Huittisten K-Supermarket Lautturin katolle 180 aurinkopaneelia– K-ryhmä investoi uusiutuvaan energiaan paikkakunnalla

Aurinkovoiman tuotanto Huittisissa kasvaa merkittävästi, kun K-Supermarket Lautturin uusi aurinkovoimala alkaa lokakuussa tuottaa sähköä kaupan omaan käyttöön. Uusiutuvaan energiaan panostava K-ryhmä on Suomen suurimpia aurinkovoiman tuottajia ja käyttäjiä.
Kauppias Timo Ojala tutustumassa uuteen aurinkovoimalaan kaupan katolla. Kuvaaja: Kirsi Kanerva

K-Supermarket Lautturi on saanut katolleen 60 kWp:n aurinkovoimalan, jonka 180 aurinkopaneelia tuottavat noin 45 megawattituntia puhdasta aurinkosähköä vuodessa. 

”Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden kuukauden kulutuksen”, sanoo K-Supermarket Lautturin kauppias Timo Ojala.

K-Supermarket Lautturi tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuksia kestäviin valintoja.

”Kannustamme asiakkaitamme lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossaan. Meillä on valikoimissa paikallisten tuottajien lähellä tuottamia tuotteita. Kierrätys on helppoa kauppareissun yhteydessä, sillä kaupan yhteydessä on Rinki-ekopiste”, Ojala kertoo.

Kuvaaja: Veijo Lindgren

47 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä kauppojen omaan käyttöön

K-ryhmä on viime vuosina investoinut vahvasti aurinkovoimaan, ja rakenteilla on tällä hetkellä useita aurinkovoimaloita. Vuoden loppuun mennessä K-ryhmällä on 42 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 13,5 MWp ja sähköntuotantokapasiteetti noin 11,4 GWh.

”Aurinkovoima sopii erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tuotteiden kylmäketjusta huolehtimisen vuoksi kauppa tarvitsee kesäisin enemmän sähköä kuin esimerkiksi toimistorakennus. Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen”, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä sanoo.

Tavoitteena hiilineutraali K-ryhmä vuonna 2025

Keväällä 2020 päivitetyt K-ryhmän tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset: K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino tavoitteisiin pääsemisessä on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

Keväällä 2020 K-ryhmä kertoi kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää myös hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta. Hankinnan myötä K-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuusinkertaiseksi vuoden 2022 lopussa.

Takaisin ylös