K-Citymarket Ruskoon ja Keskon logistiikkaterminaaliin aurinkovoimala - K-ryhmä kasvattaa aurinkovoiman tuotantoaan Oulussa ja Kempeleessä

Uudet aurinkovoimalat lisäävät merkittävästi uusiutuvan energian tuotantoa Oulussa ja Kempeleessä. Suomen suurimpiin aurinkovoiman tuottajiin ja käyttäjiin kuuluvalla K-ryhmällä on aurinkovoimala Oulussa myös K-Supermarket Toppilassa ja K-Market Hiukkavaarassa.
Kauppias Päivi Raja-aho tutustumassa K-Citymarket Ruskon uuteen aurinkovoimalaan.

Kuvat: Studio Timo Heikkala Oy

K-Citymarket Rusko on saanut katolleen 400 kWp:n aurinkovoimalan, jonka 1430 aurinkopaneelia tuottavat noin 278 megawattituntia puhdasta aurinkosähköä vuodessa.

”Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden yli puolen vuoden kulutuksen. Kaikki K-Citymarket Ruskon käyttämä sähkö on uusiutuvaa: oman aurinkovoimalan tuottaman sähkön lisäksi kauppamme käyttää Keskon toimittamaa 100 % uusiutuvaa sähköä”, sanoo K-Citymarket Ruskon kauppias Päivi Raja-aho.

K-Citymarket Rusko tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuksia kestäviin valintoja.
”Parkkialueellamme on pikalatausasema, jossa asiakkaamme voivat kätevästi ladata sähköautonsa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä kauppareissun yhteydessä”, Raja-aho kertoo.

K-ryhmä on rakennuttanut tänä syksynä aurinkovoimalan myös Kempeleessä sijaitsevaan Kesko Logistiikka Oulun terminaaliin. Terminaalin katolla on 140 kWp:n aurinkovoimala, jonka 412 aurinkopaneelia tuottavat noin 113 megawattituntia aurinkosähköä vuodessa.

Uusien aurinkovoimaloiden myötä K-ryhmän aurinkovoimaloiden määrä Oulun seudulla kasvaa neljään. Vuonna 2017 käynnistyi aurinkovoimala K-Supermarket Toppilassa ja vuonna 2019 K-Market Hiukkavaarassa.

47 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä kauppojen omaan käyttöön

K-ryhmä on viime vuosina investoinut vahvasti aurinkovoimaan, ja rakenteilla on tällä hetkellä useita aurinkovoimaloita. Vuoden loppuun mennessä K-ryhmällä on yli 40 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 13,5 MWp ja sähköntuotantokapasiteetti noin 11,4 GWh.

”Aurinkovoima sopii erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tuotteiden kylmäketjusta huolehtimisen vuoksi kauppa tarvitsee kesäisin enemmän sähköä kuin esimerkiksi toimistorakennus. Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen”, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä sanoo.

Tavoitteena hiilineutraali K-ryhmä vuonna 2025

Keväällä 2020 päivitetyt K-ryhmän tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset: K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino tavoitteisiin pääsemisessä on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

Keväällä 2020 K-ryhmä kertoi kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää myös hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta. Hankinnan myötä K-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuusinkertaiseksi vuoden 2022 lopussa.

Takaisin ylös