K-ryhmä selvitti suomalaisten grillaustrendit 2018

Grillaustrendeissä näkyvät kansainvälisyys ja itse tekeminen. Maailman mauista erityisesti Australia, USA ja Brasilia sekä Korea kiinnostavat ruoanlaittajia. Maailman makujen trendit näkyvät niin resepteissä, lihan leikkaustavoissa kuin maustevalikoimien laajentumisena. Grillaaja haluaa tänä kesänä myös aitoa tulen ja savun tuntua.

”Elävä tuli on ehdottoman trendikästä – tulisijan tuominen pihalle lisää pihan viihtyisyyttä ja lisääntyvissä määrin avotulta käytetään myös ruoanlaittoon,” kertoo K-Raudan grillien tuotepäällikkö Ville Tammelin.

Kaasugrilli on ykkönen
Suomen suurimman grillikaupan, K-Raudan, myyntidata kertoo, että kaasugrilli on edelleen asiakkaiden sydämissä ykkösvaihtoehto. Hiiligrilli tulee hyvänä kakkosena. Myös sähkögrillivalikoimien uudistuessa niiden suosio on vakaassa kasvussa.

”Kaasu- ja hiiligrillien myynti kasvaa Suomessa rinta rinnan. Suomalaiset kuluttajat vaativat grilliltä paljon ja ovat valmiit panostamaan erityisesti laadukkaisiin kaasugrilleihin. Ennustamme myös kasvavaa kiinnostusta erilaisiin grillitarvikkeisiin, esimerkiksi pitsakivi tai erilaiset sytytysavut nostavat arviomme mukaan tänä vuonna suosiotaan, arvioi Tammelin.

Myyntidatan mukaan nousussa raakamakkarat
Erityisesti alkukesästä suomalaisille maistuvat makkarat. K-ryhmän asiantuntijoiden mukaan makkaroissa myyntiään tulevat kasvattamaan tänä kesänä erikoismakkarat. Tätä näkemystä tukevat myös tulokset K-ryhmän teettämästä selvityksestä*, jopa 33 % suomalaisista grillaisi mieluiten raakamakkaroita.

”Makkarat ovat edelleen yksi kesän suosituimmista grillattavista, mutta nyt erikoisuudet ja maustetut makkarat kiinnostavat asiakkaita. Siksi esimerkiksi Pirkka Parhaat -sarjaan tuodaan uusia raakamakkaroita: pekonimakkara, chorizo ja salsiccia,” kertoo lihan- ja kalan osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

Pintamaustaminen lisääntyy, nyt myös palvelutiskillä voi valita mausteseoksen
Grillaavat kuluttajat maustavat lihan aikaisempaa useammin joko rubeilla tai muilla pintamausteilla tai marinadeilla. Porsaanliha-uutuuksissa korostuvat erilaiset pintamausteet ja rubit sekä valmiiksi pintasavustetut ja savustetut tuotteet. Luulliset lihat ovat olleet pitkään suosiossa, tänä vuonna trendiksi nousevat naudan erikoisleikkuut picanha, tomahawk ja jo tutumpi flanksteak. Myös kokonaisen broilerin suosio kasvaa voimakkaasti.

”Rub-maustamisen suosio on kasvussa, joten toimme mahdollisuuden maustaa palvelutiskillä liha tai kala omavalintaisella rub-mausteseoksella oston yhteydessä. Palvelu on tällä hetkellä saatavilla noin 20 K-Citymarketista”, kertoo Vuorinen.

Grillatut hedelmät tämän kesän hitti
Kasvisten osalta grilliin laitetaan erilaisia kasviksia laajasti: hampurilaispihvi korvataan vaikkapa munakoisolla, kesäkurpitsalla tai portobellosienellä, ja kasviksia käytetään monipuolisesti myös lisäkkeinä.

”Tänä kesänä grilliin päätyvät hedelmät, esimerkiksi nektariinit ja ananas. Grilliananaksen myynti lähes kaksinkertaistuu kesäkaudella. Uudempi tuttavuus grillissä on suomalaisten suosikkihedelmä, avokado, siitä odotamme tämän kesän grillaushittiä, kertoo hedelmien osto- ja myyntijohtaja Kenneth Forsman.

Grillaustrendit 2018

Grillit
- Laadukkaat kaasugrillit
- Savustaminen: Sähkösavustimet ovat suosittuja ja helppoja käyttää
- Grillin lisävarusteet ja tarvikkeet
- Elävä tuli ja ruoanlaitto tulella

Liha:
• Raakamakkarat, maustetut makkarat (myös vihanneksia tai juustoja sisältäviä makuvaihtoehtoja)
• Valmiit lihavartaat broilerista ja porsaanlihasta. Lihavartaissa maistuvat Aasian maut ja American BBQ
• Erikoisleikkuut naudan lihassa (tomahawk, picanha, flank steak)
• Hampurilaispihvit rotukarjan jauhelihasta tai muusta laadukkaasta jauhelihasta
• Porsaanlihatuotteista yleisimmin grilliin pääsevät edelleen marinoidut ja marinoimattomat porsaan ulkofilee- ja kasslerpihvit
• Porsaankyljykset
• Tuotteet, joissa mukana pakkauksessa myös lisäkkeet ja kastikkeet
• Broilerin osalta kasvussa koko siipikarjan tuoteryhmä
• Broilerin fileepihvit säilyttävät paikkansa myydyimpien broilertuotteiden kärjessä grillisesongissa
• Voimakkaimmin tällä hetkellä kasvavat kokonainen broileri ja paistileikkeet
• Slow grilling eli hidas kypsentäminen grillillä pitkää kypsentämistä vaativissa rasvaisemmissa tai luullisissa ruhonosissa on edelleen kasvussa. Erilaisten ribsien ja muiden luullisten lihojen myynnin odotetaan edelleen jatkavan kasvuaan
• Karitsa

Kala:
• Savustaminen, kokonaiset kalat
• Ruodottomat kalatuotteet
• Tuotteet, joissa mukana pakkauksessa myös lisäkkeet ja kastikkeet

Kasvikset:
• Hedelmien grillaaminen, esimerkiksi nektariinit, ananas ja avokado
• Koko kasvin hyödyntäminen naatteineen
• Hampurilaiset: väliin laitetaan munakoisoa, kesäkurpitsaa, portobellosieniä tai muita kasviksia
• Kasvisten savustaminen

Lisätietoja:
Janne Vuorinen osto- ja myyntijohtaja, liha ja kala, K-ryhmän päivittäistavarakauppa, puh. 050 555 1156, janne.vuorinen@kesko.fi
Kenneth Forsman, osto- ja myyntijohtaja, hedelmät ja vihannekset, K-ryhmän päivittäistavarakauppa, puh. 050 321 5937, kenneth.forsman@kesko.fi
Ville Tammelin, grillivalikoimasta vastaava tuotepäällikkö, K-Rauta, puh. 040 749 0400, ville.tammelin@kesko.fi
Minttu Tirkkonen, viestintäpäällikkö, K-ryhmän päivittäistavarakauppa, puh. 050 350 4937, minttu.tirkkonen@kesko.fi

*K-ryhmän teettämä tutkimus suomalaisten suhde ruokaan ja ruokareviiri 2018. Kyselytutkimukseen vastasi suomalaista väestöä edustava otos K-Plussa-asiakkaista, n=1003. Tutkimuksen on toteuttanut Frankly Partners.

Takaisin ylös