasioiden vaikutus omaan jouluun on hieman suurempi (19 %). Ilmastokeskustelun vaikutus näkyy eniten joulun ajan ruokahävikin minimoimisena,  jätteiden lajitteluna sekä lahjojen ostamisen vähentämisenä.  

Joka neljäs vastaaja kokee, että jätteiden kierrättäminen arjessa jää joskus tai usein tekemättä siksi, ettei osaa lajitella jätteitä oikein. Lähes puolet vastaajista perustelee syyksi sen, että kierrätyspiste sijaitsee liian kaukana. Ruoanvalmistuksesta syntyvä tai ylijäänyt paistinrasva on myös jätettä ja valtaosa suomalaisista hyödyntää sen jollain tavalla. Vastaajista 31 % hyydyttää paistinrasvan ja laittaa sen biojätteeseen, kun taas 25 % hävittää paistinrasvat sekajätteen mukana. Vastaajista 8 % kaataa rasvan viemäriin.

Kinkkutemppu tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat oikein, tarjoten samalla mahdollisuuden korjata vääriä toimintamalleja, kuten viemäriputkiston tukkimista rasvalla. 

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021–7.1.2022 välisenä aikana.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Lisätietoa:

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.  

 

*) Kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -kuluttajapaneelina aikavälillä 16.-25.11.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös