Kymmenettuhannet suomalaiset kompostoivat tänä talvena ensimmäistä kertaa – tämä asiasta pitäisi tietää

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 22.11.2023 Jätelain muutos on tuonut kymmeniätuhansia uusia kompostoijia Suomeen: pelkästään K-Raudoissa on tammi-lokakuussa 2023 myyty lämpökompostoreja 80 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kompostorin käyttäminen talvella on erilaista kuin kesällä, ja moni suomalainen on tänä talvena ensimmäistä kertaa tekemisissä talvikompostoinnin kanssa.

Biojätettä voi kompostoida ympärivuotisesti, jos talouteen on hankittu myös talvella toimiva lämpökompostori. Lämpökompostorit on yleensä eristetty sivujen lisäksi kannesta ja pohjasta. Lisäksi ne on jyrsijäsuojattu, joten hiiret ja rotat eivät pääse kompostoriin.

K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto antaa etenkin aloittavalle talvikompostoijalle neljä tärkeää vinkkiä.

1. Täytä kompostoria talvella säännöllisesti

Kompostorin voi ottaa käyttöön talvellakin. Ennen käyttöönottoa pohjalle kannattaa laittaa muutama sentti kompostikuiviketta tai katkottuja oksia hyvän ilmanvaihdon takaamiseksi.

Talvella kompostoria kannattaa täyttää biojätteellä säännöllisesti ja tasaisesti. ”Tämä varmistaa, että kompostori pysyy käynnissä. Biojätteen päälle on talvella hyvä ripotella joka kerta kuiviketta, sillä se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa”, Lehto sanoo.

2. Vähennä kompostorin sekoittamista pakkasella

Kompostoria ei kannattaa sekoittaa talvella, sillä kylmällä säällä sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. ”Kompostimöyhennin toimii talvella hyvin pintakerroksen hämmentämiseen. Jotta eri ikäiset kompostijätteen osat eivät sekoitu keskenään, on hyvä käännellä kompostorin pintakerrosta kuitenkin vain noin 40 senttimetrin syvyydeltä”, Lehto neuvoo.

3. Tyhjennä kompostoria säännöllisesti

Kompostorin säännöllinen tyhjentäminen myös talvella on tärkeää, jotta kompostimassa pysyy paremmin käynnissä. ”Koko kompostoria ei kuitenkaan kannata tyhjentää kerralla. Parasta on tyhjentää kolmasosa kompostorissa olevasta alimmasta massasta kerrallaan”, Lehto sanoo.

4. Herätä kompostori lämmittimellä

Eristetyissä kompostoreissa on yleensä lämpömittari, joka kertoo kompostorin sisäisestä lämpötilasta. Jos kompostorissa oleva aines pääsee jäähtymään alle viiteen pakkasasteeseen, kompostoituminen pysähtyy ja kompostori jäätyy.

”Kompostorin käyttöä voi jatkaa, vaikka kompostori jäätyisi. Jos kompostori ei käynnisty itsestään uudelleen sään lämmetessä, kannattaa kokeilla kompostiherätettä tai sähköllä toimivaa kompostorin lämmitintä. Lämmittimen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti”, Lehto neuvoo.

Lisätietoja K-Raudan verkkosivuilla:

Vinkit talousjätteen kompostointiin lämpökompostorissa https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/piha/talousjatteen-kompostointi-lampokompostorissa

Talvikompostointi: 5 vinkkiä biojätteen kompostointiin ympäri vuoden https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/piha/talvikompostointi

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi  

Takaisin ylös