Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen totesi kaupan omavalvonnan olevan elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun valvonnassa lähtökohta. Omavalvonnan arvo on turhan usein unohdettu. Koskinen peräänkuulutti myös panostuksia elintarviketutkimukseen. Diplomikauppias Heimo Välinen kertoi, että jo 2 500 K-ruokakauppojen työntekijää on saanut erityisen hygieniaosaamistodistuksen. Koskinen ja Välinen puhuivat tänään K-kauppiasliiton, Maatalouskeskon ja Ruokakeskon järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Finlandia-talossa.
Kaupan omavalvonta nousi avainasemaan elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun takaajana ”Turvallisen Ruoan Puolesta” -tilaisuudessa. Tilaisuuden tavoitteena oli herättää laaja-alainen keskustelu siitä, kuinka taata turvallinen elintarviketuotannon ketju. Kauppa on ketjussa lähinnä asiakasta ja näin ollen merkittävä linkittäjä suomalaisen elintarvikkeen tuottajan ja kuluttajan välillä.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen totesi kaupan omavalvonnan olevan elintarviketuotantoketjun turvallisuuden ja laadun takaajana kaiken lähtökohta. Vastuullinen kauppa panostaa tehokkaaseen omavalvontaan ja toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa. Ministeri Koskinen halusi nostaa omavalvonnan arvoa toteamalla, että elintarvikevalvonnan toimivuudesta ja luotettavuudesta puhuttaessa käsitellään lähes aina valtion ja kuntien valvontaa, niiden resursseja, valvonnan kannattavuutta ja tehokkuutta sekä tasapuolisuutta ja laadukkuutta. Vuodesta 1995 lähtien edellytetty omavalvonta unohdetaan turhan usein.
Ministeri Koskinen myös peräänkuulutti Suomen Akatemialta panostusta elintarviketutkimukseen. Maa- ja metsätalousministeriön ensi vuoden tutkimusrahoituksen painopisteet ovat luonnonmukaisen tuotannon ja terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tutkimuksessa, maa- ja elintarviketalouden talous- ja yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa sekä maa- ja elintarviketalouteen sovellettavan bio- ja geenitekniikan tutkimuksessa.
Kauppa tuntee vastuunsa
Kaupan omavalvonnan käytännön
toteuttamisen kannalta on erittäin tärkeää, että viranomaisten vaatimukset ovat
koko maassa yhteneväiset, painotti diplomikauppias Heimo Välinen tilaisuuden
avauksessa. Välisen mukaan kaupan tehtävänä on vastata siitä, että
elintarvikkeet täyttävät asiakkaiden laatuvaatimukset. Erityisen tärkeää on
taata kaupassa myytävien elintarvikkeiden turvallisuus ja kestävän kehityksen
asettamat vaatimukset. Kuluttaja kääntyy luonnollisesti ensimmäisenä kaupan
puoleen, jos elintarvikkeiden laadussa on huomauttamista.
K-ruokakauppojen
hygieniapassi
Diplomikauppias Heimo Välinen nosti hygieniaosaamistodistuksen eli ns.
hygieniapassin esimerkiksi K-ruokakauppojen panostuksesta elintarvikkeiden
laatuun. Tähän mennessä jo noin 2 500 K-ryhmän ammattilaista on hankkinut
hygieniapassin. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikki ne
työntekijät, jotka työskentelevät helposti pilaantuvien ja pakkaamattomien
elintarvikkeiden parissa, suorittavat hygieniapassin. Hygieniapassi takaa, että
työntekijällä on riittävät perustiedot
mikrobiologiasta, ruokamyrkytyksistä, hygieenisistä työtavoista,
henkilökohtaisesta hygieniasta, puhtaanapidosta, omavalvonnasta ja
elintarvikehygieniaan liittyvästä lainsäädännöstä.
Ruokakeskossa osaaminen ja ruoan turvallisuuteen panostaminen ylittää huomattavasti viranomaissäännösten vaatimukset. Tuotetutkimusyksikkö varmistaa omavalvontasuunnitelman mukaisesti K-ruokakauppojen valikoimiin otettavien tuotteiden laadun. Tuotteiden turvallisuutta ja laatua tarkkaillaan säännöllisesti pistokokein ja antamalla kaupalle ohjausta ja tukea tuoteturvallisuudessa.
Lisätietoja:
Diplomikauppias Heimo Välinen, puh 09-8190510
Tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo, Ruokakesko Oy, puh 01053 22536