KESKO OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 16.05.2011 KLO 14.30 1(5)
Keskon kestävän kehityksen palkinnot jaettiin tänään Helsingissä. Palkinnot saivat Dodo ry:n kaupunkiviljelijät, Netcycler Oy, Yritetään yhdessä ry ja Pieni vihreä paja NY.
Palkintojen teemana materiaalitehokkuus
Kesko jakoi yhteensä 30 000 euroa tunnustuspalkintoina kestävän kehityksen edelläkävijöille. Kesko haluaa kohdistaa tunnustuksensa erityistä vastuullista ja kestävää tuotantoa ja kulutusta edistäviin hankkeisiin. Palkinnoilla halutaan kannustaa myös työtä, jota tehdään vapaaehtoisesti ja pienillä resursseilla.
Kestävän kehityksen palkintojen teemana oli tänä vuonna materiaalitehokkuus. Materiaalitehokas toiminta säästää luonnonvaroja ja ympäristöä sekä rahaa.
Tänä vuonna yksi palkinnoista kohdistettiin 13-20-vuotiaille nuorille, joita haluttiin kannustaa ideoimaan tulevaisuuden materiaalien käyttöä.
Palkinnon saajat
Keskon kestävän kehityksen palkinnot jaettiin seitsemännen kerran. Hakemuksia tuli 78 kpl, muun muassa yrityksistä, oppilaitoksista ja yksityishenkilöiltä.
Kestävän kehityksen palkinnot 2011 saivat:
Dodo ry:n kaupunkiviljelijät Helsingistä, 10 000 euroa.
Netcycler Oy, valtakunnallinen tavaroiden vaihto- ja lahjoituspalvelu, 10 000 euroa.
Yritetään yhdessä ry Oulusta, 7 000 euroa.
Pieni vihreä paja NY Ulvilasta, 3 000 euroa. Palkinnon saavat lukiolaiset Eetu Koskinen, Salla Hautaviita ja Maria Tuominen, kukin 1 000 euroa.
Kaikkien palkittujen toiminnasta ja ansioista kerrotaan tiedotteen liitteessä.
Palkitut edistävät materiaalitehokasta toimintaa
Palkittavia valitessaan palkintolautakunta kiinnitti erityistä huomiota siihen, että oman materiaalitehokkaan toiminnan lisäksi palkittava vie eteenpäin ja kannustaa toimintaympäristöään jätteiden synnyn ehkäisyyn ja materiaalien uudelleenkäyttöön. Hakijoiden joukosta haluttiin nostaa esille ne, jotka ovat vieneet materiaalitehokkuuden tavanomaista kierrätystä pidemmälle.
Palkintolautakuntaan kuuluivat Motivan materiaalitehokkuusyksikön päällikkö Henrik Österlund, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja Jyri Seppälä, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Minna Halme, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius ja Kesko Oyj:n viestintäjohtaja Merja Haverinen, joka toimi palkintolautakunnan puheenjohtajana.
Lisätietoja antavat viestintäjohtaja Merja Haverinen, puh. 01053 22764 ja yhteiskuntavastuupäällikkö Helena Frilander, puh. 01053 23143.
Kesko (www.kesko.fi) on vähittäiskaupan osaaja, joka tuo kauppojensa kautta elämisen laatua kuluttajien jokaiseen päivään. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 2 000 kauppaa Pohjoismaissa, Baltiassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.
LIITE:
Keskon kestävän kehityksen tunnustuspalkinnot 2011
Dodo ry:n kaupunkiviljelijät (10 000 euroa):
Dodo ry on vuonna 1995 perustettu kaupunkilainen ympäristöjärjestö, jonka mielestä ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa. Dodon kaupunkiviljelijöiden toiminta alkoi keväällä 2009 ympäristöjärjestön teemavuoden "Kaupungit ja ruoka" puitteissa. Tarkoituksena oli tehdä pieni kokeilu siitä, voiko kaupungissa todellakin kasvattaa ruokaa. Jo samana vuonna kaupunkiviljelyä kutsuttiin valtakunnan mediassa ilmiöksi. Projekteissa on edellisvuosina ollut mukana parisen sataa ihmistä ja määrä kasvaa jatkuvasti.
Kaupunkiviljely on materiaalitehokasta viljelmien rakentamisesta alkaen: kasvualustoja valmistetaan kierrätysmateriaaleista kuten laudasta, betonisäkeistä, autonrenkaista, ämpäreistä tai kahvisäkeistä. Lisäksi pakkaamatonta, yhdyskuntajätteestä kompostoitua multaa tilataan suurina erinä, jolloin monia kuljetuksia ei tarvita ja pakkausmateriaalilta vältytään. Kemiallisia lannoitteita ei käytetä ja kasvijäte hyödynnetään kompostointiin ja maaperän parannukseen.
Kaupunkiviljely kannustaa ihmisiä luonnonmukaisen kasvisruuan pariin. Kasvisruokavalion ympäristövaikutukset ovat moninkertaisesti pienemmät kuin sekaruokavalion. Kun ruoka tulee omalta pihalta tai omasta kaupunginosasta, vältytään sen ylimääräiseltä pakkaamiselta, kuljetukselta, ostosmatkoilta, varastoimiselta, erityisesti kylmäketjusta huolehtimiselta, sekä kaikkiin näihin kuluvalta energialta. Dodo pyrkii projektiensa avulla myös lisäämään ihmisten tietoisuutta ruoan alkuperästä.
Palkintolautakunta piti kaupunkiviljelyä tulevaisuuden ilmiönä erityisesti kansainvälisesti: kehitysmaissa kaupunkiviljelyllä on merkittävä rooli nopeasta kaupungistumisesta aiheutuvan köyhyyden, työttömyyden ja ruoan saannin epävarmuuden takia. Maailmassa arvioidaan olevan jopa 800 miljoonaa kaupunkiviljelijää (lähde: Dodo).
Ruoka muodostaa yhden kolmasosan ihmisen tuottamista hiilidioksidipäästöistä ja ruoan arvostuksen parantaminen ja sitä kautta sen pois heittämisen vähentäminen on tärkeää. Kotitalouksissa syntyvän ruokajätteen määrä on tänä päivänä jopa jonkin verran suurempi kuin vastaavista ruokapakkauksista syntyvän jätteen määrä. Materiaalitehokkuutena voidaan laajasti ajateltuna pitää myös joutomaan käyttöä uudella tavalla kaupunkiympäristössä.
Lisätietoja: Dodon kaupunkiviljelijät: Maria Nordlund gsm 046 561 6427, kaupunkiviljelijat@dodo.org tai Pinja Sipari, sähköposti pinja.sipari@dodo.org, Dodo ry:n puheenjohtaja Lotta Suistoranta, gsm 040 527 3506, sähköposti lotta.suistoranta@dodo.org, www.kaupunkiviljely.fi, www.dodo.org.
Netcycler Oy (10 000 euroa):
Netcycler on ympäristöystävällinen tavaroiden vaihto- ja lahjoituspalvelu netissä. Netcyclerissa käyttäjät ympäri Suomea voivat maksutta vaihtaa tai lahjoittaa tavaroita ja hankkia tarvitsemansa asiat käytettynä. Samalla säästyy luonnonvaroja ja jätteen synty vähenee. Palvelu on vastine kerskakulutukselle, joka on merkittävä tekijä luonnonvarojen ylikulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen kannalta. Netcyclerin kautta tavarat saavat uuden elämän.
Nettikierrätys on materiaalitehokkuutta: samat tavarat palvelevat lukuisia käyttäjiä, kun niitä ei jätetä kaapinperälle pölyttymään, vaan annetaan uudelle omistajalle uusiokäyttöön. Uusiokäytöstä ei aiheudu jätettä eikä energiankulutusta. Uusiokäytöstä aiheutuvat korjaus-, tuunaus- ja kuljetuskustannukset ovat marginaalisia myös kierrätysmateriaalista valmistettujen tavaroiden valmistukseen verrattuna.
Helpon postituspalvelun ansioista tavaroiden kierrättämiseen ja uusiokäyttöön voivat helposti osallistua kaikki asuinpaikasta riippumatta. Netcycler-palvelun perustana on Netcycler Oy:n itse kehittämä vaihtorinkiteknologia, joka tehostaa kierrättämistä ja vaihtokauppojen muodostamista.
Netcyclerin toiminnassa palkintolautakunta piti tärkeänä nimenomaan sitä, että nettiä hyödynnetään materiaalitehokkuuden lisäämisessä ja kestävien kulutustottumusten edistämisessä.
Lisätietoja: Markkinointijohtaja Pär Andler, gsm 040 544 2728, sähköposti par@netcycler.com, www.netcycler.fi.
Yritetään yhdessä ry (7 000 euroa)
Yritetään yhdessä ry on toiminut jo vuodesta 1985 ja omistaa Kestävän Kehityksen Keskuksen Oulussa. Keskus ehkäisee syrjäytymistä ja toimii ekologisesti kestävämmän maailman puolesta. Kestävän Kehityksen Keskus työllistää vuosittain lähes 200 nuorta ja pitkäaikaistyötöntä omille työpajoillensa sekä yrityksiin.
Keskuksella toimii Oulun aikuislukion aikuisten perusasteen päiväopetus ja maahanmuuttajien perusaste. Kouluttautuminen ja työskentely on helppo yhdistää. Kestävän Kehityksen Keskuksella kunnostetaan kalusteita, polkupyöriä ja vaatteita. Keskuksen porukka valmistaa ja hoitaa taloyhtiöille ekopisteitä sekä komposteja. Keskuksella myös lajitellaan suuri määrä kierrätyspaperia hyötykäyttöön. Kaikki tämä vähentää kaatopaikalle menevää jätettä yli 1 200 tonnia joka vuosi.
Materiaalitehokkuus huomioidaan erityisesti Keskuksen tarjoamassa kiinteistökohtaisessa jätteenlajittelussa (Ekopisteet), jossa esim. ns. täysi palvelu kattaa mm. biojätteen, patterien, loisteputkien, lasin, metallin, kartongin, tetrapakkausten, energiajakeen, pahvin, huonekalujen sekä elektroniikan lajittelun, poiskuljetuksen ja kierrätyksen. Osassa kohteista biojäte hyödynnetään kiinteistön huoltamisen yhteydessä, jolloin biojätteestä saatava multa/lannoite käytetään kiinteistössä suoritettaviin piha- ja kiinteistöhuollon töihin. Osassa kohteista on lisäksi palveluna vanhojen vaatteiden kierrätys uusio- ja hyötykäyttöön. Keräyksiä tehdään päivittäin ja toiminnan eri vaiheissa hyödynnetään useiden kymmenten pitkäaikaistyöttömien työpanosta. Toiminta vähentää huomattavasti kaatopaikkajätteen kuormamääriä ja mahdollistaa hyötyjätteen mahdollisimman tarkan hyötykäytön.
Keskus järjestää myös portinpielikeräyksiä. Keräysten tavoitteena on kerätä etupäässä omakotitaloalueilta hyötyjätettä kuten pahvia, kartonkia, tetrapakkauksia, paperia ja palautuspulloja. Keräykset järjestetään säännöllisesti alueittain kerran kuukaudessa. Saatu hyötyjäte kuljetetaan Kestävän Kehityksen Talolle, jossa se lajitellaan ja kuljetaan suurempina kuormina Keskuksen yhteistyökumppaneille.
Uutena työllistämis- ja koulutusvaihtoehtona Keskuksella on korjausrakentaminen ja Keskus tarjoaa myös käsin tapahtuvaa rakennusten purkupalvelua. Käsin tapahtuva purkutyö takaa koneellista purkamista paremmat mahdollisuudet rakennusosien ja rakenteiden kuten mm. ikkunoiden, ovien, tiilien, hirsien ja lankkutavaran uusiokäytölle ja kierrättämiselle. Vasta kun kaikki tarpeellinen ja kierrätettävä materiaali on poistettu kohteesta, voidaan loppurakennus purkaa koneellisesti. Edellä mainittu toimintamalli säästää huomattavasti kaatopaikkakuormien määrässä ja mahdollistaa hyväkuntoisten rakennusosien uusiokäytön.
Palkintolautakunta halusi Yritetään yhdessä ry:tä palkitessaan huomioida yhdistyksen pitkäjänteisen työn materiaalitehokkuuden eteen ja sen, että yhdistyksen toiminnassa myös syrjäytymisen ehkäisemisellä on merkittävä sija.
Lisätietoja: Yritetään yhdessä ry:n projektipäällikkö Timo Kolehmainen, gsm 044 341 320, puheenjohtaja Seppo Vaaraniemi, gsm 044 034 0013, toimisto (08) 341 320, www.kestavankehityksenkeskus.net ja sähköposti yy@dnainternet.net.
Pieni vihreä paja NY (3 000 euroa)
Pieni vihreä paja NY on kolmen Ulvilan lukiolaisen vuoden 2010 syksyllä perustama harjoitusyritys, joka toimi Nuori Yrittäjyys -ohjelmassa lukuvuoden 2010-2011 ajan. Ohjelman tavoitteena on opettaa yrittäjyyttä nuorille itse tekemisen kautta.
Pienen vihreän pajan jäsenet ovat kaikki kiinnostuneita ekologisuudesta, kierrätyksestä ja eettisyydestä. Myös harjoitusyrityksen arvot pohjautuivat näihin aatteisiin. Yrityksen valikoimaan kuuluivat itse kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet, joita olivat lyhdyt, vinyylilevykulhot ja sytykeruusut.
Pienen vihreän pajan tiimin jäsenet Maria Tuominen, Salla Hautaviita ja Eetu Koskinen opiskelevat Ulvilan lukiossa toisella vuosikurssilla, ja kaksi jäsentä suorittaa samalla kaksoistutkintoa Sataedussa. Yrityksen jäsenet ovat 17- ja 18- vuotiaita. Jokainen on jo ennen yrityksen perustamista ollut tekemisissä kestävän kehityksen arvojen kanssa, ja yritys on edelleen vahvistanut heidän kiinnostustaan kestävää kehitystä kohtaan.
Pieni vihreä paja edusti yhtenä nuorten yrityksenä Satakuntaa Lahdessa huhtikuussa 2011 järjestetyillä valtakunnallisilla Nuori Yrittäjyys -messuilla.
Palkintolautakunta haluaa palkinnolla kannustaa Pienen vihreän pajan nuoria jatkossakin yrittäjyyteen ja tuloksellisuuteen vastuullisilla ja materiaalitehokkailla toimintatavoilla. Keskossa ympäristöarvojen huomioiminen nuorten yrittäjyyskasvatuksessa laajemminkin nähdään erittäin tärkeänä.
Lisätietoja: Eetu Koskinen, gsm 045 133 8375, sähköposti eetu_koskinen@luukku.com, Maria Tuominen, gsm: 044 072 5930, sähköposti maria.tuominen@gmail.com, http://pienivihreapajany.blogspot.com/, ohjaavat opettajat Juha Kujansuu, gsm 040 707 2166 ja Hanna Savolainen, gsm 050 322 9881.