K-kauppojen työntekijämäärä kasvoi korona-aikana tuhannella – K-ryhmän maksamat palkat nousivat yli miljardiin

Suomalaiset asioivat korona-aikana aiempaa enemmän sekä K-ryhmän ruoka-, rauta- että vapaa-ajankaupoissa. Lisääntyneet ostosmäärät näkyvät myös K-kauppojen työllistämien henkilöiden määrässä: K-kauppojen työntekijämäärä kasvoi vuoden 2019 lopusta vuoden 2021 loppuun lähes tuhannella henkilöllä. Korona-aikana Keskon ja K-kauppojen yhteensä maksamat palkat nousivat myös yli miljardiin euroon.

”Kaupat ovat yksi niistä paikoista, joissa asiakasmäärät kasvoivat korona-aikana. Lisääntynyt kotikokkailu, remontointi ja ulkoilubuumi ovat kaikki vaikuttaneet K-kauppojen asiakasmääriin ja -myyntiin. Tämän myötä K-kaupat ovat myös pystyneet tarjoamaan työpaikan yhä useammalla ihmiselle ympäri Suomen”, sanoo Keskon henkilöstöstä vastaava johtaja Matti Mettälä.

Keskon työntekijämäärä säilyi korona-aikana ennallaan. Kaiken kaikkiaan Keskosta ja K-kaupoista koostuva K-ryhmä työllistää Suomessa ja muissa toimintamaissaan yhteensä noin 39 000 työntekijää.

”Työllistäjänä kokoamme havainnollistaa myös se, että vuonna 2021 K-kauppiaiden ja Keskon työntekijöilleen maksama palkkasumma kasvoi yli miljardiin euroon”, kertoo Mettälä.

Isona toimijana K-ryhmällä on aina myös työpaikkoja avoinna. Tällä hetkellä haetaan kauppojen työntekijöiden lisäksi mm. uusia logistiikkatyöntekijöitä K-ryhmän logistiikkakeskuksiin sekä työntekijöitä erilaisiin tehtäviin autotoimialalle. Myös uusia digi-, IT- ja markkinointialojen osaajia palkataan jatkuvasti. Myös korona-ajan vaikutuksista kärsineet K-ryhmän toiminnot, kuten Kespron foodservice-liiketoiminta, ovat palanneet kasvu-uralle.

K-kaupoissa sekä työn että työntekijöiden määrä kasvoi

K-kauppiaat työllistivät vuoden 2021 lopussa Suomessa vertailukelpoisesti lähes tuhat työntekijää eli noin 5 prosenttia enemmän työntekijöitä kuin vuoden 2019 lopussa. Työtunteja K-kaupoissa tehtiin vuonna 2021 noin seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Suomalaisten muuttuneet kulutustottumukset näkyvät siinä, että työntekijämäärä lisääntyi korona-aikana sekä K-Marketeissa, K-Supermarketeissa, K-Citymarketeissa, Neste K -huoltamoissa, Intersporteissa että K-Raudoissa.

“Hyvä esimerkki korona-ajan tuomasta muutoksesta on ruoan verkkokauppa: Verkkokauppa kasvoi korona-aikana räjähdysmäisesti, ja samalla kasvoi asiakkaiden tilauksia keräilevän henkilöstön määrä. Esimerkiksi yhdessä suuressa K-Citymarketissa keräilijöitä saattaa olla kymmeniä”, kuvailee Mettälä.

Kesätyöpaikkoja edelleen tarjolla

Työntekijämäärien kasvu näkyy korostuneesti myös korona-ajan kesätyöntekijöiden määrissä: K-ryhmä palkkasi kesällä 2021 noin 6000 kesätyöntekijää. Kasvua koronaa edeltäviin vuosiin verrattuna kertyi noin 20 prosenttia. Mukana luvussa ovat sekä Keskon että K-kauppiaiden työntekijät niin logistiikassa, autotoimialalla, ruoka- ja rautakaupoissa, vapaa-ajankaupoissa, tukuissa kuin toimistoissa ympäri Suomen. Yhtä suurta kesätyöntekijämäärää ennustetaan myös kesälle 2022.

Takaisin ylös