Ensimmäiset vastuulliseksi varmistetut kalatiskit Pohjois-Suomeen

Pohjois-Suomessa päästään valitsemaan ostoskoreihin vastuullista kalaa entistäkin helpommin, kun neljä K-Supermarketia ja K-Citymarketia saivat kalatiskeilleen ekologisesti kestävää kalastusta edistävät MSC-sertifikaatit. Koko Suomessa yli 30 K-ruokakaupalla on MSC-sertifikaatti.

MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatit myönnettiin toukokuussa Pohjois-Suomessa K-Supermarket Pekurille, K-Supermarket Toppilalle ja K-Supermarket Pudasjärvelle sekä ja K-Citymarket Rovaniemelle.

MSC- ja ASC-merkinnät osoittavat, että kyseinen kala- tai äyriäistuote on pyydetty kalakantoja vaarantamatta tai kasvatettu luontoa kunnioittaen. Tuotteen matka on jäljitettävissä aina merestä kalatiskille. Sertifioitu kalatiski tarkoittaa, että kaupat voivat kalatiskillään myydä MSC- ja ASC-merkittyjä kala- ja äyriäistuotteita.

Sinkkujen kalaostokset kasvussa

Oululaisten top-5 tuorekalasuosikit ovat järjestyksessä lohi, silakka, siika, kuha ja muikku. Rovaniemeläisten top-5 tuorekalasuosikit ovat järjestyksessä lohi, kuha, siika, muikku ja silakka.

Useimmiten tuorekalaa ostoskoriinsa valitsevat Oulun ja Rovaniemen alueella eläkeläiset ja aikuistaloudet. Sinkut asioivat kalatiskeillä vähiten, mutta ovat samaan aikaan kuitenkin asiakasryhmä, jonka kalaostokset ovat kasvussa. Oulussa ja Rovaniemellä sinkkujen kalaostokset ovat noin 30 prosentin kasvussa.

”Asiakkaamme ostavat kalansa useimmiten fileenä, vaikka kokonaisetkin kalat tekevät hyvin kauppansa. Kesää kohden kalan savustaminen yleistyy: grillaamisen rinnalla kokonaiset kalat sekä fileet savustuvat suomalaisten takapihoilla pitkin kesää,” kuvailee K-ryhmän päivittäistavarakaupan kalan valikoimapäällikkö Jonne Hyvönen.

K-ryhmän kalavalikoimat suosivat kestäviä kalakantoja

K-ryhmällä on Suomen suurin MSC-sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden valikoima ja sertifioidut kalatiskit vahvistavat vastuullista kalavalikoimaa entisestään. Ensimmäiset K-ruokakauppojen MSC-sertifioidut kalatiskit myönnettiin syksyllä 2019 ja yhteensä K-ruokakaupoissa niitä on nyt yli 30 ympäri Suomen. Jokaisessa K-ruokakaupassa noudatetaan WWF:n Kalaoppaaseen pohjautuva kala- ja äyriäislinjausta, joka on ollut voimassa jo 11 vuoden ajan. 

”Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme edesauttaa kalakantojen suojelemista ja samalla tehdä myös asiakkaillemme vastuulliset valinnat kaupassa mahdollisimman helpoiksi. Valitsemalla kaupan kalatiskiltä MSC- ja ASC-merkinnällä varustettuja tuotteita voi jokainen osaltaan edistää ekologisesti kestävää kalastusta,” sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Lisätietoa MSC -sertifikaatista: https://www.msc.org/fi/kotisivu
Katso lista kaikista sertifioiduista kalatiskeistä https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/msc-sertifioitu-kalastiski


Takaisin ylös