Pieni suuri teko: autistisen Pekan työvuoro K-Rauta Järvenpäässä

Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, sanoo K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi. Autistinen Pekka Kinnunen on käynyt jo puolentoista vuoden ajan työtoiminnassa K-Raudassa ja ottanut siinä ajassa isoja harppauksia. Pekan ohjaaja Osku Kuusela tietää, että vain muutamia tavuja puhuva autistikin voi tuntea ammattiylpeyttä.

Maanantaisin Pekka Kinnunen ja hänen ohjaajansa Osku Kuusela saapuvat kaupalle työtoimintaan. ”Puhuimme aluksi hyllyttämisestä, mutta maanantai ei ollut meillä silloin kuormapäivä. Ideoimme sitten yhdessä, että hyllyjen järjesteleminen voisi olla Pekalle sopivaa tekemistä”, K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi kertoo.

Pekan koti, Kepakoti, on vuonna 2013 Pornaisiin perustettu yksityinen kehitysvammaisten ja autististen nuorten ryhmäkoti. Ryhmäkodin perustana on vahva toiminnallisuus. Kepakodin omistajat ovat toimineet aiemmin alalla opettajina ja koulunkäyntiavustajina. ”Meillä ei olla aitojen sisällä, tai itse asiassa aitoja ei edes ole. Ajatuksena on elää mahdollisimman normaalia elämää, osallistua, mennä ja tulla”, Pekan ohjaaja Osku sanoo.

Työtoiminta ei ole oikeaa työtä, vaan toimintakunnon ylläpitämistä ja parantamista. Normaalisti toimintaa järjestetään eri toimijoiden, kuten kuntien ja säätiöiden ylläpitämissä, kehitysvammaisille suunnatuissa työ- ja toimintakeskuksissa, mutta joskus myös tavallisilla työpaikoilla avotoimintana.

Pekka on puolentoista vuoden aikana kehittynyt K-Rauta Järvenpäässä toiston kautta ja pienin suurin askelin. ”Edistysaskeleet näyttävät ehkä meille muille pieniltä, mutta hänelle ne ovat suuria. Pekka pystyy jo hyvin keskittymään tehtäviin ja tarvitsee selvästi vähemmän ohjeita kuin alussa”, Taina sanoo.

”On mahtavaa, että pääsemme Pekan kanssa oikeisiin työpaikkoihin. Ei olla piilossa päivätoiminnassa, vaan päästään tällaiseen toimintaan mukaan”, Osku sanoo ja jatkaa: ”Emmehän me edes kunnolla tiedä, kuinka suuri merkitys tällä voi olla heille. Se on varmaa, että kyllä autistinenkin henkilö tuntee ammattiylpeyttä.”

Katso alta video K-Rauta Järvenpäästä, Pekasta ja Oskusta. 

Kaikki K-kauppiaiden pienistä suurista teoista kertovat videot löytyvät K-ryhmän YouTube-soittolistalta.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös