Kesko vauhdittaa rakentamisen muovien kiertotaloutta liittymällä alan ensimmäisenä Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen

K-RYHMÄ LEHDISTÖTIEDOTE 28.3.2022 Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimiala on ensimmäisenä kaupan alalla liittynyt vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen. Toimialaan kuuluu tekninen tukkukauppa Onninen ja kuluttaja- sekä yritysasiakkaita palveleva K-Rauta-ketju. Green deal -sopimus pyrkii vauhdittamaan muovien kiertotaloutta vähentämällä muovin käyttöä ja edistämällä muovin kierrätystä rakennusalalla.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteena on, että rakennusalalla pakkaamiseen ja suojauksiin käytetty ns. kalvomuovi päätyy nykyistä tehokkaammin kierrätykseen uusiomuovin raaka-aineeksi ja takaisin markkinoille. Lisäksi tavoitteena on lisätä kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä. Rakentamisen kalvomuoveja ovat esimerkiksi lavojen muovikääreet, kuplamuovit ja muu rakennustarvikkeiden pakkaamiseen käytetty muovi. 

”Keskon K-Rauta-ketju ja tekninen tukkukauppa Onninen ovat alansa markkinajohtajia. Päivittäin jakelukeskuksistamme lähtee tuhansia toimituksia asiakkaidemme työmaille ja myymälöihimme suoja- ja pakkausmateriaaliin käärittyinä. Sopimukseen liittyminen on osaltamme merkittävä askel kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteemme on olla alan edelläkävijä vastuullisuudessa. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa koko rakennusalaa vähentämään muovin käyttöä ja tehostamaan muovin kierrätystä edelleen.” Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan tavarakaupasta ja logistiikasta vastaava johtaja Petteri Niemi taustoittaa sopimukseen liittymistä.

Alkuvaiheessa sopimus kattaa rakentamisen toimitusketjun ja rakentamisen kalvomuovit, joita kertyy muoveista määrällisesti eniten uudis- ja korjausrakentamisen työmailla. Sopimuksen ansiosta kalvomuovi päätyy nykyistä tehokkaammin kierrätyksen kautta raaka-aineeksi kalvomuovien tuotantoon ja palautuu tuotteina takaisin markkinoille. 

”Jo tällä hetkellä kaikki Onnisen ja K-Raudan kuljetuksissa käytetty kalvomuovi on kierrätettävää. Kierrätyksen vauhdittamiseksi edelleen tulemme siirtymään pelkästään kirkkaan muovin käyttöön. Tällä toimella haluamme helpottaa asiakkaitamme kalvomuovin lajittelussa ja kierrättämisessä työmailla. Lisäksi etsimme jatkuvasti vaihtoehtoisia tapoja pakata tuotteet ympäristöystävällisemmin: edistämme kierrätetyn muovin käyttöä pakkaamisessa ja vähennämme muovia entisestään. Omalta osaltamme kaikkiin varastoihimme ja myymälöihimme tuleva kalvomuovi lajitellaan jo kierrätettäväksi”, kertoo Simo Halkosaari, Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan Suomen logistiikkajohtaja.

Laajan, koko arvoketjun kattavan Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen ovat allekirjoittaneet ympäristöministeriö ja järjestöt Rakennusteollisuus RT ry, Suomen Kuntaliitto ry, Kemianteollisuus ry, Muoviteollisuus ry, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry, Teknisen Kaupan Liitto ry (TKL), Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) ja rakennus- ja sisustustarvikekaupan liitto RASI ry. Sopimus on voimassa vuoteen 2027. Kesko on ensimmäinen kaupan alan yritys, joka on liittynyt mukaan.

Kesko on omassa muovilinjauksessaan asettanut tiukkoja tavoitteita muovin välttämiseksi, vähentämiseksi ja kierrättämiseksi. Olemme myös allekirjoittaneet The New Plastics Economy Global Commitment -sitoumuksen.

Lisätietoja:   
Jessica Diktonius, viestintäjohtaja, Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimiala, puh. 040 709 9176, jessica.diktonius@kesko.fi 

Takaisin ylös