Tältä näyttää juhannusruokailu - perinteisen mökkijuhannuksen rinnalla juhannusta vietetään tänä kesänä kaupungissa

Festareiden peruunnuttua ja matkustamisen rajoitteiden takia suurempi määrä suomalaisia viettää kaupunkijuhannusta. Selvitimme K-ryhmän asiantuntijoilta, miten tilanne vaikuttaa juhannukseen ruokakauppojen ja ravintoloiden näkökulmasta.

”Juhannus on ruokailun suhteen varsin perinteinen tänäkin vuonna. Näkemyksemme mukaan niin kaupungissa kuin mökilläkin syödään satokauden herkkuja, varhaisperunaa ja mansikkaa. Myös grillaaminen on vuodesta toiseen suomalaisten suosioissa ja grilliin sopivien tuotteiden myynti kasvaa juhannusviikolla”, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi.

Kokosimme ruokakauppojen viisi suosikkituoteryhmää juhannusjuhlintaan:

  1. Varhaisperuna on tänäkin vuonna juhannuspöydän ehdoton ykkösherkku. Suomalaisen varhaisperunan sesonki on käynnissä. Ensimmäiset perunat tulevat Turun saaristosta ja Varsinais-Suomesta. Lajikkeina ovat nyt muun muassa Timo ja Solist.
  2. Ensimmäiset kotimaiset mansikat herkutellaan juhannuksena. Kotimaista mansikkaa on jo paremmin tarjolla, mutta pääsato mansikasta kypsyy vasta juhannuksen jälkeen. Juhannuksen on myös pieniä määriä suomalaista vadelmaa tarjolla.
  3. Grilllaus kuuluu suomalaisten juhannukseen. Grillissä kypsyvät niin kasvikset kuin lihatkin. Luulliset lihat ovat olleet suosiossa useita vuosia, niin tänäkin kesänä. Yhä useampi valitsee ribsit kypsänä tai esivalmisteltuna, jolloin ne valmistuvat nopeammin.
  4. Matkustamisen sijaan juhannuksena suositaan makumatkoja. Etelänlomilta tuttujen äyriäisten tarjonta on parantunut. Espanjan makumaailmaan vievät helpot ja valmiit Tapas-tuotteet esimerkiksi Pirkka-sarjasta.
  5. Juhannuspöytään valitaan kesäinen pioni, jonka myynti on kasvanut tänä vuonna jo 20 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Pionin ohella kauppansa tekevät reilun kaupan ruusut, terttuneilikat ja erilaiset kesäiset kimput.

”Kaupunkijuhannuksen viettäjiä palvellaan ruokakaupoissa laajoin aukioloajoin läpi juhannuksen. Yöttömän yön ostoksille voi lähteä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, joista löytyy 24 h auki olevia kauppoja. Verkkokaupan kapasiteettiä on lisätty, joten toimitusaikoja on vielä monissa kaupoissa loppuviikolle”, kertoo K-Citymarketin ketjujohtaja Ari Sääksmäki.

Vissystä ravintoloiden kesähitti
K-ryhmään lukeutuvan Suomen johtavan ravintolatukku Kespron myyntidatan perusteella alkukesän ravintolasuosikkeja ovat olleet street food ‑tyyppiset ruoat. Juhannusterassien suosikkijuomaksi povataan vissyä, jonka myynti on lisääntynyt alkukesän aikana yli 200 % viime vuoteen verrattuna.

Monet haluavat viettää juhannusta ihmisten ilmoilla.

”Ravintolat tarkkailevat juhannuksen säätilannetta erityisen tarkasti, sillä sää vaikuttaa ravintolaruokailun päiväkohtaiseen suosioon koronajälkeisessä tilanteessa suuremmalla kulmakertoimella kuin normaalisti. Suurissa kaupungeissa monet ravintolat pitävät ovensa auki, mutta pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen”, arvioi Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala.


Takaisin ylös