Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Pääjohtajan kommentti: Keskon toisen neljänneksen tulos oli vahva suoritus haastavassa markkinassa

Mikko Helander | 27.07.2023


Vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen tulos oli vahva suoritus haastavassa markkinassa. Liikevaihtomme 3 104,7 miljoonaa euroa oli vertailukauden tasolla ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 207,6 miljoonaa euroa. Konsernin liiketoiminnan rahavirta oli hyvä ja jatkoimme kauden aikana kasvustrategiamme mukaisia investointeja. Yhtiön kasvustrategia ja sen onnistunut toteutus kaikilla toimialoilla tuovat tuloksia myös aiempaa haastavammassa toimintaympäristössä. 

Kesko on hyvässä tuloskunnossa. Meillä on hyvä omiin vahvuuksiin keskittyvä strategia, kyky reagoida nopeasti toimintaympäristön muutoksiin ja parantaa jatkuvasti tehokkuuttamme, sekä vahva tase, joka mahdollistaa investoinnit kasvuun 

Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi 4,7 % ja kannattavuus oli hyvällä tasolla. Liikevaihto oli 1 624,0 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 118,4 miljoonaa euroa. K-ruokakauppojen päivittäistavaramyynti kasvoi 4,6 %, jääden markkinakasvusta alkuvuotta vähemmän. Kampanjat ja muut markkinointitoimenpiteet ovat kasvattaneet asiakaskäyntejä ja myyntiä K-ruokakaupoissa. Ruoan verkkokaupan myynti kasvoi 3,8 %. Norjalainen Oda ilmoitti keväällä vetäytyvänsä ruoan verkkokaupasta Suomessa. Myös foodservice-liiketoiminnan myynti oli vahvaa: Kespron liikevaihdon kasvu oli 9,8 % ylittäen jälleen markkinakasvun.  

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevaihto laski 10,8 % ja oli 1 148,8 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 72,0 miljoonaa euroa. Kannattavuus heikkeni, mutta pysyi edelleen hyvällä tasolla. Tulos laski sekä rautakaupassa että teknisessä tukkukaupassa rakentamisen volyymin heikennyttyä. Inflaation ja korkojen nousun seurauksena rakentamisen aktiviteetti on laskenut selvästi Pohjois-Euroopassa etenkin uudisrakentamisessa. Teknisessä tukkukaupassa Onnisen myynti oli hyvällä tasolla. Onnisen suurimmalla markkinalla Suomessa liikevoitto-% oli edelleen hyvä 8,2 %. Markkinaosuutemme on edelleen vahvistunut suurimmilla markkinoillamme Suomessa ja Norjassa.

Uusien autojen toimitukset kasvoivat merkittävästi vertailukaudesta, mikä kasvatti autokaupan liikevaihtoa ja liikevoittoa. Toimialan liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti 24,9 % ja oli 337,6 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi kaikissa autoliiketoiminnoissa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 24,3 miljoonaa euroa. Uusien autojen tilauskanta on edelleen normaalitasoa korkeammalla. Myynti kehittyi hyvin myös käytettyjen autojen kaupassa ja palveluissa. Kysynnän heikennyttyä uusien autojen tilaukset ovat laskeneet selvästi vertailukaudesta.

Nykyinen toimintaympäristö haastaa yrityksiä muun muassa inflaation ja korkojen nousun kautta. Kesko on hyvässä tuloskunnossa. Yhtiöllä on hyvä strategia, jossa keskitymme omiin vahvuuksiimme.  Reagoimme nopeasti toimintaympäristön muutoksiin ja olemme pystyneet parantamaan jatkuvasti tehokkuuttamme. Yhtiöllä on vahva tase, joka mahdollistaa investoinnit kasvuun myös nykyisessä suhdanteessa. 

Keskon näkymät vuodelle 2023 ovat myönteiset. Uudistuminen ja strategian toteuttaminen ovat parantaneet tuloksentekokykyämme. Täsmennämme tulosohjeistuksemme ja arvioimme nyt vuonna 2023 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 680 – 760 miljoonaa euroa.


KESKON AVAINLUVUT HUHTI-KESÄKUU
2023: 

  • Konsernin liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 3 104,7 milj. euroa (3 108,5 milj. euroa). Liikevaihto oli edellisen vuoden tasolla, vertailukelpoisesti liikevaihto laski 0,8 %.

  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 207,6 milj. euroa (236,0 milj. euroa).

  • Liikevoitto oli 206,3 milj. euroa (238,3 milj. euroa).

  • Liiketoiminnan rahavirta oli 285,2 milj. euroa (262,4 milj. euroa).

  • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,38 euroa (0,45 euroa). Raportoitu osakekohtainen tulos oli 0,38 euroa (0,45 euroa).

 

Tutustu osavuosikatsausmateriaaleihin

Takaisin ylös