Pieni suuri teko: Kun uskoo toiseen ihmiseen, hyviä asioita tapahtuu

Kauppiaan tehtävänä on auttaa työntekijöitä kasvamaan urapolulla, uskoo K-Market Mestarin kauppias Hanna Mattelmäki. Kun K-Marketissa palkkatuella työskennellyt Vasiliki Metaxa kertoi jääneensä paitsi unelmiensa merkonomitutkinnosta, kauppias päätti tehdä kaikkensa kääntääkseen tilanteen.

Kreikasta Suomeen vuonna 2013 muuttanut Vasiliki Metaxa unelmoi merkonomin tutkinnosta, mutta puutteellisen kielitaitonsa vuoksi hänet oli ohjattu suorittamaan myyjän ammattitutkintoa. Opintoihin kuuluvassa työharjoittelussa K-Market Mestarissa Tampereella Metaxa tutustui kauppias Hanna Mattelmäkeen.

– Vasiliki oli innokas ja oppivainen ja kysyi harjoittelun jälkeen, olisiko meillä tarjota hänelle töitä. Hän ei vielä hallinnut kassatyöskentelyä, joten kerroin että tuetun mallin mukaista työtä voisi olla. Hän selvitti itse aktiivisesti palkkatukiasian ja soitti pian saaneensa tuen puoleksi vuodeksi.

 

Myöhemmin kehityskeskustelussa Metaxa harmitteli, että hänet oli ohjattu merkonomitutkinnon sijaan suorittamaan myyjän tutkintoa – pienten lasten äitinä hänellä ei kuitenkaan olisi enää mahdollisuutta kokopäiväiseen opiskeluun. Metaxa innostui kuullessaan kauppiaalta, että merkonomin tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksena.

Koululla kuitenkin epäiltiin, ettei hän tulisi kielitaitonsa vuoksi pärjäämään opinnoissa. Kauppias päätti ottaa yhteyttä kouluun, ja lopulta paikka ryhmään aukesikin. Opinnot ovat edenneet hyvässä tahdissa ja valmistuminen häämöttää jo näköpiirissä.

– Olin nähnyt Vasilikin tavan toimia ja sen, millä innokkuudella hän tarttuu uusiin tehtäviin, ja ajattelin, että tämä ei voi mennä näin. Sain vakuutella opinto-ohjaajalle moneen kertaan, että kyllä hän pärjää.

Korona on muuttanut opiskelua, mutta opintoihin kuuluvia näyttöjä on päästy tekemään myös tänä keväänä. Samalla Metaxan vastuu K-Market Mestarissa on kasvanut muun muassa iltavastaavan vuoroja tekemällä, ja kassakin on tullut tutuksi.

– Kun muutin Kreikasta Suomeen, en tuntenut täällä ketään enkä osannut suomea tai edes englantia. Kiitos Hannan avun valmistun merkonomiksi tänä vuonna, Vasiliki Metaxa iloitsee.

”Motivoituneista työntekijöistä kannattaa pitää kiinni”

Kauppias Hanna Mattelmäki kokee työntekijöiden tukemisen ja auttamisen eteenpäin urapolulla yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään. Motivoituneista ja sitoutuneista työntekijöistä kannattaa pitää kiinni.

– Tehtäväni on palvella työntekijöitä, jotta he jaksavat palvella asiakkaita. On ilo kuulla Vasilikin palvelevan asiakkaita iloisesti. Kerran kielitaitoa testattiin oikein kunnolla, kun iäkkäämpi asiakas tuli kysymään kulutusmaitoa – siinä joutui 38-vuotias kauppiaskin googlaamaan, että mistähän maidosta olikaan kyse.

Kauppias Hanna muistelee itse saaneensa moneen otteeseen vastaavaa tukea omalla työurallaan. Metaxalta kauppias on itse oppinut ennen kaikkea rohkeutta toteuttaa omia unelmia.

– Olen itse aina ollut se nuorin joka paikassa, mutta joka paikassa joku on nähnyt minussa potentiaalia ja ollut auttamassa ja suosittelemassa. On ihailtavaa, että joku uskaltaa lähteä seitsemännellä kuulla raskaana rohkeasti kohti uutta, vieraaseen maahan ilman suomen tai englannin kielen taitoa. Elämä kantaa, ja jos jostain haaveilee, sitä kannattaa rohkeasti kokeilla, Mattelmäki sanoo.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös