Muovin kolmas elämä: K-kauppojen käytetyistä leikkokukkaämpäreistä tehdään uusia siivoustuotteita

K-RYHMÄ LEHDISTÖTIEDOTE 6.5.2024 KLO 8.05 K-ryhmä on Suomen suurimpia kukkamyyjiä, ja kauppoihin kertyy vuosittain jopa 600 000 leikkokukkaämpäriä. K-ryhmän, Lassila & Tikanojan ja Sinituotteen juuri käynnistyneessä yhteistyössä käytetyt ämpärit käsitellään raaka-aineeksi, jota hyödynnetään uusissa siivoustuotteissa. Uusi SINI-siivoustuotesarja on nyt saatavilla K-Citymarketeista ja K-Raudoista.

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön painopisteistä. Tuotteiden pakkaamista ja muovin käyttöä vähennetään K-ryhmässä tavoitteellisesti, ja asiakkaille tarjotaan kierrätysmahdollisuuksia kauppojen yhteydessä.

”Minimoimme omassa toiminnassamme syntyvät pakkausmateriaalit ja jätteet, ja etsimme kumppaniemme kanssa ratkaisuja niiden hyödyntämiseksi uudelleen. Teemme esimerkiksi kahvinpuruista kukkamultaa ja keskusvarastomme kolhiintuneista hedelmistä uusia Hyvis-hävikkituotteita”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Juuri käynnistyneessä uudessa kiertotalousyhteistyössä L&T:n ja Sinituotteen kanssa K-kauppoihin kertyviä leikkokukkaämpäreitä hyödynnetään raaka-aineena siivoustuotteiden valmistuksessa.

”Halusimme löytää tavan, jolla hyödynnämme leikkokukkaämpäreiden raaka-aineen uudelleen uusiin tuotteisiin. Käyttämämme ämpärit on valmistettu kierrätysmuovista, joten nyt ne saavat jo kolmannen elämän uusina tuotteina. Näin edistämme kiertotalouden ideaa eli pidennämme tuotteiden elinkaarta ja saamme raaka-aineet kiertoon. Tuotteesta riippuen uuden siivoustuotesarjan muoviosat on 70-100 %:sesti tehty kukkaämpärigranulaatista”, Jäske sanoo.

Kukkaämpärit palaavat K-kauppoihin siivoustuotesarjana

K-kaupat ovat Suomen suurimpia kukkien myyjiä, ja esimerkiksi Pirkka Reilun kaupan ruusukimppuja myydään yli 2 miljoonaa vuodessa. Jotta kukat saavat koko ajan vettä, tarvitaan niiden säilyttämiseen kuljetuksen ajan ja kaupassa jopa 600 000 kukkaämpäriä vuosittain.

Käyttöikänsä päähän tulleet ämpärit on tähän asti kerätty kaupoista energiajätteenä tai yritysten muovijätteenä kierrätykseen ja hyödynnetty teollisuuden raaka-aineena. Ämpäreiden materiaalia hyödynnettiin ensimmäistä kertaa K-kauppojen uusissa tuotteissa kukkaruukkupilotissa vuonna 2019.

K-ryhmässä haluttiin nyt etsiä keinoja, joilla kukkaämpäreiden raaka-aineen voisi hyödyntää kokonaiseen tuotesarjaan. Ideoinnin tuloksena syntyi yhteistyö L&T:n ja Sinituotteen kanssa.

”L&T:n Merikarvian muovinkierrätyslaitoksella muovi murskataan, mahdolliset epäpuhtaudet puhdistetaan ja materiaali jatkojalostetaan ryynimäiseksi muovigranulaatiksi. Yhdestä kukkaämpäristä saadaan noin 120 grammaa granulaattia, eikä hukkaa juuri synny. Mekaanisesti kierrätettyä granulaattia voi käyttää sellaisenaan uusien tuotteiden raaka-aineena. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan”, kertoo asiakkuuspäällikkö Mikko Mäenpää L&T:ltä.

Muovigranulaattisäkit jatkavat matkaansa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle, missä granulaattia hyödynnetään uusien SINI-siivoustuotteiden valmistukseen.

”Tällä hetkellä Sinituotteen siivousvälineiden muoviraaka-aineesta noin 60 prosenttia on kierrätysmuovia. Koska meillä on paljon osaamista kierrätysmuovien käyttämisestä, pystyimme jo ensimmäisten koeajojen jälkeen hahmottamaan, millaisia tuotteita leikkokukkaämpärien muovista saa tehtyä niin, että tuotteen laatukriteerit täyttyvät täydellisesti. Muovin hyödyntäminen mahdollisimman moneen kertaan on materiaalien tehokasta uudelleenkäyttöä, johon pitää pyrkiä vielä nykyistä enemmän”, Sinituotteen muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino sanoo.

K-ryhmässä iloitaan siitä, että kukkaämpäreiden raaka-aine saadaan nyt uudelleen kiertoon ja palautumaan uusina tuotteina K-kauppojen hyllyille. Uusi, musta SINI-siivoustuotesarja on nyt saatavilla kaikista K-Citymarketeista ja osasta K-Rautoja. Sarjaan kuuluvat Nysväri ja Jynssäri hankalien kohtien puhdistukseen, WC-harja, tiskiharja ja teippiharja.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä (ark. 9–16), p. 010 53 50200,
viestinta@kesko.fi
Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske, p. 050 529 2028, timo.jaske@kesko.fi

JAKELU

Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on noin 16 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan johtavia kaupan alan toimijoita ja se työllistää noin 45 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on noin 12 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 18 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. www.kesko.fi

Takaisin ylös