Kinkkutemppu järjestetään yleisön pyynnöstä tänäkin jouluna – jouluruokien paistinrasvat kierrätetään taas uusiutuvaksi dieseliksi

K-ryhmä on jälleen mukana Kinkkutempussa kierrättämässä jo neljäntenä jouluna peräkkäin joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen: kolmena jouluna Kinkkutempun kautta on kierrätetty yhteensä yli 100 000 kiloa rasvajätettä. Rasvamäärästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa noin tuhat kertaa Hangosta Nuorgamiin.

Joka joulu suomalaiset paistavat noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, minkä lisäksi uuneissa valmistuvat kalat, kalkkunat ja muut jouluruoat. Näiden paistamisesta syntyy valtava määrä rasvaa, joka tulee kierrättää asianmukaisesti. Paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa.

Joulun aikana paistinrasvat voi jälleen toimittaa keräyspisteisiin, josta ne lajitellaan ja rasvoista valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutemppu avaa paistinrasvoille 218 keräyspistettä ympäri Suomen. Keräyspisteistä suurin osa sijaitsee K-ruokakauppojen yhteydessä, lisäksi keräyspisteitä löytyy Neste-asemilta ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteiltä. Keräyspisteet avautuvat 21.12.2019, ja keräys päättyy 7.1.2020.   

Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui 185 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä vuonna tavoite on kasvattaa osallistujamäärä vähintään 200 000 kotitalouteen. Aiempien vuosien tapaan kampanja muistaa vähävaraisia perheitä tukevaa Hope ry:tä rahalahjoituksella. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.

Paistinrasvat kierrätetään pahvitölkeissä 

Paistinrasva tulee tuoda keräyspisteeseen pahvisessa rasiassa kuten tyhjässä maitotölkissä. Lasi- tai metallipurkit eivät sovellu rasvan keräykseen. Keräyspisteestä rasva toimitetaan eläinperäisten sivutuotteiden käsittelemiseen erikoistuneelle Honkajoki Oy:lle, minkä jälkeen käsitellystä rasvasta tehdään Nesteen jalostamolla Porvoossa Neste MY uusiutuvaa dieseliä. 

Yhdestä kinkusta saatavasta rasvamäärästä valmistetulla dieselillä ajaa henkilöautoa noin kolme kilometriä. Tämä tarkoittaa, että Kinkkutempun kolmen vuoden aikana kierrättämästä rasvamäärästä valmistetulla Neste MY uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa esimerkiksi noin tuhat kertaa Hangosta Nuorgamiin. Kierrätykseen kelpaavatkin kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai muiden jouluruokien paistinrasvat.

Kiertotalous vaatii yhteistyötä – Kinkkutemppu on 14 eri toimijan yhteinen ponnistus

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä, ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa. Kinkkutemppu toteutetaan 14 eri toimijan yhteishankkeena: mukana on pieniä ja suuria toimijoita eri toimialoilta ja yhteiskunnan sektoreilta. Kampanjan monivuotinen suosio onkin hieno esimerkki suomalaisesta kiertotalousosaamisesta, jossa uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyö ovat tärkeässä roolissa.

Kinkkutempussa ovat mukana K-ryhmän lisäksi Kemianteollisuus, Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

 

Kinkkutemppu

 

 

Takaisin ylös