Suomalaiset reagoivat vauhdilla jätelain muutokseen – kompostorien myynti kasvanut K-Raudassa lähes 50 %

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 15.9.2023 Jätelain uudistuminen tuo mukanaan biojätteen lajittelutarpeen kaikkialla Suomessa: biojätteelle pitää jatkossa tilata erilliskeräys tai se pitää kompostoida itse. Lakimuutos näkyy voimakkaasti K-Raudan myynnissä: kompostorien myynti on kasvanut viime vuodesta lähes 50 %.

Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa 2024 kaikkialla Suomessa. Tällä hetkellä velvoite koskee jo taajamien vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjä.  

Jätelakiuudistus nostaa luonnollisesti kompostoinnin suosiota. ”Maksullisen erilliskeräyksen sijaan maatuvan kotitalousjätteen voi kompostoida itse ja saada ravintorikasta ainesta puutarhaan”, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto sanoo.

Jätelain uudistuminen näkyy kuluttajien käyttäytymisessä: kompostorien myynti on kasvanut K-Raudoissa tammi-elokuussa 2023 lähes 50 % verrattuna edelliseen vuoteen.

”Jätelain voimaantulo on varmasti houkuttanut kuluttajia hankkimaan kompostoreita. Lisäksi uskon, että ympäristötietoisuuden yleinen lisääntyminen näkyy osaltaan kiinnostuksen kasvussa”, Lehto sanoo.

Suurta osaa Suomea jätelain uudistus alkaa koskea vasta vuoden 2024 aikana. ”Kiinnostuksen määrästä kuitenkin näkyy, että kompostointiin halutaan varautua hyvissä ajoin.”

Nämä kompostorit kiinnostavat nyt

Tällä hetkellä suurin kysyntä kohdistuu biojätteen kompostointiin tarkoitettuihin lämpökompostoreihin ja jälkikompostointiin sopiviin malleihin. ”Näille molemmille löytyy tarvetta useimmilla kompostoijilla, sillä olennaisena osana kompostointia on mullan jälkikypsytys”, Lehto taustoittaa.

Mitä parempaa multaa haluaa puutarhaan, sitä tärkeämpää jälkikompostointi on. ”Ihannetilanne on kaksi kompostoria – toinen täyttämistä ja toinen jälkikompostointia varten.”

Lämpökompostori paras biojätteelle

Kompostori kannattaa hankkia käyttötarpeen mukaan. Biojätteelle on omat kompostorit, samoin puutarhajätteelle ja käymäläjätteelle.

Biojätteelle paras on lämpökompostori. Keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden, ja lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. ”On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. Kun kompostoidaan ruokajätettä, on kompostorin oltava myös jyrsijäsuojattu, eli hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin”, Lehto sanoo.

Bokashi hajottaa biojätteen nopeasti

Bokashointi on yksi vaihtoehto keittiöjätteen kompostoinnille, kun tila on rajattu. ”Kun orgaanista jätettä haluaa kierrättää nopeasti ja pienessä tilassa, bokashointi on hyvä valinta. Bokashi-kompostorissa jäte hajoaa nopeasti, haju on vähäinen ja siinä voi kompostoida myös lihaa ja maitotuotteita”, Lehto kertoo.

Bokashi-kompostorissa syntyy ravinteikasta multaa ja nestemäistä lannoitetta. Kompostoinnin aloittamiseen riittää bokashi-kompostori ja bokashi-rouhe.

 

Lisätietoja K-Raudan verkkosivuilla:

Talvikompostointi: 5 vinkkiä biojätteen kompostointiin ympäri vuoden https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/piha/talvikompostointi

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi  

Takaisin ylös