Kinkkutempun keräys alkaa 18.12. perjantaina – Näin helposti kierrätät joulun paistinrasvat

Viidettä joulua peräkkäin järjestettävä kiertotaloustempaus Kinkkutemppu starttaa perjantaina 18.12.2020. Kinkkutempun tekeminen on helppoa kotipaikkakunnasta riippumatta, sillä keräyspisteitä on tänä vuonna ennätykselliset 349 ympäri Suomea. Valtaosa niistä löytyy K-ruokakauppojen ja Neste K -asemien yhteydestä. Tempauksen toteuttamiseksi rasvat tulee pakata kartonkitölkkiin ja viedä lähimpään keräyspisteeseen. Keräyspisteisiin voi palauttaa paistinrasvoja koko joulunpyhien ajan 8.1.2021 saakka.

Kinkku, kala, kalkkuna tai vaikka seitan – ruokalajilla ei ole väliä, sillä kaikkien jouluruokien paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Jo viidettä kertaa järjestettävä Kinkkutemppu pyörähtää käyntiin perjantaina 18.12, jolloin ympäri Suomen aukeaa lähes 350 keräyspistettä jouluruokien paistinrasvoja varten. K-ryhmä on ollut mukana Kinkkutempussa sen ensimmäisestä vuodesta alkaen. 

Keräyspisteitä on tänä vuonna ennätykselliset 349 ympäri Suomea ja valtaosa niistä löytyy K-ruokakauppojen ja Neste K -asemien yhteydestä. Paistinrasvojen palautus onnistuu siis helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Kesken joulunvieton ei kuitenkaan tarvitse kiirehtiä keräyspisteille, sillä keräys jatkuu joulunpyhien yli aina 8.1.2021 asti.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui miltei 200 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä jouluna tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää entisestään ja saada mukaan peräti 250 000 kotitaloutta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua.

Keräyspisteiltä Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvajäte jatkaa matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä. 

Paistinrasvojen kierrätys on helppoa – muista nämä vinkit!

Keräyspisteitä ympäri Suomen. Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy ympäri Suomea – vietit sitten joulusi kaupungin sykkeessä tai pohjoisilla hiihtoladuilla. Pisteet ovat auki 18.12.2020–8.1.2021. Tarkat keräyspisteiden sijainnit löytyvät osoitteesta kinkkutemppu.com/kerayspisteet

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien kenties suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreillekin joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Näin teet Kinkkutempun

  1. Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  2. Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  3. Anna rasvan hyytyä viileässä.
  4. Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021
Takaisin ylös