K-Citymarket Ruskoon ja Keskon logistiikkaterminaaliin aurinkovoimala - K-ryhmä kasvattaa aurinkovoiman tuotantoaan Oulussa ja Kempeleessä

K-RYHMÄ LEHDISTÖTIEDOTE 4.9.2020 KLO 12.00 Uudet aurinkovoimalat lisäävät merkittävästi uusiutuvan energian tuotantoa Oulussa ja Kempeleessä. Suomen suurimpiin aurinkovoiman tuottajiin ja käyttäjiin kuuluvalla K-ryhmällä on aurinkovoimala Oulussa myös K-Supermarket Toppilassa ja K-Market Hiukkavaarassa.

K-Citymarket Rusko on saanut katolleen 400 kWp:n aurinkovoimalan, jonka 1430 aurinkopaneelia tuottavat noin 278 megawattituntia puhdasta aurinkosähköä vuodessa.

”Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden yli puolen vuoden kulutuksen. Kaikki K-Citymarket Ruskon käyttämä sähkö on uusiutuvaa: oman aurinkovoimalan tuottaman sähkön lisäksi kauppamme käyttää Keskon toimittamaa 100 % uusiutuvaa sähköä”, sanoo K-Citymarket Ruskon kauppias Päivi Raja-aho.

K-Citymarket Rusko tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuksia kestäviin valintoja.

”Parkkialueellamme on pikalatausasema, jossa asiakkaamme voivat kätevästi ladata sähköautonsa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä kauppareissun yhteydessä”, Raja-aho kertoo.

K-ryhmä on rakennuttanut tänä syksynä aurinkovoimalan myös Kempeleessä sijaitsevaan Kesko Logistiikka Oulun terminaaliin. Terminaalin katolla on 140 kWp:n aurinkovoimala, jonka 412 aurinkopaneelia tuottavat noin 113 megawattituntia aurinkosähköä vuodessa.

Uusien aurinkovoimaloiden myötä K-ryhmän aurinkovoimaloiden määrä Oulun seudulla kasvaa neljään. Vuonna 2017 käynnistyi aurinkovoimala K-Supermarket Toppilassa ja vuonna 2019 K-Market Hiukkavaarassa.

47 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä kauppojen omaan käyttöön

K-ryhmä on viime vuosina investoinut vahvasti aurinkovoimaan, ja rakenteilla on tällä hetkellä useita aurinkovoimaloita. Vuoden loppuun mennessä K-ryhmällä on yli 40 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 13,5 MWp ja sähköntuotantokapasiteetti noin 11,4 GWh.

”Aurinkovoima sopii erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tuotteiden kylmäketjusta huolehtimisen vuoksi kauppa tarvitsee kesäisin enemmän sähköä kuin esimerkiksi toimistorakennus. Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen”, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä sanoo.

Tavoitteena hiilineutraali K-ryhmä vuonna 2025

Keväällä 2020 päivitetyt K-ryhmän tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset: K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino tavoitteisiin pääsemisessä on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

Keväällä 2020 K-ryhmä kertoi kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää myös hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta. Hankinnan myötä K-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuusinkertaiseksi vuoden 2022 lopussa.

Lisätietoja:
Vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, K-ryhmä, puh. 050 306 4081, matti.kalervo@kesko.fi
K-Citymarket Ruskon kauppias Päivi Raja-aho, puh. 050 555 0399, paivi.raja-aho@citymarket.fi
K-ryhmän viestintä, puh. 010 53 50200, viestinta@kesko.fi

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka myynti on 13 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 43 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on 10 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 25 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin ruokakaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi

Takaisin ylös