Vastuullisuus ja resurssiviisaus eivät ole suomalaisille uutta – Niksi-Pirkka kunnioitettavaan 45 vuoden ikään

Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä, joista pitkälti yli 40 000 on julkaistu lehdessä. Vanhoistakin nikseistä näkee, että vastuullinen kuluttaminen ja kierrättäminen on suomalaisille hyvin tuttua: jos jokin hajoaa, se yleensä joko korjataan tai otetaan uusiokäyttöön. Niksit ja niiden suuri lukumäärä ovat todisteita paitsi luovuudesta, myös siitä, että maailmalla levinnyt life hack -ilmiö taidettiinkin keksiä alun perin Suomessa.

Niksi-Pirkan tarina alkoi Pirkka-lehden numerossa 1–2/1974. Säästäväisyyden ja kierrätyksen henki näkyi palstalla jo tuolloin. Ensimmäisiä niksejä olivat muun muassa miesten paidan uusi elämä tyynyliinana ja pehmeän pyyhkeen käyttö tiskialtaan pohjalla suojaamassa perintöposliineja.

Edelleenkin ekologisuus, kestävä kehitys ja kierrätys ovat Pirkka-niksien ydintä. Niksit heijastavat aikaansa ja ihmisen kekseliäisyyttä niin arjen kuin juhlankin helpottamiseksi, ja niistä näkee, että trendikäs resurssiviisaus on osattu Suomessa jo pitkään.

Niksipoimintoja viideltä vuosikymmeneltä

1974:
Hullunkuriset perheet -pelikorteista häviää lasten leikeissä helposti kortteja, eikä uutta pakkaa raaski ostaa vähän väliä. Minä leikkaan lapsille kuvia maitotölkeistä. Näin he oppivat pelatessaan tuntemaan eläimiä, kasveja ja sieniä.

1978:
Uuden tiskiharjan ostettuasi pane entinen palvelemaan WC-harjana. Parempaa tuskin löydät, ja markkojakin säästyy.

1983:
Jos haluat välttää arimpien vaatteidesi nuhrautumisen vaatekaapissa, ota iso muovikassi, tee pohjaan reikä ja pistä ripustin siitä läpi. Näin pussi jää suojaamaan vaatetta.

1987:
Ennen kuin heität roskiin tai kaatopaikalle kananmunakennoja, pieniä lasipurkkeja, lankarullia, keittiöpaperirullan hylsyä yms., kysy lähimmästä tarhasta tai päiväkerhosta, tarvitaanko siellä ilmaista askartelumateriaalia. (K-ryhmä lisää, ettei nykyään kannata muutenkaan heittää roskiin, vaan kierrättää yhteen noin 400 Rinki-ekopisteestä, joita on K-ruokakauppojen yhteydessä.)

1990:
Kun teen kaupan pakastepuolukoista survosta, nuijin puolukat pussissaan ja leikkaan ja tyhjennän pussin vasta sitten. Säästyy tiskiltä nuija ja kokki.

1996:
Juustosta jää lopulta jäljelle niin pieni pala, ettei sitä voi raastaa eikä viipaloida. Purista se valkosipulipusertimella, niin saat hyvää käyttötavaraa esim. lämpimän leivän päälle tai salaatin joukkoon.

2001:
Piirakkaa leipoessa et tarvitse erillistä astiaa voin sulatukseen, kun laitat voin suoraan piirakkavuokaan ja lämmität vuoan. Säästät astian, työvaiheen, aikaa ja sähköä.

2004:
Nuudelipusseista jää ylimääräisiä maustepusseja. Kun kaadat ylimääräiset mausteet sirottimeen, saat uutta makua makaroneihin.

2011:
Nykyauton mittariin saa eri näyttöjä. Laita oletusnäytöksi polttoaineen kulutus sadalla kilometrillä, niin säästät ajaessasi polttoainetta ja luontoa, kun seuraat kulutusta ajaessasi.

2019:
Kesäaikaan paras pefletti on raparperin lehti. Käytön jälkeen kompostiin!

 

Tiesitkö tämän nikseistä?

  • Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä. Pirkka-lehden verkkoarkistossa luettavissa on lähes 50 000 niksiä sekä useita niksikoosteita eri teemoilla.
  • Kaikkien 100 000 niksin lukeminen veisi keskivertolukijalta noin kymmenen vuorokautta – ilman taukoja.
  • Niksi-Pirkka-palstalla julkaistuissa nikseissä esiintyy lähes 2 000 eri välinettä. Useimmin esiintyviä välineitä ovat sukkahousut, muovipussi, matkapuhelin, sukka ja muovipullo. Nikseihin löytävät nopeasti tiensä myös kokonaan uudet välineet kuten selfiekeppi.
  • Niksit vuodesta 2007 eteenpäin on koottu Pirkka.fi:n Niksi-arkistoon. 47 000 niksin verkkoarkistosta voi hakea myös hakusanalla. https://www.pirkka.fi/niksit
Takaisin ylös