Pienillä teoilla suuri merkitys: kesäpäiväkoti mahdollisti siirtotyöläisperheiden yhdessäolon

K-ryhmä avasi heinäkuussa kesäpäiväkodin Kiinassa toimivan valaisintehtaan yhteyteen yhdessä kansainvälisen lasten oikeuksia ajavan CCR CSR –järjestön kanssa. Puolentoista kuukauden ajan päiväkoti tarjosi kesähoitopaikan noin 30 tehtaan työntekijän lapselle mahdollistaen näin lasten asumisen yhdessä vanhempiensa kanssa. Hanke sai kiitosta sekä päiväkotitoimintaan osallistuvilta perheiltä että tehtaan johdolta.

Kuvat: Rae Hu

Tian Liping on yksi miljoonista kiinalaisista siirtotyöläisistä, jotka ovat muuttaneet työn perässä maaseudulta kaupunkiin. Hänellä on 13- ja 11 -vuotiaat pojat, joita Tian näkee vain kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Pojat asuvat isovanhempiensa luona Henanin maakunnassa ja Tian työskentelee valaisintehtaalla, joka sijaitsee Ningbon kaupungissa - lähes tuhannen kilometrin päässä. Tian kertoo, että vaikka hänellä on lapsia kova ikävä, hän ei ole koskaan ottanut töistä vapaata lähteäkseen katsomaan heitä.

CCS CSR –järjestön (The Center for Child Rights and Corporate Social Responsibility) hanke nimeltään Child-Friendly Space (CFS) on perustettu auttamaan juuri Tianin kaltaisia vanhempia. Sen tavoitteena on auttaa kiinalaisia siirtotyöläisperheitä tarjoamalla kaupunkiin muuttavien vanhempien lapsille hoitopaikka työpaikan läheltä. Suurin osa päiväkodeista on kesäisin toimivia ja heinäkuussa valaisintehtaan tiloihin perustettu kesäpäiväkoti on yksi jo yli 70 päiväkodista, joita on perustettu ympäri Kiinaa.

Kesäpäiväkoti sai hymyn lasten huulille

Tämän kesän Tianin lapset ovat saaneet asua yhdessä vanhempiensa kanssa Ningbossa. Lapset ovat saaneet viettää päivät hoitopaikassa, sillä aikaa kun vanhemmat käyvät töissä. Iltaisin ja viikonloppuisin perheet voivat viettää aikaa yhdessä. Tian kertoo, että lapset ovat viihtyneet päiväkodissa hyvin eikä hänen tarvinnut olla huolissaan mistään.  

Tian Liping

"Halusin tuoda lapset tänne katsomaan minkälaista täällä on. En ollut myöskään nähnyt lapsia pitkään aikaan ja he ovat kasvaneet kovin. Halusin hyödyntää tämän mahdollisuuden ja yhdistää perheemme. Lisäksi, lasten ollessa täällä hoitopaikassa, voin käydä töissä eikä minun tarvitse olla heistä huolissaan. Lapset ovat oppinet hoitopaikassa uusia asioita ja he ovat ystävystyneet muiden lasten kanssa. Poikani sanoi minulle, että hän haluaa tulla uudelleen ensi vuonna, koska hän on hyvin onnellinen. Vanhempana olen erittäin tyytyväinen", kertoo Tian Liping. 

Chen Jianfeng

Myös tehtaan johtaja Chen Jianfeng on hankkeeseen erittäin tyytyväinen.

"Isovanhemmat huolehtivat usein lapsista ja kesäloma-aikana vanhempien ei aina ole mahdollista lähteä lasten luokse, joten me päätimme yhdistää perheet ja tuoda lapset tänne. Päiväkoti aukeaa ennen kuin vanhempien työvuoro alkaa, päivällä vanhemmat voivat mennä lasten kanssa yhdessä lounaalle ja illalla työpäivän jälkeen he hakevat lapsensa hoitopaikasta. Lapset voivat päivän aikana lukea, tehdä kesäläksyjä ja pelata. Haluamme pitää huolta työntekijöistämme. Näin voimme palvella myös asiakkaitamme paremmin", toteaa Chen Jianfeng.   

K-ryhmä haluaa panostaa vastuullisuuteen ja tarttua globaaleihin teemoihin

K-ryhmä lähti ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan Child-Friendly Space -hankkeeseen. Kesäpäiväkoti sijaitsee valaisintehtaan yhteydessä, joka toimittaa LED-työmaavalaisimia K-Rauta-kauppoihin ja Onniselle. K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervon mukaan on tärkeää, että vastuullisuus ja ihmisoikeudet toteutuvat hankintaketjussa.

"Me K-ryhmässä haluamme kantaa vahvemmin vastuuta globaalissa hankintaketjussa työskentelevien yhteistyökumppaneidemme työntekijöiden hyvinvoinnista. Tehtaiden työolojen parantaminen on tärkeä osa vastuullisuustyötämme ja yhteistyömme CCR CSR:n kanssa antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Pienilläkin teoilla on merkitystä", kertoo Matti Kalervo.

Aiempi uutinen aiheesta.

Videolla päiväkotihankkeeseen osallistuvat perheet kertovat tunnelmistaan

Takaisin ylös