Reppukauppa vilkkaimmillaan - Koulunalku on myös lastenvaatteiden huippusesonki

Pienten koululaisten repuissa suosikkihahmot vaihtuvat vuosittain, mutta penaalista löytyy edelleen perinteinen teroitettava lyijykynä. Ensimmäiseen koulupäivään astellaan usein myös uusissa vaatteissa, sillä koulunalku on lastenvaatteiden huippusesonki. Urheilukaupasta ostetaan erityisesti tuotteita, jotka soveltuvat koulun lisäksi ulkoiluun ja retkeilyyn.

K-ryhmä lehdistötiedote 6.8.2021

Koulureppujen ja -tarvikkeiden suurin sesonki on käynnistynyt tänä vuonna jo heinäkuun alusta. Reppukauppa on käynnistynyt noin kaksi viikkoa viime vuotta aiemmin. Helteiden takia koulutarvikkeiden myynti on kuitenkin vasta starttaamassa. Perinteisesti ensimmäisenä varustetaan pikkukoululaiset: pienempien reput ostetaan isompien reppuja aiemmin. Kuumimmillaan reppukauppa ja muu koulutarvikekauppa käy kahtena koulujen alkua edeltävänä viikkona.  

”Pienet koululaiset pitävät edelleen kuvallisista repuista. Viime vuoden suosikit Frozen ja Ryhmä Hau ovat nyt väistyneet ja tänä vuonna reppuja koristavat Hurja Hai, Dinosaurus, Yksisarvinen ja Sateenkaariunelma. Aikuisten on kuitenkin haastavaa etukäteen arvioida, mikä hahmo tämä vuonna nousee lasten ykkössuosikiksi. Merkkireput, kuten Adidas ja Nike ovat hahmoreppujen jälkeen myydyimpiä, ja niitä myydään eniten vähän isommille koululaisille. K-Citymarketeissa on sesonkiaikana noin 75-90 erilaisen repun valikoima”, K-Citymarketin repuista vastaava valikoimapäällikkö Tuula Greus kertoo. 

”Urheilukaupasta ostetaan nyt erityisesti ulkoiluun liittyviä tuotteita, joita käytetään sekä koulussa että vapaa-ajalla. Kehityksessä näkyy edelleen koronan nostattama ulkoilu- ja retkeilyinnostus. Intersportin valikoimassa suosittuja ovat esimerkiksi Peak Performancen, Niken ja Adidaksen hupparit ja muu vapaa-ajan pukeutuminen. Reppumalleista suosittuja ovat mallit, jotka soveltuvat koulun lisäksi ulkoiluun ja retkeilyyn, kuten Fjällraven Kanken”, kertoo Sami Kiiski, Keskon vapaa-ajan kaupasta vastaava johtaja.

Vaikka koulumaailma ja oppikirjat ovat sähköistymässä, repussa on edelleen myös koulutarvikkeita. K-Citymarketin myyntidatan mukaan repun kanssa samaan aikaan ostetaan myös muita koulutarvikkeita. K-Citymarketissa suosituimmat koulutarvikkeet ovat penaalit, kansiot, muistikirjat ja erilaiset kynät. Penaalista löytyy edelleen myös teroitettava lyijykynä. Söpöys ja pörröisyys ovat tämän hetken hittituotteiden ominaisuuksia – takavuosien hajukumisuosikkeja ei penaaleissa näy. Pienempien koululaisten tämän vuoden suosikki on pörröinen pehmopenaali ja suosituin hahmo on pupu. Muita suosikkeja ovat Fortnite ja Pokemon.

”Koululaisetkin ovat tarkkoja siitä, että reppu, penaali ja koulutarvikkeet sopivat yhteen, joten tähän kysyntään meillä on tarjolla näissä tuoteryhmissä samantyyppisiä värimaailmoja, jolloin tuotteita on helppo yhdistää”, kertoo Greus.

Perinteisten koulutarvikkeiden rinnalla repussa kulkevat myös erilaiset kannettavat laitteet.

”Läppärisuojia ja sleevejä menee hyvin kaupaksi koulujen ja opiskelujen alkaessa. Ohut sleeve on kuin tietokoneen oma penaali, se suojaa konetta myös repun sisällä. Yhä useampi ostaa myös tabletin suojakuoren ja koululaisen puhelin suojataan suojakuorella ja panssarilasilla”, kertoo K-Citymarketin tietotekniikkaostaja Antti Paakki.

Koululaisen vaatetus on rentoa – uudet lenkkarit ja verkkarit tai legginsit todennäköisimmin ekaluokkalaisella päällä ensimmäisenä koulupäivänä

Koululaiselle päivitetään koulun alkaessa myös vaatteita. Myyntidatan mukaan reppuostosten yhteydessä ostetaan esimerkiksi lasten college- ja trikoovaatteita, moni uusii myös sukat ja kerhotossut. Mukavuus ja helppous ohjaavat siis vaatevalintoja, ja suosituimpia lastenvaatteita elokuussa ovatkin t-paidat, collegehousut ja -hupparit sekä farkut. Lenkkareista pienille lapsille valitaan matalat lenkkarit todennäköisimmin tarra- tai venykenauhakiinnityksillä.”Koulunalku on yksi merkittävimmistä sesongeista lasten pukeutumisessa. Tämän syksyn suosikkeja ovat erilaiset kukkakuosit. Suosituimmat värit ovat nyt vaaleanpunainen ja lilan syksyiset sävyt. Myös erilaiset metsäneläimet ja dinosaurukset ovat suosittuja ja näiden vaatteiden värisävyissä nousevat sinisen ja vihreän sävyt iloisella keltaisella höystettynä”, kertoo K-Citymarketin lasten vaatteiden ostaja Lotta Lumpo.  

Takaisin ylös