Mikko Helander: Viisautta on, että opetellaan elämään tämän vitsauksen kanssa

Keskon pääjohtaja Mikko Helander pitää tärkeänä varoittaa liiallisesta toiveikkuudesta koronakriisin taittumisen suhteen. Uskoa tulevaan kuitenkin valaa suomalaisen yhteiskunnan ja K-ryhmän kyky mukautua poikkeustilaan ja toimia kriisissäkin. ”Olemme pystyneet merkittävästi vaikuttamaan siihen, että yhteiskunta on pystynyt toimimaan myös poikkeustilanteessa”, Helander sanoo.

Suomi palaa kesälomilta levänneenä, mutta jännittyneissä tunnelmissa koronaepidemian jatkon suhteen. Elokuussa tartunnat ovat edelleen olleet matalalla tasolla, joskin luvuissa on näkynyt hienoista nousua.

Pandemian leviämistä ehkäistäkseen viranomaiset, kansalaiset ja yritykset pyrkivät kukin omassa toiminnassaan varovaisuuteen, jotta kevään kaltaiselta laajalta yhteiskunnan sulkemiselta vältyttäisiin. THL ja hallitus päätyivät pitkän pohdinnan jälkeen suosittamaan kasvomaskien käyttöä julkisessa liikenteessä, ja monilla työpaikoilla mietitään erilaisia keinoja etätyön ja lähityön yhdistämiseksi. 

"Pandemia jyllää maapallolla edelleen erittäin voimakkaasti, eikä ole merkkejä siitä, että se olisi heti poistumassa. Suomen osalta tilanne on hyvin hallinnassa moneen muuhun maahan verrattuna, mutta on tärkeää muistaa kaikessa toiminnassa, että taistelu pandemiaa vastaan ei ole ohi, ja se voi jatkua vielä pitkään. Rokotteen aikataulusta ei ole varmuutta. Viisautta on, että opetellaan elämään tämän vitsauksen kanssa", sanoo Helander. 

Kaupat  on onnistuttu pitämään turvallisina

K-ryhmä ja k-ryhmäläiset ovat olleet koko pandemian ajan kriisin etulinjassa. Kaupan toimintakyky kriisissäkin – jopa kevään vaikeimpina hetkinä – on ollut koko yhteiskunnan kannalta ratkaisevan tärkeää.

"Meillä on tehty paljon asioita, joilla on pystytty varmistamaan, että tässäkin tilanteessa hoidetaan mahdollisimman hyvin sitä meidän perustehtävää. Kaupat ovat pysyneet auki, kaupoissa on ollut tuotteita. Olemme pystyneet merkittävästi vaikuttamaan siihen, että yhteiskunta on pystynyt toimimaan."

Helander korostaa, että kaupan toimintakyvyllä on ollut myös suuri merkitys kansalaisten turvallisuudentunteen ylläpitämisessä.

"Niin meidän kauppamme, hankintaketjut, logistiikka, tietojärjestelmät kuin koko organisaatiomme toimivat hyvin läpi kevään. Tavaroiden saatavuus pystyttiin turvaamaan hämmästyttävän hyvin. Ja mikä kaikista tärkeintä, pystyimme huolehtimaan ihmisten turvallisuudesta."

K-ryhmän palveluksessa työskentelee 43 000 työntekijää. Ryhmän 1 800 kaupassa asioi normaalina arkipäivänä puolitoista miljoonaa asiakasta.

"Tartuntoja on K-ryhmän henkilöstön piirissä ollut koko epidemian aikana noin 60. Nämä luvut kertovat siitä, että proaktiivisesti tehdyt toimet turvallisuuden lisäämiseksi sekä kaupoissa että muissa tiloissamme ovat olleet onnistuneita. Työpaikat on pystytty pitämään turvallisina."

Kriisi vaatii vahvempaa yhteistyötä

Helander  oli EK:n hallituksen varapuheenjohtajana mukana vetoomuksessa, joka esitettiin 12. elokuuta maan hallitukselle. Elinkeinoelämän keskusliitto vetoaa, että Suomen on edettävä päättäväisemmin koronapandemian taltuttamiseksi ja tarjoaa ratkaisuksi muun muassa päätöksenteon tehostamiseksi ja nopeuttamiseksi uutta koronaneuvostoa, johon koottaisiin edustus ministeriöiden ja viranomaisten lisäksi tiedemaailmasta, elinkeinoelämästä ja palkansaajajärjestöistä. 

Elinkeinoelämä toivoo kriisin hallinnassa avoimempaa ja aktiivisempaa yhteistyötä yhteiskunnan eri sektoreiden kesken.

"Koronaa pitää torjua laajalla ja tehokkaalla keinovalikoimalla ja keinot pitää saada käyttöön heti. On tärkeää, että kaikki opit ja kokemukset niin kotimaasta kuin ulkomailta pystytään hyödyntämään laajasti", Helander toteaa.

Mitä keinovalikoimasta sitten tulisi löytyä? Hyvin yksinkertaisia asioita, Helander sanoo.

"Loppujen lopuksi ei ole kyse kauhean monimutkaisista asioista. Huolehditaan hygieniasta. Pidetään turvavälit. Siellä, missä turvavälejä ei pystytä pitämään, pidetään kasvomaskeja. Mietitään vielä kaksi kertaa, kannattaako yleisötapahtumaan lähteä tai tapahtumaa ylipäätään järjestää. Jos on vähääkään oireita, pitää mennä testiin, ja yhteiskunnan on hoidettava, että testiin pääsee nopeasti, ja todettujen tartuntatapausten jälkeen toimii tehokas jäljitys. Rajavalvonnan ja terveydenhoidon pitää toimia."

"Tällaisilla loppujen lopuksi aika yksinkertaisilla asioilla pystytään pitämään tilanne hallinnassa ilman, että yhteiskuntaa täytyy pysäyttää."

Viranomaiset pyrkivät vastaamaan koronan leviämiseen nyt myös alueellisilla toimilla. Rajoitustoimia tai suosituksia on mahdollista kohdentaa maan sisällä sinne, missä tautitilanne on muuta maata vakavampi. Helander kuitenkin peräänkuuluttaa yhteisiä vastuullisia toimintatapoja yli maantieteellisten rajojen.

"On ihminen sitten millä alueella tahansa, pitää muistaa, että tämä epidemia jyllää yhä, ja tarkkaavaisuuteen on aihetta kaikkialla. On riski, että osalle ihmisistä saattaa tulla väärää turvallisuudentunnetta, jos ajatellaan, että tilanne on vakava vain jossain toisaalla. K-ryhmänkin osalta otamme tilanteen vakavasti kaikkialla. Ihan samat turvallisuuteen liittyvät periaatteet meillä pitää olla kaikkialla missä toimimme."

Työssä haettava tasapainoiset ja turvalliset toimintatavat

​Yrityksissä ja mediassa on keskusteltu aktiivisesti lähi- ja etätyön suhteesta. Suurelle osalle K-ryhmän henkilöstöä viime aikojen keskustelu on tuntunut hieman kaukaiselta. "Meillähän suurin osa henkilöstöstä on ollut lähitöissä koko ajan kaupoissa ja esimerkiksi logistiikassa. Näissä tehtävissä ei ole mahdollisuutta vaihdella etä- ja lähityön välillä", Helander muistuttaa.

"On ollut todella upeaa nähdä, miten kaupassa työtä tekevien ihmisten roolia ja työpanosta yhteiskunnassa arvostetaan nyt selvästi enemmän. Me ja koko kaupan ala olemme saaneet paljon kiitosta toiminnastamme ja roolistamme epidemian aikana."

Toimistotyössä on Helanderin mukaan haettava tasapaino lähi- ja etätyön välillä. Hybridimalli, jossa yhdistetään lähi- ja etätyötä, tekee työstä tehokasta mutta turvallista.

”Kaikissa tilanteissa etusijalla on edelleen henkilöstön ja asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen.”


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös