Mäntsälän K-Citymarketiin uusi aurinkovoimala –aurinkovoiman tuotanto kunnassa kasvaa merkittävästi

Mäntsälän alueen aurinkovoiman tuotanto kasvaa, kun K-Citymarket Mäntsälän aurinkovoimala otetaan käyttöön elokuun lopussa. Uusi aurinkovoimala on uusiutuvaan energiaan panostavan K-ryhmän 35:s. K-ryhmä on Suomen suurimpia aurinkovoiman tuottajia ja käyttäjiä.
K-Citymarket Mäntsälän kauppias Ilari Kontsas kaupan katolla.

Kuvat: Pauliina Anttila Photography

K-Citymarket Mäntsälä saa katolleen 401 kWp:n aurinkovoimalan, jonka 1431 aurinkopaneelia tuottavat noin 326 megawattituntia puhdasta aurinkosähköä vuodessa.

”Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden yli puolen vuoden kulutuksen. Kaikki K-Citymarket Mäntsälän käyttämä sähkö on uusiutuvaa: oman aurinkovoimalan tuottaman sähkön lisäksi kauppamme käyttää Keskon toimittamaa 100 % uusiutuvaa sähköä”, sanoo K-Citymarket Mäntsälän kauppias Ilari Kontsas.

K-Citymarket Mäntsälälle on tärkeää tarjota myös asiakkaille mahdollisuuksia kestäviin valintoja.

”Parkkialueellamme on pikalatausasema, jossa asiakkaamme voivat kätevästi ladata sähköautonsa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä kauppareissun yhteydessä. Vastuullisuus näkyy myös tuotevalikoimassamme; meillä on esimerkiksi kestävää kalastusta edistävä MSC-sertifioitu kalatiski”, Kontsas kertoo.

Mäntsälän kunta näyttää omalla toiminnallaan vihreää esimerkkiä ja kannustaa kunnan yrityksiä ja asukkaita uusiutuvan energian käyttöön.

”K-Citymarket Mäntsälän aurinkovoimala on merkittävä lisäys kuntamme uusiutuvan energian tuotantoon. Me Mäntsälässä näemme uusiutuvan energian tärkeäksi valinnaksi, ja Mäntsälän kunta hankkii sähkön uusiutuvana omalta energiayhtiöltään”, Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo sanoo.

47 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä kauppojen omaan käyttöön

K-ryhmä on viime vuosina investoinut vahvasti aurinkovoimaan, ja rakenteilla on tällä hetkellä 7 uutta voimalaa. Vuoden loppuun mennessä K-ryhmän aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho on noin 13,5 MWp ja sähköntuotantokapasiteetti noin 11,4 GWh.

”Aurinkovoima sopii erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tuotteiden kylmäketjusta huolehtimisen vuoksi kauppa tarvitsee kesäisin enemmän sähköä kuin esimerkiksi toimistorakennus. Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen”, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä sanoo.

Tavoitteena hiilineutraali K-ryhmä vuonna 2025

Keväällä 2020 päivitetyt K-ryhmän tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset: K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino tavoitteisiin pääsemisessä on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

Keväällä 2020 K-ryhmä kertoi kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää myös hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta. Hankinnan myötä K-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuusinkertaiseksi vuoden 2022 lopussa.

Takaisin ylös