Uusi vuosi, uudet pinnat: neljä vinkkiä maalaukseen

Perusteelliset pohjatyöt, oikeat työkalut ja sopiva sävy tuovat onnistumisen iloa maalaukseen. Pitkien pyhien aikaan on rentoutumisen lisäksi hyvä mahdollisuus kodin uudistamiseen maalaamalla. Suosittuja sävyjä ovat esimerkiksi vihreä, vaaleanpunainen ja ruskea, mikä näkyi K-Raudan Habitare-osaston kävijöiden maalinäytetoiveissa syksyllä.

K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen kertoo vinkit onnistuneeseen lopputulokseen. ”Maalaaminen on helppoa, ja sillä voi uusia kodin pintoja edullisesti”, hän kertoo.


Vinkki 1: Hyvä pohjatyö luo toimivan perustan

Vanninen korostaa pohjatöiden tärkeyttä maalaamisessa. ”Maalaus kannattaa aloittaa siten, että puhdistaa ensin maalattavat pinnat. Seinät ja katot keräävät vuosien aikana yllättävänkin paljon pölyä ja rasvaa”, hän sanoo.

Maalattavien pintojen läheisyydessä olevat lattiat on hyvä suojata tarkasti, samoin esimerkiksi lattialistat ja valokatkaisijat. Maalarinteipillä voi helposti rajata maalattavan alueen reunat.

Vinkki 2: Valitse asianmukaiset työkalut

”Maalattavasta kohteesta riippuen voi käyttää joko sivellintä tai telaa. Sivellintä kannattaa käyttää kalusteisiin, ikkunan karmeihin ja rajaamiseen. Tela soveltuu etenkin suurien pintojen maalaamiseen kuten seiniin, kattoon ja sisäoviin”, Vanninen kertoo.

Vanninen muistuttaa, että sisämaalaukseen on eri työkalut kuin ulkomaalaukseen. Sisämaalisiveltimillä saa ulkomaalisiveltimiä siistimmän maalausjäljen, ja sisämaalisiveltimet soveltuvat paremmin rajauksiin. Ulkomaalisiveltimet nostavat kerralla enemmän maalia purkista ja ovat kestävämpiä karkeilla puupinnoilla ”Puupintoja telalla ulkona maalatessa kannattaa käyttää sivellintä viimeistelyyn telauksen jälkeen, jotta maali imeytyy paremmin puunsyihin”, Vanninen sanoo.

Maalaustelan valinnassa kannattaa huomioida, minkälainen telan nukanpituus toimii parhaiten haluttuun maalijälkeen. Pitkänukkaisella telalla saa maalattuun pintaan enemmän kuvioita ja struktuuria kuin lyhytnukkaisella telalla. Oikeat työasennot helpottavat maalausta telan kanssa: telavarteen kiinnitetty jatkovarsi säästää selkää. Hanskat, suojalasit ja maalaukseen sopivat työvaatteet tekevät maalaamisesta miellyttävämpää.

Vinkki 3: Oikea sävy löytyy testaamalla

Sopivan maalisävyn löytäminen voi olla haastavaa. Pienen värimalliliuskan avulla saattaa olla vaikeaa hahmottaa, miten värisävy toimii kotona omalla seinäpinnalla. ”Myös valo ja huoneen kalustus vaikuttavat värisävyyn”, Vanninen kertoo.

Oikean sävyn valintaan kannattaa hankkia avuksi pieni 0,45 litran purkki himmeää sisämaalia ja testata sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä. Cello Color Sample -värimallin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.

Habitare-tapahtumassa syyskuussa K-Raudan osaston messuvieraat pääsivät testaamaan omaa toivesävyään Cello Color Sample -maalinäytteessä veloituksetta. Maalibaarissa messukävijä sai valita mieleisensä sävyn* ja viedä näytteen kotiin testattavaksi.

”49 suosituimman maalibaarin väreissä nousivat esille vihreän, vaaleanpunaisen ja ruskean sävyt. Mukana olivat vahvasti myös greige eli beigen ja harmaan sekoitus, petrolin sävyt, pinkki ja marjapuuroon päin menevät värit”, Vanninen kertoo ja jatkaa: ”Tämä kertoo siitä, että värejä uskalletaan taas käyttää rohkeasti sisustuksessa ja suomalaiset haluavat oman näköisensä kodin.”

Vinkki 4: Onnistumisen iloa oikeilla vaiheilla  

Hyvään lopputulokseen auttaa muutaman perusasian huomiointi maalaamisessa. ”Jotta sävyeroja ei synny, kannattaa varata maalikaukaloon niin paljon maalia, että sillä saa käsiteltyä koko maalattavan alueen”, Vanninen kertoo ja jatkaa: ”Jos aiot maalata kaikki pinnat, aloita maalaus katosta. Sisäkattoa maalatessasi levitä maali ikkunoista tulevan valon suuntaisesti noin puolen metrin levyiselle, katon reunasta reunaan ulottuvalle kaistaleelle kerrallaan. Kun levität seuraavan maalauskaistaleen aina hieman edellisen päälle, lopputulos on siisti ja tasainen.” Täydellisen lopputuloksen saamiseksi Vanninen suosittelee maalaamaan alueen kahdesti niin, että ensimmäisen maalauskerran jälkeen maali saa kuivua rauhassa.

Maalaaminen on helppo tapa uusia kodin pintoja edullisesti. ”Kodin pintojen värisävyjä voi vaihtaa siinä missä muitakin sisustuselementtejä, esimerkiksi verhoja tai mattoja ja maalata vaikka seinän tai huoneen kerrallaan. Maalaamiseen käytetyt värisävyt on hyvä kirjoittaa muistiin talokirjaan”, Vanninen summaa.

*K-Raudan osastolla maalibaarissa sävytettiin Cello Color Sample -maalia Teknoksen sävytyskoneella.

Vinkkejä maalaukseen K-Raudan verkkosivuilla

Ohjeet sisäseinien maalaamiseen

Inspiroidu, suunnittele ja toteuta - lue K-Raudan Pinnalla-lehti

Lue K-Raudan Remonttineuvonnan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin maalaamisesta

K-Raudan Remonttineuvonta: lähetä kysymyksesi lomakkeella https://www.k-rauta.fi/remonttineuvonta tai soita puh. 044 700 1000 (avoinna arkisin klo 8-16)

 

Lisätietoja:

Tuotepäällikkö Timo Vanninen, K-Rauta, 040 528 2466, timo.vanninen@kesko.fi

Viestintäpäällikkö Reetta Hiltunen, K-Rauta, puh. 040 520 9381, reetta.hiltunen@kesko.fi

Takaisin ylös