Yhden hengen pöydästä yhteiseen pöytään

Jouluna yksinäisyys voi nousta pintaan. K-Market Simontorin kauppias Mari Tirroniemi kohtaa työssään paljon yksinäisyyttä ja päätti tarjota simolaisille yhteisen jouluhetken. Katso lisää kuvia lämminhenkisestä tilaisuudesta artikkelin lopusta.

Simon kunta Lapin maakunnan lounaisosassa on pieni ja tiivis yhteisö, jossa kaikki tuntevat toinen toisensa. Kauppias Mari Tirroniemi kohtaa työssään kuitenkin myös paljon yksinäisyyttä. Kaupan henkilökunnan kanssa jutustelu tai naapureihin törmääminen ovat monelle tärkeitä syitä käydä kaupassa.

”Kolme naista jutteli hiljattain kassalla ja yksi heistä sanoi, ettei kukaan käy kahvillakaan enää. Eräs vanhempi mies taas sanoi tiensuunsa ruostuneen, kun se on niin vähällä käytöllä”, kauppias kertoo.

Kauppias on usein miettinyt, miten tärkeää olisi vain pysähtyä ja juoda vaikka kahvit yhdessä. ”Siitä me viisastuisimme kun kuulisimme tarinoita, juttelisimme ja jakaisimme asioita, näkisimme erilaisia ihmisiä erilaisine tarinoineen.”

Yhteiseen joulupöytään

Joulu on yhdessäolon ja välittämisen aikaa, mutta juuri siksi myös yksinäisyyden tunteet saattavat jouluna nousta pintaan. Mari Tirroniemi halusi kantaa kortensa kekoon ja päätti järjestää kaikille simolaisille avoimen yhteisen jouluaterian. Yhteistyökumppaniksi kauppias sai Simon 4H-yhdistyksen Ritva Tryykin, ja Simon kunta tarjosi tilaksi tunnelmallisen Toivon tuvan.

Sunnuntaina 22. joulukuuta Toivon tupaan kerääntyi kymmenittäin simolaisia nauttimaan jouluateriasta ja hyvästä seurasta. Tilaisuuteen saapuneen Katri Hiltusen mielestä tämänkaltaiset tapahtumat ovat omiaan lisäämään yhteisöllisyyttä kunnassa.

”Tämä on ollut aivan fantastinen tilaisuus. Uudet kauppiaat ovat olleet vasta vajaan vuoden täällä ja jo nyt järjestävät meille tällaista”, Hiltunen kiitteli.

”Itselleni tällainen on tärkeää, koska olen aika tunteellinen ihminen”, kauppias Tirroniemi kertoi. ”Ajatus yksinäisestä joulusta ei ole mukava. Jos vain voin jonkun joulua ja hyviä muistoja parantaa, teen sen mielelläni. Haluan jakaa hyvää joulumieltä ja näyttää myös muille, että pienetkin asiat ovat merkityksellisiä.”

Kauppiaan rooli voi pienessä kunnassa olla yllättävän suuri. Tirroniemen mielestä kaupan työssä on parasta se, että keskustelunaiheita on loputtomasti. ”Esimerkiksi lääkäri puhuu asiakkaansa kanssa yleensä vain terveyteen liittyvistä asioita, mutta me voimme jutella mistä vain. Pidän siitä itse ja se rikastaa myös omaa työpäivää. Olen saanut paljon ideoita asiakkaiden kanssa käymistäni keskusteluista.”

Tiivis ja yrittäjähenkinen kunta

Simosta löytyy merenrantaa ja Simojoki, jonka lohikanta houkuttelee kuntaan paljon turismia. Kesällä meren ja joen rannat täyttyvät mökkiläisistä. Ykköspesiksessä pelaava Simon Kiri tuo aina kauden alkaessa Simoon lisää vipinää, ja kauppias on juuri allekirjoittanut seuran kanssa tuoreen sponsorisopimuksen. Isosta kaupungista Simoon muuttanut kauppias on ollut hämmentynyt siitä, miten matalalla kynnyksellä asiat Simossa toimivat.

”Kunnantaloon voi vain kävellä sisään ja kertoa asiansa, ovet ovat auki ja kaikki ihmiset tavattavissa! Simossa on suorapuheista, ideoivaa ja osaavaa porukkaa, ja todella paljon yrittäjiä asukaslukuun nähden.”

Kunnassa tehdään kauppiaan mukaan valtavasti työtä sen eteen, että kaikilla koululaisista eläkeläisiin olisi jokin paikka jossa käydä.  Yhteinen jouluateria onkin vain alkua, ja kauppias aikoo jatkaa työtään alueen elävöittämiseksi ja yksinäisyyden torjumiseksi.

”Olemme jo sopineet 4H-yhdistyksen kanssa yhteistyöstä kuntouttavan toiminnan järjestämisestä syrjäytymisvaarassa oleville”, kauppias vihjaa.

Simolaiset kerääntyivät tunnelmalliseen Toivon tupaan.

"Yksin tällaisen järjestäminen olisi rankkaa. Onneksi sain mukaan paljon vapaaehtoisia", kauppias Mari Tirroniemi sanoi.

Kauppias halusi tarjota kaikille mahdollisuuden päästä yhteiseen pöytään.

Rauha Aatsinki ja Liisa Vallo olivat tyytyväisiä tilaisuuteen. "Aivan mahtava joululahja meille simolaisille! Ei tämmöistä ole ennen ollut", Aatsinki sanoi.

Myös kauppiaan puoliso Aki Poikila oli paikalla. "Uudet kauppiaat ovat olleet vasta vajaan vuoden tässä, ja jo nyt järjestävät tämmöistä!" kehui Katri Hiltunen (kuvassa oikealla Aki Poikilan vieressä). Kuvassa myös vasemmalta Saara Filpus ja Ritva Ketopaikka.

Kauppiaspari aloitti K-Market Simontorin kauppiaina huhtikuussa 2019.

Myös Joulupukki kunnioitti kiireiden keskeltä tilaisuutta läsnäolollaan.

Simon kunnan työsuunnittelija Satu Pääkkö nauraa Toivon tuvan portaissa yhdessä Jukka Mikkolan kanssa. "Tämä on tämmöistä naurua aina meillä täällä. Elämässä pitää olla huumoria", Mikkola sanoi. Järjestelyissä mukana ollut Pääkkö komppasi: "On ollut aivan ihanaa järjestää tällaista juhlaa. Tästä on tullut itsellekin joulufiilis!"

Kuvat: Mikko Hiukka


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös