Kauppias avaa kauppansa ovet palokunnan muonituskärrylle vaikka keskellä yötä

Kun Keski-Suomen pelastuslaitos tarvitsee muonitusapua kentälle, K-Market Saarijärven kauppias Arja Nurmela rientää hätiin – vaikka keskellä yötä.

Aamu ei ole vielä edes valkenemassa, mutta K-Market Saarijärven käytävillä erottuu jo liikettä. Kauppa ei ole suinkaan siirtynyt ympärivuorokautiseen aukioloon, vaan kyse on aivan jostakin muusta: K-Marketin takaovelle on pysäköity Keski-Suomen pelastuslaitoksen muonituskärry, ja kauppias Arja Nurmela sekä palokunnan muonituskärryn hoitaja keräävät sisällä ripeästi laatikoihin muonaa.

Käynnissä on tulipalo. K-Market Saarijärvi on jo vuosien ajan tehnyt paikallisen palokunnan kanssa yhteistyötä, jossa pitkään kestävissä sammutustöissä palokunta noutaa kaupalta muonitusta. Yöhälytyksissä se tarkoittaa sitä, että kauppias Arja Nurmela saapuu avaamaan kaupan ovet vaikka keskellä yötä.

– Yhteistyötä on tehty jo aiemman kauppiaan aikana, ja halusin ilman muuta jatkaa. Tulipalon sammuttaminen on varmasti rankkaa hommaa, ja sammutustyöt voivat kestää tuntikausia. Jos vähänkin voin auttaa, ei se ole itseltä pois, Nurmela sanoo.

Kesäaikaan kauppias hälytetään hätiin useamman kerran kuukaudessa, ja esimerkiksi isoja miehityksiä vaativia maastopaloja saattaa olla tiuhaan. Tulipalo ei kuitenkaan katso kellonaikaa, ja yöhälytyksiäkin tulee muutamia vuodessa. Muonitusta lähdetään hakemaan palopaikalta normaalisti siinä vaiheessa, kun tehtävä on kestänyt neljän tunnin ajan. Yhteistyö kaupan kanssa on tärkeää, koska kaikkien elintarvikkeiden säilöminen palokunnan tiloissa ei ole mahdollista.

– Puhelu voi tulla vaikka keskellä yötä. Lähden kaupalle saman tien, ja usein takaovella ollaan jo kärryn kanssa odottamassa. Keräämme nopeasti tavarat, ja muonituskärryn hoitaja toimittaa ne palopaikalle, kauppias kertoo.

Arja Nurmelan mielestä yhteistyö palokunnan kanssa on kaupalle luontevaa: Nurmela kokee kauppiaan tärkeimmäksi tehtäväksi ihmisten auttamisen.

– Olemme täällä palvelemassa ja auttamassa ihmisiä, ja tämä on yksi tärkeä auttamisen muoto. Tällaisella yhteistyöllä rakennetaan myös yhteishenkeä koko kylän kesken. Ei varmaankaan ole yleisessä tiedossa, että tällaistakin yhteistyötä voidaan tehdä.

Pitkään jatkunutta yhteistyötä ollaan nyt tiivistämässä ja kehittämässä: jatkossa sovitaan valmiit tilauspaketit palon laajuudesta riippuen joko 20, 30 tai 40 palomiehelle, jolloin keräily helpottuu ja nopeutuu.

K-Market Saarijärvi on maaseutumainen lähiökauppa, joka on toiminut jo yli 40 vuoden ajan samassa kiinteistössä. K-Market on tunnettu ennen kaikkea palveluasenteestaan: kaupan saarijärveläinen henkilökunta saa paljon kiitosta ja asiakastyytyväisyyskyselyissä arvosanat ovat olleet priimaa.

Yhteistyö palokunnan kanssa on vain yksi esimerkki kaupan juurtumisesta paikalliseen yhteisöön. Oma lukunsa on kaupan poikkeava ja pitkään toiminut kotiinkuljetusmalli. Kuljetuksista on vastannut jo yli 25 vuoden ajan yksi mies, Juha Ingman. Kotiinkuljetusmalli mahdollistaa monelle vanhukselle kotona asumisen: kuljetusten yhteydessä Juha vaihtaa lamput ja sulakkeet, ja joskus on jouduttu soittamaan ambulanssiakin. Koronakevät kolminkertaisti hetkellisesti kotiinkuljetusten määrät, mutta nyt tilanne on normalisoitunut ja volyymissa ollaan enää hiukan koronaa edeltävää tasoa korkeammalla.

– Jos vakioasiakas ei osaa sanoa, mitä tuotetta hän tarkalleen ottaen tarkoittaa, hän saattaa sanoa että ”kyllä Juha tietää”. Juha hoitaa meidän tilausmallia alusta loppuun ja vie tuotteet asiakkaiden kaappiin asti. Toimintamalli mahdollistaa monelle vanhukselle kotona asumisen, Arja Nurmela kertoo.

Muonituskärryn tuotteet on kerätty vartissa, ja kärryn hoitaja lähtee kohti palopaikkaa. Jos yö on aluillaan, kauppias Arja Nurmela saattaa hurauttaa vielä takaisin kotiin, mutta usein tuntuu luontevammalta pysyä kaupalla ja jatkaa päivän muiden töiden pariin. Palokunta on saanut muonansa, mutta työtä saarijärveläisten palvelemiseksi riittää.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös