”Ketään ei voi jättää pulaan"

Helsingin Lauttasaaressa toimiva K-Market-kauppias Stina Olander on jo vuosien ajan kuljettanut ostoksia kotiin alueen ikäihmisille. Siinä sivussa on saatettu lakaista lattiat tai jopa pestä ikkunat. Poikkeustilanne on muuttanut toimintamallia, mutta ketään ei edelleenkään jätetä pulaan.

Oliivin ja Isokaaren K-Marketien kauppias Stina Olander on jo vuosien ajan kuljettanut ostoksia kotiin alueen ikäihmisille. Kotiinkuljetusapua tarvitsevat asiakkaat soittavat kaupalle, jossa tilaus otetaan vastaan, ostokset kerätään ja pakataan ja sen jälkeen toimitetaan asiakkaan kotiin.

Viimeistään kevään poikkeustilanne on nostanut ikäihmisten avuntarpeen koko Suomen huulille. Kauppias Olanderille toiminta on tuttua, mutta uusi tilanne ja riskiryhmien huomioiminen on pakottanut muuttamaan toimintatapoja.

– Aikaisemmin veimme ostokset asiakkaan kotiin tai jääkaappiin asti ja vaihdoimme samalla kuulumiset. Saatoimme siinä sivussa vielä lakaista lattioita, viedä roskat tai heittää postit postilaatikkoon. Nyt kuulumiset pitää vaihtaa puhelimessa, Olander sanoo.

Yksi kotiinkuljetusasiakkaista on 90-vuotias Airi. Airista ja kauppiaasta on tullut vuosien saatossa hyviä tuttuja, joita toisten kuulumiset kiinnostavat aidosti. Kotiinkuljetusten lomassa on saatettu varailla lääkäriaikoja tai viedä lankoja, jotta aika kuluisi sukkia kutoessa. Kerran pestiin jopa ikkunat.

Katso video:

 

Joissain tapauksissa kotiinkuljetuksista on sovittu myös omaisten kanssa. Toiminta on kaukana kasvottomasta, kun jokaisen kotiinkuljetusasiakkaan kanssa on erilaiset yhdessä sovitut toimintamallit.

– Ne ovat usein pieniä juttuja. Kaupalla kohtaamme jokaisen asiakkaan aina yksilöllisesti ja palvelemme asiakasta hänen tarpeidensa mukaan. Toiminta korostuu kotiinkuljetuksissa, kun ollaan asiakkaan kotona. Yksi asiakas esimerkiksi haluaa aina ensimmäisenä ostoskassista sohvapöydälle tv-lehden. Osalle meillä löytyy jopa avaimet, jotta voimme viedä ostokset suoraan kaappiin. Pyrimme auttamaan jokaista apua tarvitsevaa asiakasta mahdollisuuksiemme mukaan.

– On harmi, ettei asiakkaita tässä tilanteessa pääse näkemään. Kun viemme nyt Airille ostokset, ovella odottavat roskapussit, jotka vaihdamme kauppakasseihin. Onneksi kuulumiset pystyy kuitenkin edelleen vaihtamaan puhelimen kautta.

Lauttasaarta Olander kehuu yhteisölliseksi alueeksi, jossa tämänkaltainen toiminta on luontevaa. Kotiinkuljetusten lisäksi Olander tukee säännöllisesti kokoontuvaa naapuruuspiiriä, jossa yksinäiset vanhukset kokoontuvat. Myös erilaisiin tapahtumiin osallistuminen ja yhteistyö keskiviikkoisin kokoontuvan Larun Olkkarin kanssa kuuluvat asiaan.

– Täällä asuu niin mukavia ihmisiä, että fiilis, hyvä henki ja tekemisen meininki tarttuvat varmasti jokaiseen.

Stina Olander palkittiin vastikään yhtenä K-ryhmän vuoden kasvattajakauppiaista tunnustuksena ansiokkaasta työstä henkilökunnan kouluttamisessa ja uusien K-kauppiaiden kasvatustyössä. Ikäihmisten kotiinkuljetukset ovat osa Olanderin kauppojen toimintaa, ja myös kauppiasharjoittelijat ja muu henkilökunta ovat ottaneet osaa kotiinkuljetuksiin.

– Tämä on osa meidän kauppojen toimintaa ja arvomaailmaa. Työ vie paljon aikaa, mutta sitä työtä tehdään sydämellä. Ketään ei voi jättää pulaan.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös