Yritysten hukkamuovit hyötykäyttöön: K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex innovoivat leikkokukkaämpäreistä kukkaruukkuja

K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex yhdistävät voimansa kiertotalouskokeilussa, jossa hukkaämpärit saavat uuden elämän kukkaruukkuina. Kokeilulla yritykset haluavat kannustaa kotimaisia toimijoita tunnistamaan ennakkoluulottomasti materiaalihukkavirtojaan ja innovoimaan niille hyötykäyttöä.

Kukkaämpärien kierrätys

Kotitalouksien muovipakkausten kierrätys on arkipäivää jo suurelle osalle suomalaisista. Muovipakkausten kierrätys yleistyy Suomessa vauhdilla ja muovinkeräyspisteitä on yhä laajemmin tarjolla. Yritysmaailmassa tilanne on monilta osin toinen. Lukuisissa prosesseissa esimerkiksi yritysten tuotanto- ja toimitusketjuissa, syntyy edelleen monenlaisia hukkavirtoja, joissa muovi ei palaudu kiertoon vaan päätyy jätteeksi.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii sekä pieniä että suuria tekoja. K-ryhmässä mietimme jatkuvasti, miten sekä oma toimintamme että asiakkaidemme arki sujuisivat ympäristön kannalta kestävämmin. Tavoitteena on kehittää toimintaa niin, että päästöjä ei pelkästään kompensoida vaan että niitä syntyy yksinkertaisesti vähemmän”, toteaa K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Yhteistyöllä hukkavirrat hallintaan

Eräs esimerkki yksittäisestä muovin hukkavirrasta ovat K-ruokakaupoissa myytävien leikkokukkien muoviset kuljetusämpärit. Kukkakimput saapuvat kauppoihin mustissa muoviämpäreissä, joita kertyy kauppoihin vuositasolla liki 400 000 kappaletta. Ämpäreitä ei voida hyödyntää sellaisenaan uudestaan niiden heikon laadun takia ja siksi ne ovat tähän saakka päätyneet käyttönsä jälkeen energiajätteeksi.

Yhteisen innovoinnin tuloksena K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät yhteistyömallin, jossa ämpärit saadaan tehokkaasti kerättyä, käsiteltyä ja palautettua takaisin kiertoon ja käyttöön kukkaruukkuina. Ämpärit kerätään Lassila & Tikanojan toimesta olemassa olevia kauppojen kuljetuksia hyödyntämällä. Seuraavaksi ne käsitellään uusiomuovirakeeksi Lassila & Tikanojan muovinkäsittelylaitoksella Merikarvialla, jonka jälkeen materiaalista valmistetaan Orthexin Lohjan tehtaalla kukkuruukkuja. Kukkaruukkuja myydään K-ruokakaupoissa ja K-Raudoissa.

Kierrätysmuovista valmistettu kukkaruukku

”Muovi on arvokas, hyvä raaka-aine ja sen saaminen kiertoon on äärimmäisen tärkeää. Kierrätetty muovi toimii erinomaisesti raaka-aineena monissa tuotteissa ja kierrätetyn muovin hiilijalanjälki on jopa 85 prosenttia pienempi kuin neitseellisen muovin. Tässä hankkeessa saamme hoidettua koko prosessin alusta loppuun Suomessa ja hyödynnettyä hukkavirran täysimääräisesti uutena kierrätettävänä tuotteena”, kertoo Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

”Yrityksillä on suuri vastuu kiertotalouskäytäntöjen rakentamisessa ja kehittämisessä ja tässä työssä avainasemassa on yhteistyö. Vastaavia hukkavirtoja löytyy varmasti muitakin, tämä on vain yksi esimerkki monesta. L&T:n Merikarvian uuden käsittelylinjaston avulla on mahdollisuus käsitellä hukka uudeksi raaka-aineeksi”, lisää L&T:n Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola.

Katso videolta muoviämpärin matka kukkaruukuksi.

K-ryhmä: Timo Jäske, päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja, timo.jaske@kesko.fi, p. 010 532 8222
Lassila & Tikanoja: Sanna Peltola,ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö, sanna.peltola@lassila-tikanoja.fi, p. 050 385 4548
Orthex Group: Alexander Rosenlew, toimitusjohtaja, alexander.rosenlew@orthexgroup.com, p. 040 5003826

K-ryhmän noin 43 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä. Autamme yli 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Olemme maailman vastuullisin ruokakauppa ja uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin www.kesko.fi  

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka toteuttaa kiertotaloutta käytännössä. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pidämme materiaalit, kiinteistöt ja tehtaat mahdollisimman pitkään tuottavassa käytössä sekä tehostamme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme säilyttämään kiinteistöjen ja materiaalien arvon sekä säästämään ympäristöä. Teemme tämän tarjoamalla vastuullisia ja kestäviä palveluratkaisuja, jotka helpottavat asiakkaidemme arkea. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 802,2 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 8600 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.

Orthex Group suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kodin käyttötavaroita. Tarjonta perustuu innovatiivisiin konsepteihin, vastuullisesti tuotettuihin korkealaatuisiin tuotteisiin ja vahvoihin tuotemerkkeihin, jotka ovat Orthex, SmartStore ja GastroMax. Tänä päivänä Orthex Group on Pohjoismaiden johtava valmistaja käyttötavaroissa, jotka tekevät jokapäiväisestä elämästä helpompaa. Yrityksellä on vahvat perinteet kodin käyttötavaroiden valmistuksessa ja markkinoinnissa jo vuodesta 1914 lähtien. Tuotteita myydään useimmissa suurissa päivittäistavaraketjuissa Pohjoismaissa ja yli 40 eri maassa ympäri maailmaa.

Takaisin ylös