Vastuullisen kalan ostaminen on nyt helpompaa kuin koskaan: Turun seutu kiilasi Suomen kärkeen sertifioitujen kalatiskien määrällä

Varsinais-Suomessa päästään valitsemaan ostoskoreihin vastuullista kalaa nyt entistäkin helpommin, kun kymmenen K-Supermarketia saivat kalatiskeilleen ekologisesti kestävää kalastusta edistävät MSC-sertifikaatit. Yhteensä yli 30 K-ruokakauppojen sertifioiduista kalatiskistä valtaosa sijaitsee Turun seudulla.

MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatit myönnettiin toukokuussa Turun seudulla K-Supermarket Annikalle, K-Supermarket Hirvensalolle, K-Supermarket Katariinalle, K-Supermarket Lietorille, K-Supermarket Manhattan Citylle, K-Supermarket Mynämäelle, K-Supermarket Raisio Centerille, K-Supermarket Reimarille, K-Supermarket Runosmäelle ja K-Supermarket Ukko-Pekalle.

MSC- ja ASC-merkinnät osoittavat, että kyseinen kala- tai äyriäistuote on pyydetty kalakantoja vaarantamatta tai kasvatettu luontoa kunnioittaen. Tuotteen matka on jäljitettävissä aina merestä kalatiskille. Sertifioitu kalatiski tarkoittaa, että kaupat voivat kalatiskillään myydä MSC- ja ASC-merkittyjä kala- ja äyriäistuotteita.

Sinkkujen kalaostokset kovassa kasvussa

Turkulaisten top-5 tuorekalasuosikit ovat järjestyksessä lohi, kuha, silakka, ahven ja siika. Useimmiten tuorekalaa ostoskoriinsa valitsevat Turun seudulla eläkeläiset ja aikuistaloudet. Sinkut asioivat kalatiskeillä vähiten, mutta ovat samaan aikaan kuitenkin asiakasryhmä, jonka kalaostokset ovat vauhdikkaimmassa, jopa 40 prosentin kasvussa.

”Asiakkaamme ostavat kalansa useimmiten fileenä, vaikka kokonaisetkin kalat tekevät hyvin kauppansa. Kesää kohden kalan savustaminen yleistyy: grillaamisen rinnalla kokonaiset kalat sekä fileet savustuvat suomalaisten takapihoilla pitkin kesää,” kuvailee K-ryhmän päivittäistavarakaupan kalan valikoimapäällikkö Jonne Hyvönen.

K-ryhmän kalavalikoimat suosivat kestäviä kalakantoja

K-ryhmällä on Suomen suurin MSC-sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden valikoima ja sertifioidut kalatiskit vahvistavat vastuullista kalavalikoimaa entisestään. Ensimmäiset K-ruokakauppojen MSC-sertifioidut kalatiskit myönnettiin syksyllä 2019 ja yhteensä K-ruokakaupoissa niitä on nyt yli 30 ympäri Suomen.

Jokaisessa K-ruokakaupassa noudatetaan WWF:n Kalaoppaaseen pohjautuva kala- ja äyriäislinjausta, joka on ollut voimassa jo 11 vuoden ajan. 

”Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme edesauttaa kalakantojen suojelemista ja samalla tehdä myös asiakkaillemme vastuulliset valinnat kaupassa mahdollisimman helpoiksi. Valitsemalla kaupan kalatiskiltä MSC- ja ASC-merkinnällä varustettuja tuotteita voi jokainen osaltaan edistää ekologisesti kestävää kalastusta,” sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Lisätietoa MSC -sertifikaatista: https://www.msc.org/fi/kotisivu
Katso lista kaikista sertifioiduista kalatiskeistä https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/msc-sertifioitu-kalastiski

Takaisin ylös