Tiesitkö? Viimeisetkin loistelamput kiellettiin elokuussa – vaihdon energiapihiin led-lamppuun voi tehdä yleensä itse

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 19.9.2023 Monien kotien kylpyhuoneista, keittiöistä ja varastoista löytyy loistelamppuja, joiden valmistaminen ja maahantuonti on nyt kielletty EU:n alueella. Loistelampun vaihtaminen led-lamppuun näkyy sähkölaskussa: led-valoputki säästää jopa 60 prosenttia energiankulutuksessa verrattuna loisteputkeen.

Euroopan unionin RoHS-direktiivin uusi päivitys poistaa markkinoilta perinteiset, elohopeaa sisältävät loistelamput vaiheittain tämän vuoden aikana. Helmikuussa voimaan astunut päivitys kielsi pienempien loistelamppujen valmistuksen ja tuonnin EU-alueelle. Elokuun 24. päivänä kielto ulottui koskemaan myös pidempiä loisteputkia. Valmistus- ja maahantuontikiellon piiriin kuuluvat nyt siis kaikki loistelamput.  

Pienoisloistelamppuja käytetään kodeissa muun muassa kylpyhuoneissa, varastoissa ja eteisissä. Pidempiä, T8- ja T5-mallisia loisteputkia käytetään muun muassa kylpyhuoneissa, keittiöissä, kodinhoitohuoneissa ja autotalleissa.

Kiellon jälkeen loistelamppuja ei saa valmistaa EU:n alueella eikä tuoda sinne, mutta ennen kieltoa valmistetut lamput saa myydä ja niitä voi ostaa.   

”Toimivaa, perinteistä loistelamppua voi edelleen käyttää. Loistelampun voi korvata led-lampulla viimeistään silloin, kun se on tullut käyttöikänsä päähän eikä vastaavia ole saatavilla. Vanhat ja huonokuntoiset valaisimet kannattaa vaihtaa kokonaan uusiin”, K-Raudan tuotepäällikkö Jukka Honkanen sanoo.

Vaihto on yleensä helppoa, kysy tarvittaessa neuvoa

Honkanen muistuttaa, että energiatehokkaaseen led-valaistukseen siirtyminen pienentää sähkölaskua.

”Esimerkiksi led-valoputki säästää jopa 60 prosenttia energiankulutuksessa verrattuna perinteisempiin loisteputkiin ja tarjoaa paremman valotehokkuuden.”

Energiapihiyden lisäksi led-valoputki on miellyttävä käyttää, sillä se syttyy heti katkaisimesta painettaessa eikä välky kuten perinteinen loisteputki. Led-putken käyttöikä on keskimäärin 30 000 tuntia, joten niitä ei tarvitse uusia usein. Lisäksi ne voi kierrättää toisin kuin perinteiset loisteputket, jotka ovat ongelmajätettä.

Loisteputken vaihtaminen led-valoputkeen onnistuu yleensä helposti yleisesti käytössä olevista valaisimista, jotka on varustettu perinteisellä liitäntälaitteella ja sytyttimellä.

”Loisteputki kierretään irti, ja tilalle asetetaan vastaavan mittainen led-valoputki ja korvaava sytytin, joka tulee led-putken mukana”, Jukka Honkanen neuvoo.

Jos valaisimessa on loisteputki ja elektroninen liitäntälaite, jossa ei ole erillistä sytytintä, loisteputken tilalle asennetaan universaali (UN) led-valoputki.

Mikäli kotona on epävarmuutta siitä, millainen led-valoputki loisteputken tilalle kannattaa vaihtaa, Honkanen kehottaa kysymään neuvoa esimerkiksi rautakaupan myyjältä.

K-Raudan valikoimasta löytyy yli 6 000 valaisinta ja 2 000 lamppua eri tarkoituksiin.

”Mukana on runsaasti myös oman, edullisen Cello-valaisinvalikoimamme vaihtoehtoja”, Jukka Honkanen sanoo.

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestintä@kesko.fi

Takaisin ylös