Pieni suuri teko: Tervapadan turvapaikka

Kun K-Market Tervapadan kauppias Ville Kestilä kohtasi kaupan liepeillä koululaisten välistä vakavaa kiusaamista, hän päätti tehdä sen, minkä kauppiaana voi: K-Market julistettiin kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi ja turvapaikaksi kiusatuille.

– Viimeisimmässä tapauksessa nuori poika juoksi meille kauppaan selkeästi hakemaan suojaa. Hän ei pyytänyt suoraan apua, mutta valpas myyjämme Eve hoksasi tilanteen ja auttoi pojan takaovemme kautta turvallisesti fillarilleen. Pojan perässä tullut porukka käännytettiin kaupalta, Kestilä sanoo.

Tämä ja muutamat muut kauppiaan korviin kantautuneet kiusaamistapaukset saivat ajatuksen muhimaan. – Emme ole kyläsheriffejä emmekä voi lähteä ostarille partioimaan, sillä mehän teemme kauppaa. Ymmärsin, että mekin voimme kuitenkin toimia: jos jotakuta kiusataan tai hänellä on paha olo, tänne meille voi aina juosta turvaan.

Lokakuun lopussa Kestilä julisti Facebook-päivityksessä kaupan kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi ja turvapaikaksi kiusatuille. Vastaanotto löi kauppiaan ällikällä, ja viime viikkoina hän on saanut antaa haastatteluja mm. Ylelle ja MTV:lle. Ketjureaktio oli valmis, kun nyt jo lähes sata K-kauppaa eri puolilta Suomea on tarttunut Kestilän haasteeseen ja tehnyt omat lupauksensa.

– Palautetta on tullut ihan valtavasti kaikkia kanavia pitkin. Olen saanut viestejä esimerkiksi monilta sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat elämässään kohdanneet systemaattista kiusaamista.

Kestilä korostaa, ettei kyseessä ole vain tyhjä julistus. Kaupan henkilökunta lupaa suhtautua tapauksiin vakavasti ja tarjota turvapaikan kaupan tiloissa niin pitkäksi aikaa kun tilanne vaatii. Kaupasta tarjotaan tarvittaessa aikuisen apua kiusaajan kohtaamiseen, ja kaupan henkilökunta voi auttaa kotiin, kouluun tai muuhun turvalliseen paikkaan saattamisessa.

– Toistaiseksi meidän ei ole vielä tarvinnut lunastaa lupausta, ja toivomme ettemme joudukaan. Olemme siihen kuitenkin henkisesti valmiina, Kestilä sanoo ja kertoo kaupan koko henkilökunnan ottaneen aloitteen positiivisesti vastaan.

Kestilä huomauttaa, että kiusaaminen on väärin ja siihen on kaikilla velvollisuus puuttua. Lyöminen taas ei ole enää kiusaamista, vaan pahoinpitelyä ja rikos. – Kun mietin omaa nuoruuttani 70-80-luvuilla, tuntuu että silloin kylä kasvatti. Toivoisin samanlaista kollektiivisempaa otetta, suhteessa niin hyviin kuin huonoihinkin asioihin.

Vaikka akuutit tilanteet pistetään kaupassa nyt poikki, Kestilä tunnustaa pohtivansa, mitä seuraavana päivänä tapahtuu. – Me emme ole psykologeja, vaan myymme jauhelihaa. Tilanteen jatkokäsittelyyn tarvitaan ammatti-ihmiset, jotka ottavat tilanteesta kopin. Esimerkiksi kouluissa tehdään varmasti asian eteen paljon hyvää työtä.

Ville ja Natalia Kestilä ovat toimineet kauppiaina lähinnä Puuhamaasta tunnetulla Tervakoskella Janakkalassa kolme ja puoli vuotta. Hitaista hämäläisistä ei ole tietoakaan, vaan energinen ja vastaanottavainen yhteisö on hurmannut kauppiaat.

– Kun muutimme tänne Helsingistä, ajattelimme että kaupan menestyksenkin kannalta meidän on tärkeää päästä nopeasti paikkakunnan porukoihin mukaan. Se menikin odotettua helpommin: olimme hädin tuskin ehtineet aloittaa, kun olin jo saanut kutsut kahteen puolueeseen, mieskuoroon ja Lionsklubiin, Ville Kestilä naurahtaa.

Hän kehuu Tervakoskea mukavaksi paikaksi toimia kauppiaana. Reilun kolmen vuoden aikana kaupasta on esimerkiksi haettu vain yhdet juoksukaljat, ja tässäkin tapauksessa tekijä jäi vartin päästä kiinni. Kauppiaana toimiminen pienellä paikkakunnalla tarkoittaa tosin myös sitä, että pizzeriassakin käydessään kauppias saa ilon ottaa samalla vastaan joulukinkkutilauksia.

Kaupan nuoret asiakkaat ovat Ville Kestilän mukaan iloisia ja hyväkäytöksisiä, ja ongelmat selviävät hyvin puhumalla. – Heitämme nuorten kanssa läppää mopoista ja autoista. Olen tehnyt paljon työtä sen eteen, että tutustuisin alueen nuoriin. Tiedän kokemuksesta, että jos välit ovat kunnossa ja me kunnioitamme nuoria, nuoret kunnioittavat myös meitä ja kaupan omaisuutta.

K-Market Tervapadan turvapaikka kiusatuille on nostanut Tervakoskea maailmankartalle, mutta kauppiaan mielestä keskustelu on pysynyt hyvin itse aiheessa. Ville Kestilä kannustaa kaikkia puuttumaan arjessaan kohtaamaansa kiusaamiseen. – Kun kaikki vain reagoisivat pahoihin tekoihin, ehkä ne saataisiin loppumaan.

Katso video:


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös