Varaudu lumeen ja liukkauteen – K-Raudan vinkit

Muista varautua lumeen ja liukkauteen oikeilla välineillä. Varmistamalla oman pihan hyvä kunto talvellakin voit ehkäistä liukastumisia. Lumitöitä tehdessä kannattaa ottaa asianmukaiset välineet niin pihalle kuin katolle ja suojautua hyvin pakkasessa. Tarjolla on lumityövälineitä myös lapsille - olisiko pinkki, vihreä vai musta lastenkola mieluisin?

Liikenneturvan vuonna 2018 teettämän kyselyn mukaan neljä kymmenestä on kaatunut liukastumalla talven 2018 tai 2017 aikana. Suurin osa vastaajista kertoi liukastumisensa syyksi liukkaan alustan, mutta puutteet omassa varautumisessa nimettiin osasyiksi. Lue K-Raudan asiantuntijoiden vinkit, miten kotipihalla voi estää liukkautta ja keventää lumitöitä.

Näin estät liukkautta kotipihassa

Pihojen liukkautta voidaan torjua jääsulalla ja hiekoitusmurskeella. Jääsula ennaltaehkäisee jään muodostumista ja sulattaa jäätä. Jääsula toimii eri pinnoilla, ja sitä voi käyttää hiekalla, asfaltilla, betonilla ja puupinnoilla. Jääsula on 99 % teknistä ureaa, ja se on turvallinen myös lemmikeille. Jääsula ei sisällä suolaa, joka jättää nahkakenkiin valkoisia raitoja ja aiheuttaa korroosiovaurioita autoihin. ”Etuna on myös helppokäyttöisyys: jääsula on helppo levittää ja sen vaikutus alkaa heti”, K-Raudan tuotepäällikkö Petri Paulin kertoo.

Hiekoitusmurske auttaa torjumaan pihojen liukkautta. Vettä kevyempänä murske kelluu sulan päällä ja estää liukastumista myös pihan jäädyttyä uudelleen. ”25 litran säkki painaa vain 8 kiloa, joten sitä on helppo käsitellä ja levittää. Savesta erikoismenetelmällä valmistettu hiekoitusmurske on myös perinteistä teräväsärmäistä hiekoitusepeliä tassuystävällisempi vaihtoehto”, Paulin sanoo.  

Lumen käsittely kotipihassa – lapsille omat lumityövälineet

Lumityö on hyvää hyötyliikuntaa, mutta huippukuntoisellekin aamuiset lumityöt maistuvat paremmin hyvillä työvälineillä. Laadukkaat työvälineet myös kestävät usein pitempään.

Lumentyöntimien ja lumikolien valikoimassa on paljon kotimaisia vaihtoehtoja. ”Kotimainen tuote on suunniteltu kestämään suomalaiset sääolosuhteet ja toimimaan kovassa käytössä”, Petri Paulin kertoo ja jatkaa: ”Lumityövälineiden ergonomiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos lumitöitä tekee usein tai omassa lumityökunnossa on rajoitteita esimerkiksi iän takia. Lumentyöntimessä työtä helpottavat ergonomiset varret ja lumikolassa ergonomiset aisat.”

Lumityövälineiden keveys helpottaa lumitöitä. Lumikolalla siirretään suuria lumimääriä, jolloin kevyt kola keventää työtä. Lumentyönnin soveltuu hyvin kapeampien kulkuväylien puhdistamiseen, kolaamisen jälkeiseen viimeistelyyn tai jopa pienemmän pihan puhdistukseen.

Lapset pääsevät myös mukaan lumitöihin ja saavat lumityövälineet leikkeihin. Sopivan kokoisella lumityövälineellä lapsi on helpompi houkutella mukaan, kun siirrettävät lumikuormat ovat suhteessa lapsen kokoon ja voimiin. Lasten lumikolia löytyy niin pinkkinä, vihreänä kuin mustana.    Pinkki ja vihreä ovat sävyinä myös lasten lumilapioissa.

Lumilinko siirtää suuret lumimassat

Suuremman lumimäärän siirtämiseen voi joskus olla tarvetta käyttää lumilinkoa. ”Lumilingot ovat helppoja käyttää. Isoimmissa malleissa on sähkökäynnistys ja pienemmät käynnistyvät käynnistysnaurulla”, K-Raudan tuotepäällikkö Lasse Ivars kertoo. Lumilinkoa voi hyvin käyttää pienemmälläkin pihalla, kunhan tontilla on tarpeeksi tilaa, mihin lingota lunta.

”Lumilingon ehdoton etu on, että se suoriutuu korkeastakin kinoksesta vaivatta. Lunta pystyy myös linkoamaan suhteellisen kauas, jopa noin 10 metrin päähän”, Ivars sanoo. FXA-mallisista lumilingoista kaikki ovat itsevetäviä, jolloin omat voimat säästyvät. FXA-lumilingoista 60 cm leveä sopii parhaiten pienehkölle pihalle. Siinä on yksi vaihde eteenpäin. Suuremmilla alueilla lumen linkous onnistuu sujuvimmin 66 cm leveällä tai 76 cm leveällä lumilingolla. Leveimmissä on sähkökäynnistysmahdollisuus ja vaihteiden määrä on suurempi: kuusi vaihdetta eteen ja kaksi taakse.

Muista turvallisuus lumitöissä – näy pimeässä ja käytä katolla asianmukaisia välineitä

Katolla liikkuessa on tärkeää muistaa asianmukaiset välineet ja turvallisuus. Turvavaljaat toimivat putoamissuojaimina. Valikoimissa on myös jatkettavalla varrella olevia lumenpudottimia, joilla katon lumet voi poistaa turvallisesti maasta käsin.

Lumitöitä tehdessä kannattaa pukeutua lämpimästi. Kerrospukeutuminen on valttia kylmyydessä.  Hämärässä liikkuessa on hyvä varmistaa, että näyt riittävästi: käsineistä löytyy malleja, jotka paitsi lämmittävät, myös näkyvät hyvin pimeässä. Myös talvitakkeja on saatavilla huomiovärisinä.


Vinkkejä K-Raudan sivuilla

Talven pihatöiden muistilista 

Ulkovalaistuksen suunnittelu

Lisätietoja:

Tuotepäällikkö Petri Paulin, K-Rauta, 050 470 6263, petri.paulin@kesko.fi

Tuotepäällikkö Lasse Ivars, K-Rauta, 050 594 0452, lasse.ivars@kesko.fi  

Viestintäpäällikkö Reetta Hiltunen, K-Rauta, puh. 040 520 9381, reetta.hiltunen@kesko.fi


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös